bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 71,009.03 2.59%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,576.11 2.11%
bnb
BNB (BNB) $ 585.43 2.00%
solana
Solana (SOL) $ 190.56 2.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.626368 2.35%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.652913 0.93%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.219446 16.04%

Kripto Paralar Aslında Nasıl Çalışır?

BTCHaber TV’de Pelin Olgun’un sunumuyla kripto paraların nasıl çalıştığı anlatıldı.

Bitcoin, Ethereum, AVAX ve niceleri… Tıpkı Türk lirası, dolar ve euro gibi kendi sembolleri, kendi kısaltmaları ve kendi kurları mevcut. 

Dahası, baş döndürücü bir hızla büyüyen kripto para piyasasına her geçen gün yeni bir üye daha ekleniyor. Kripto parası olan bebekler gibi uyuyor. Yani geceleri sadece bir iki saat kestirip, çoğunlukla ağlayarak uyanıyor. Peki, sonsuz gençliğin sırrı olarak da bilinen kripto paralar nasıl çalışıyor?

Aslında Güvenli Mi?

Kripto paralar, değiş tokuş araçlarının evriminde paradan bir sonraki adım olarak görülüyor. Bunun altında ise şu üç temel unsur yatıyor: Kripto para tümüyle dijital olarak işleniyor, özel şifreleme teknolojileriyle güvenliği sağlanıyor ve merkezi bir yapıya bağlı olmadan, yani merkeziyetsiz olarak çalışıyor. 

Bu üç kilit özelliğin sorunsuz işlemesini sağlayan teknolojiye blockchain, yani blok zinciri deniryor. Blok zincir teknolojisini, herkesin erişimine açık bir Excel dosyası gibi düşünebilirsiniz. En önemli fark, bu dosyanın sadece en alt satırına ekleme yapılabiliryor ve her yeni ekleme o anda damgalanarak koruma altına alınıryor. Böylelikle hem aynı işlem için çift kayıt açılması önleniryor hem de sonradan daha önceki satırlara müdahale edilemezmiyor. 

Bitcoin ve diğer kripto para birimleriyle gerçekleştirilen tüm işlemler işte bu kadar devrimsel bir sistem üzerinde tutuluyor. 7 gün 24 saat durmaksızın çalışan ve internete girebilen herkesin denetleyebildiği bu sistem, kripto parayı bugün yüz milyonlarca insan için güvenilir kılıyor.

Peki ama, bu anlatılanların büyük çoğunluğu dijital para için de geçerli değil mi? Mobil bankacılıktan Türk lirası veya dolar transferi yapmakla kripto para kullanmak arasında ne fark var?

Kripto paranın çalışma mekaniğinin en kritik ve aynı zamanda en tartışmalı kısmı da burası. Geleneksel parayı kontrolü altında tutan banka, devlet veya diğer merkezi yapılar; kripto paraya müdahale edemiyor. Evet, bugün Türk lirası, dolar ve euro’nun da internet üzerinden alınıp gönderilen dijital formları mevcut. Ancak bu gönderimlerin her birinin hem bir aracıya hem de bir denetçiye ihtiyacı oluyor.

Oysa kripto paralar devletlere ait darphanelerde değil, kişilere ait madencilik donanımlarında üretiliyor. Kripto parayı çıkaran, yani ihraç eden madenciler, blockchain ağı üzerinde işlemleri doğrulayarak elde ettikleri yeni varlıkları yine aynı network üzerinden piyasaya sunuyor.

Kripto para borsalarını hariç tutarsak, piyasadaki tüm işlemler yine bu sistem üzerinde gerçekleşiyor. Bu sayede kripto para sahipleri hiçbir aracıya ihtiyaç duymaksızın, birbiriyle varlık değiş tokuşu yapabiliyor. Yani —kripto para borsalarında yaşanan çöküşler bir yana paranın tutulduğu temel sistem olan blockchain teknolojisi hem aracı hem de denetçi görevini sorunsuz  bir şekilde yerine getiriyor.

Laf aramızda, devletler, merkez bankaları ve diğer geleneksel finans kuruluşları, madencilikle başlayıp kişiler arası transferle taçlanan bu işleyişin içinde yer alamadıkları için biraz endişeliler. Kripto paraların yaygınlaşması, özellikle bankalar için varoluşsal bir kaygıyı beraberinde getiriyor. 

Bu yüzden de dünyanın dört bir yanında insanlar kripto paraların nasıl çalıştığını öğrenmek isterken, bankalar ve devletler kripto paraların nasıl çalışması gerektiğini kendi kurallarıyla belirlemek istiyor.

Ancak bizce asıl önemli olan şu: Siz bu finansal devrimin neresindesiniz? Sizce, kripto paralar ve merkeziyetsiz finans, dünya ekonomisini nasıl etkileyecek?

Kripto paraların temel işleyişini mercek altına aldığımız bu videoda, blockchain’e de kısaca giriş yaptık. Bu konuyu sizi sıkmadan, yormadan, kafa karıştırmadan yeni içeriklerle anlatmaya devam edeceğiz. Bu nedenle kanalımıza abone olup, bildirimleri açmayı unutmayın.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Esra Bayram

Esra Bayram, 26 Ocak 1999 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Zonguldaklı olan Esra Bayram, İlkokul ve Ortaokul’u İstanbul’da 75. Yıl Okulu’nda okuduktan sonra Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar verdi. Liseyi Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde bitirdi. Bu dönemde şiir yazan Esra Bayram bu konuda çeşitli şiir yarışmalarında derece elde etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala