bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,547.03 4.47%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,066.91 3.26%
bnb
BNB (BNB) $ 550.24 2.88%
solana
Solana (SOL) $ 140.27 5.34%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502401 2.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455844 2.81%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151042 2.77%

Kripto Para Nasıl Alınır? Bitcoin (BTC) Nasıl Alınır ve Satılır?

Cryptocurrency trading 1200x758 1

Bugünkü rehberimizde sizlere kripto para, özellikle Bitcoin (BTC) nasıl alınır ve satılacağından bahsedeceğiz. Özellikle kripto paraların getirdiği getirileri düşünürsek, kripto para borsalarına girmek çok mantıklı gözüküyor. Ama birçok kişinin kripto para alım ve satımı konusunda sizlere bir rehber hazırladık.

Kripto Para Nedir?

Bir kripto para birimi, mal ve hizmet satın almak için kullanılabilen, ancak çevrimiçi işlemleri güvence altına almak için kriptografi teknolojisiyle donatılan, çevrimiçi dağıtık defter teknolojisi sayesinde ağdaki tüm kayıtları tutan dijital bir para birimleridir. Kripto para birimleri henüz ülkelerce regüle edilmemiş olmaları nedeniyle zaman zaman spekülatörler tarafından manipüle edilebilmektedir.

En popüler kripto para birimi Bitcoin, bu yıl oldukça volatil fiyat hareketleri kaydetti. 2020 ve 2021 yıllarında büyük bir yükseliş trendine girerek Nisan ayının ortalarında 65 bin dolar seviyesine kadar yükselen Bitcoin, Mayıs ayında neredeyse değerinin %50’ını kaydetti. Güncel Bitcoin fiyatını bu sayfa üzerinden takip edebilirsiniz.

Kripto para, mal ve hizmetler için çevrimiçi olarak transfer edilebilen bir ödeme yöntemidir. Birçok şirket, genellikle token olarak adlandırılan kendi para birimlerini yayınladı ve bunlar, özellikle şirketin sağladığı mal veya hizmetler için alınıp satılabilir. Kripto para birimleri, Blockchain adı verilen bir teknoloji kullanarak çalışır. Blockchain, işlemleri yöneten ve kaydeden birçok bilgisayara dağıtılmış merkezi olmayan bir teknolojidir. Bu teknolojinin cazibesi oldukça güvenli olmasından kaynaklanıyor.

Kripto para veri sağlayıcısı CoinMarketCap.com’a göre, şu anda piyasada 10.000’den fazla farklı kripto para birimi işlem görüyor. Ve kripto para birimleri, ICO dediğimiz halka arz aracılığıyla para toplayarak faaliyetlerini finanse  ediyor. CoinMarketCap’e göre, 16 Temmuz 2021’de tüm kripto para birimlerinin toplam değeri, Nisan ayının en yüksek seviyesi olan 2.2 trilyon dolardan 1,3 trilyon dolardan fazla oldu. En popüler dijital para birimi olan Bitcoin’in toplam piyasa değeri ise Nisan ayında 1,2 trilyon dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu kaydetti.

Bitcoin Nedir?

Blockchain’in ilk ürünü olarak bilinen Bitcoin (BTC), para birimi ve eşler arası ödeme sistemi olarak tanıtıldı. Satoshi Nakamoto’nun makalesinde devletlerin devamlı para basmaları sonucu enflasyonel yapıya sahip olması sonucu devlerlerden bağımsız para birimine sahip olması gerektiğini söyledi. Bahsettiği paranın özellikleri merkezi otoriteler tarafından kontrol edilememesi, çıkarılması için ciddi çaba gerekmesi ve arzının tamamen sınırlı olması gerekiyordu. Bunun sonucu olarak iş ispatı (PoW) algoritmasını uygulayan Bitcoin’in arz sınırı 21 milyon olarak konuldu.

Kripto Para Borsaları Nedir?

Kripto para borsaları, kripto paraları alıp satabileceğiniz platformlar olarak yorumlanabilir. Kripto para borsalarında borsalara bağlı olarak farklı para birimlerinde işlem yapabilirsiniz. Genel olarak ABD doları ve Euro üzerinden itibari para işlemlerine olanak tanır. Ama bazı borsalar sadece stablecoinler üzerinden işlem yapmanıza olanak tanır. Dünya genelinde işlem yapmak isterseniz Binance, Coinmarketcap ve Coinbase üzerinden işlem yapabilirsiniz. Türkiye’de işlem yapacaksanız Paribu, BTCTürk Pro ve Binance bu alanda tercih edilebilir.

Kripto Para Borsalarında Nasıl Hesap Açılır?

Kripto para borsalarında hesap açma işlemlerinde ufak farklılıklar olabilirken, genel olarak aynı adımları takip etmeniz istenir. İlk olarak hangi borsada hesap açmak istediğinize karar verin. Hesap açtığınız borsayı seçtikten sonra ise kayıp yap seçeceğine tıklayın. Kayıt yap seçeceğine tıkladıktan sonra kullanacağınız mail adresini ve şifreyi seçin. Bu aşamada güvenli şifre seçiminiz çok önemlidir çünkü yatırımlarınızı aynı anda iyi korumanız gerekir. Sonrasında mail ve şifreyi girdikten sonra kimlik doğrulama işlemine girmeniz gerekir. Kimlik doğrulama işlemlerinde yüz tanımlama, kimlik, ehliyet, adres gibi dökümanları doğrulama için yüklemeniz gerekir. Yüz tanıma ve sunduğunuz dökümanlar doğrulandıktan sonra kripto para alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Kripto para alım satım işlemlerinde kendi kripto para cüzdanınız üzerinden işlem gerçekleştirebilirsiniz, kredi kartı kullanabilirsiniz veya borsanın kabul ettiği üçüncü parti ödeme aracı kullanabilirsiniz.

Güvenilir Kripto Para Borsası Seçimi Nasıl Yapılır?

Kripto para birimlerinin bugün yatırım dünyasında büyük bir popülariteye sahip olduğu inkar edilemez. 12 yıl öncesinde deneysel bir teknolojik proje olarak başlayan kripto paraların macerası, yatırımcılar için önemli kar potansiyeli olan, dünya çapında bir trend haline geldi. Kripto para birimleri dünyasında yeni olan yatırımcılar nasıl kripto para borsası seçeceklerini bilmiyor olabilir. Zira neredeyse her gün yeni bir borsa açılıyor. Bu noktada hangi kripto para borsasının kullanılacağı çok önemli, çünkü aynı zamanda satın aldığınız kripto paraları saklamak için o kripto para borsasına çoğunlukla güvenmek zorunda kalacaksınız.

İşte doğru kripto para borsasını seçmek için dikkat etmeniz gereken kriterler:

  • Güvenilirlik: Sahibinin kim olduğu ve ofisinin yeri dahi bilinmeyen kripto para borsalarından uzak durun. Eski ve popüler kripto para borsaları bu noktada iyi bir tercih olabilir.
  • Kendi araştırmanızı yapın: Borsada geçmiş yıllarda güvenlikle ilgili sorunlar yaşandı mı? Eğer öyleyse, borsa bu sorunları nasıl ele aldı? Derin bir araştırma yapın. Borsa geliştirme ekibinin potansiyel müşterilerinin görmesini istemeyeceği olumsuz hikayeleri arayın. 
  • Güvenlik: Fonlarınızı ve kişisel bilgilerinizi borsada saklayacak olmanız nedeniyle yüksek güvenlikli bir borsa seçmeye özen gösterin
  • İşlem ücretlerine dikkat edin: Yukarıdaki kriterlere dikkat ettikten sonra şimdi sıra işlem maliyetlerinde. İşlem ücretleri zaman zaman can sıkıcı olabiliyor. Bütçenize en uygun işlem ücretlerine sahip olan kripto para borsasını tercih ederek alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kripto Para Alım Satım Yöntemleri Nelerdir?

Kredi Kartı İle Kripto Para Alım Satımı

Kripto para borsalarında en maliyetli ve en zor alım satım yöntemi olarak bilinir. Kredi kartı ile alım satım yapma:

  1. Kredi kartıyla kripto para satın alma sekmesine tıklayın
  2. Ödeme yöntemi seçin ve satın almak istediğiniz kripto parayı da Bitcoin (BTC) olarak seçin.
  3. İşlem detaylarını girin ve sonraki aşamaya geçin.
  4. Sonraki adımda kredi kartı bilgilerinizi ve faturalandırma adresinizi doldurmanız gerekecek.
  5. Bu aşamada yönlendirildiğiniz sayfada size yollanan kodu doğru bir şekilde girmeniz gerekiyor.
  6. Ödeme işleminizin başarıyla sonuçlanmasının ardından satın aldığınız kripto paraların hesabınıza geçtiğini görebilirsiniz.

Ama kredi kartı ile alım satım işlemlerinde bankalar, işlemlerinizi herhangi bir neden olmaksızın reddedebilirler. Bu yüzden borsalar farklı çözümler üzerine çalışırlar. Hatta bazı borsalar kendi kredi kartlarını satın alma işlemlerine daha uygun hale getirmek için kart bile çıkarabilirler.

İkinci yöntem olan üçüncü parti aracılığıyla ödeme işlemlerini gerçekleştirmektir.

Üçüncü Parti ile Ödeme Gerçekleştirme

Üçüncü partiler aracılığıyla ödeme gerçekleştirme işlemleri, hem en kolay yöntem olarak bilinir hem de komisyon oranları kredi kartlarına oranla çok daha azdır. Özellikle banka transferleri yaparak aktardığınız parayı kolayca transfer edebilirsiniz.

Üçüncü parti uygulamaları aracılığıyla ödeme gerçekleştirmek için ilk olarak banka hesabınızdan üçüncü parti uygulamanıza para transfer edin. Ardından borsa hesabınıza uygulamayı tanıtıp para yatırabilirsiniz. Bu işlemi bir kere yaptıktan sonra üçüncü parti cüzdanınızı kaydedin ve sonrasında o cüzdanı devamlı kaydedebilirsiniz. Ama üçüncü parti cüzdanlarında aylık işlem limitlerine dikkat etmekte fayda vardır. Eğer TL ile işlem yapacaksanız Papara cüzdanı üzerinden düşük ücretle kolayca işlem yapabilirsiniz.

Kripto Para Cüzdan Adresiniz ile İşlem Yapma

Kripto para cüzdanları, balinaların genellikle kullandığı bir yöntem olarak bilinir. İster borsaya kendi cüzdan adresinizi tanımlarsınız isterseniz de borsanın cüzdanını kullanabilirsiniz. İlk olarak cüzdanınızı borsaya tanıtmanız gerekir. Bir kere tanıttıktan sonra ise aynı cüzdan adresine tıkladıktan sonra işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kripto Para Satım İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Kripto para satın almak istiyorsanız öncelikle tercihlerinize en uygun borsayı belirleyerek kayıt olma sürecini tamamlamanız gerekiyor. Kripto para borsalarının her biri farklı seçenekler sunar. Bazıları yüksek komisyon ücreti alırken bazıları ise daha çok altcoin’i destekleyebilir. Bu noktada güvenlik, işlem ücretleri, desteklenen altcoin sayısı, müşteri hizmetleri desteği vb. gibi birçok kriteri göz önünde bulundurarak risk algınıza en uygun borsada hesap oluşturabilirsiniz. Sonrasında KYC yani Müşterini Tanı prosedürlerini tamamlayarak alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz.

Kripto para satışı yapmak için borsaların al-sat bölümünden hangi işlem çifti üzerinden satış işlemi yapacağınızı kararlaştırmanız gerekir. İstediğiniz miktarı girdikten sonra ise spot emri kullanabilirsiniz. Ardından satış yaptığınızı kontrol etmek amacıyla emir geçmişlerinize bakabilirsiniz.

Bitcoin Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Bitcoin günümüzde pek çok farklı şekilde satın alınabilir. En çok tercih edilen Bitcoin (BTC) satın alma yöntemleri şu şekilde:

  • Kripto para borsaları aracılığıyla Bitcoin satın alma
  • P2P pazar yerleri aracılığıyla BTC satın alma
  • Bitcoin ATM’leri aracılığıyla BTC alma

Bu rehberimizde kripto para borsaları üzerinden nasıl BTC satın alabileceğinizi anlatacağız. Bitcoin alım satım işlemleri, herhangi bir kripto para borsasındaki alım satım işlemleriyle aynı şekilde yürür. İlk olarak hangi para biriminden ne kadar Bitcoin (BTC) alacağınıza ve satacağınızı kararlaştırdıktan sonra, tüm adımları tamamladıktan sonra Bitcoin sahibi olabilirsiniz. Eğer Bitcoin satacaksanız, al-sat kısmından alım satım işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Kripto Para Borsası Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kripto para borsalarında güvenlik, komisyon oranları, destekledikleri üçüncü parti uygulamalar, destekledikleri para birimleri ve hangi dillerde iletişim kurduklarına bakmanız dikkatlice öneririz. Eğer kripto para borsalarından birinde hesap açacaksanız bahsettiğimiz kriterleri dikkatlice değerlendirip hesap açmanızı öneririz. Her bir borsayı ve özelliklerini dikkatlice değerlendirdikten sonra hesap açmanız hem sizi zamandan kurtarır hem de ek zahmetten kurtulursunuz.

Bitcoin Alındıktan Sonra Nerede Saklanır?

Bu bölümde satın aldığınız kripto para birimlerini saklamak için dikkat etmeniz gereken kriterlerden bahsedeceğiz:

  • Kripto paralarınızı saklamak için soğuk cüzdan kullanın
  • Güvenli bir internet bağlantısına sahip olduğunuzdan emin olun
  • Kripto paralarınızı birden fazla cüzdana bölün
  • Bilgisayarınızı güvenli tutun
  • Oltalama saldırılarına dikkat edin

Bitcoin’lerinizi saklayabileceğiniz soğuk kripto para cüzdanları şu şekilde

  • Ledger Nano X
  • Ledger Nano S
  • Trezor One
  • Trezor Model T

Kripto Para Alım Satımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kripto para alım satımı yapmadan önce nelere dikkat etmem gerekir?

Kripto para alıp satmadan önce kripto paraları ve kripto para piyasasını takip etmeniz gerekir. Kripto paralar oldukça volatil yatırım araçları olduğundan kripto paralara yatırım yapmadan önce risk iştahınıza en uygun projelere yatırım yapmalısınız. Bununla birlikte kripto para satın alacağınız borsanın güvenli olup olmadığı konusu da çok önemli. 

Kripto paralarda temel analiz mi yoksa teknik analiz mi daha etkilidir?

Bu soru, sizin hangi türden bir yatırımcı olduğunuza göre değişir. Eğer uzun süreli tutmayı düşünüyorsanız temel analiz yapmanız gerekir. Ama sık alım satım işlemleri yapacaksanız teknik analiz kullanmanız en etkin sonucu verecektir. Ancak kripto para piyasasında Bitcoin’e bağımlılığın çok fazla olması ve Bitcoin’in de çevresel koşullardan çok kolay bir şekilde etkilenmesi nedeniyle temel ve teknik analizlerin zaman zaman boşa çıktığını görebiliyoruz. 

Kripto para önerilerini arkadaşlarımla paylaşabilir miyim?

Aldığınız kripto paraları arkadaşlarınızla paylaşmamanızı öneririz. Çünkü finansal öneri diye görülebilir ve bunun sonucunda zor durumda kalabilirsiniz. Ayrıca Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında verdiğiniz öneriler suç teşkil eder ve verilen cezalar ağırdır. Finansal öneriler yatırım tavsiyesi kapsamında değerlendirildiğinden bu tarz faaliyetlerden kaçınmanız önerilir. 

Kripto para piyasasına girmek isteyenlere öneriler

Kripto para borsasına girmek isteyen arkadaşlarınıza üçüncü parti cüzdan uygulaması tanıtabilir ve stablecoin kullanmalarını önerebilirsiniz. Bir de arkadaşlarınıza öğrenmeleri gereken çok fazla şey olduğunu hatırlatmayı unutmayın. Zira kripto paralar henüz daha çok yeni bir finansal teknoloji ve sektörde öğrenilecek birçok şey var. 

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala