bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,175.19 3.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,139.87 3.31%
bnb
BNB (BNB) $ 603.42 0.37%
solana
Solana (SOL) $ 145.95 7.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523868 4.50%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471582 6.07%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149696 7.56%

Türkiye Bu Konuda Çok İleride! | Kripto Para Yasası Ne Zaman Gelecek?

Kripto para yasası ne zaman gelecek? sorusu son dönemde özelllikle yatırımcıların gündemini meşgul ediyor. Regülasyon olarak da bilinen kripto para yasası geldiğinde ne gibi düzenlemelerin olacağı da merak konusu. Kıvılcım Harika Ertunç moderatörlüğünde Kapital’in bu bölümüne konuk olan Avukat Abide Gülel ile bu konular ve daha fazlası masaya yatırıldı.

Nelerden Bahsedildi?

Kapitel’e konuk olan Avukat Abide Gülel, kripto para yasası nasıl olacak, kripto para düzenlemesi ne zaman geliyor, regülasyonların hukuki boyutunda neler var, kripto para regülasyonları gerekli mi, kripto para regülasyonlarının içeriği nasıl olacak konularını ele aldı.

Merkez Bankası’nın kripto paraların alım satımda kullanılamayacağına dair yönetmeliğini hatırlatan Gülel, bu yönetmeliğin şu an için böyle olduğunu ve şayet regülasyonlar gelirse günlük alışverişlerimizde kripto varlıkları kullanılabileceğini belirtti.

Kripto Parasa Yasası Hisselerin El Değiştirmesine İzin Vermeyecek

Yeni taslak kanununda en çok konuşulan konunun, kripto borsalarının sermayesi olduğunu kaydeden Gülel, “Bu şirketlerin ödenmiş sermayesi ne olacak? Ödenmiş sermayeler nerede tutulacak? Para borsalarının borçlarından dolayı o paralara haciz gelebilecek mi? gibi soruların tamamı aslında şu an artık herkesin kafasında bir şekilde yer edinmiş durumda. SPK’nın kanun değişikliği ile yeni hazırlanmış kanun teklifinde bunlar yazıyor. Öncelikle sermaye ve ortaklar en önemli iki konu. Ortaklar kim olacak? Baktığımızda şu an 11-12 tane para borsasından 3 yada 4 tanesi yurt dışı menşeili. Bu noktada büyük ihtimal SPK izin vermeyecektir diye düşünüyoruz.” dedi.

SPK taslağında hisselerin el değiştirmesine de müdahale edileceğine dair bir ifadenin yer aldığını söyleyen Gülel, mali olarak denetime girilebileceğinin altını çizdi. Gülel, şunları kaydetti:

“Para borsalarının çok önemli iki görevi var: müşterini tanı ve eğer bir şüpheli işlem olduğunu düşünüyorsan bunu MASAK’a nasıl bildireceksin? Bildirim konusunda çok fazla kriter var aslında. Bugün bir hesap açtın ve ertesi gün bilmem kaç milyon dolar para geldi diyelim ki, böyle bir durumda hemen sizi durdururlar.”

“Merkeziyetsiz borsalar devletin istemediği bir sisteme sahip.” diyen Gülel, kripto paraların nakde çevrilmesi için mecburen bankalara başvurulacağını dile getirdi. Bu durumun da aslında merkeziyetsiz borsa varlığını ortadan kaldırdığını savundu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Beyza Nur Kızıldemir

Beyza Nur Kızıldemir 6 Temmuz 1997 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarını Bursa’da geçirdi. Şu an İstanbul’da yaşıyor. Çocukluğundan bu yana tiyatro, müzik, sinema ve edebiyata ilgi duydu, zaman zaman bu branşlarda eğitimler aldı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Beyza, aynı zamanda Gazetecilik bölümü ile de çift anadal yaptı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala