bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,750.08 1.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,126.17 1.08%
bnb
BNB (BNB) $ 598.28 2.43%
solana
Solana (SOL) $ 139.34 4.52%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524011 0.53%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.462065 2.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147314 3.09%

Kripto Para Fonlarının Önlenemez Artışı

Kripto Para Fonlarinin Onlenemez Artisi

İçinden geçtiğimiz bu çalkantılı dönemde yatırımcıların birikimlerini korumak için alternatif çözümler arayaşı devam ediyor. Sermaye piyasaları riskli, yardım paketlerini karşılayabilmek için basılan paralar güven zedeliyor ve faiz oranları nakit tasarruflarının enflasyona ayak uydurmasına izin vermiyor. Küresel pandeminin etkisi bu arayışta daha cesur ve yenilikçi hamleler yapmaya zorluyor. 2008 yılında “Hello World!”diyen Bitcoin ve ardından gelen kripto paralar bugüne kadar eleştirel ve şüpheci okların hedefinde olmuştu. Ancak gelinen noktada artık büyük oranda Bitcoin eleştirilerden kendini akladı ve onca yıl önceden hazırlandığı “Bu Günlerin Kurtarıcısı” rolü ile artık sahnede! 

Kripto Para Fonları

Kripto fonları, kripto para fonları, blokzincir fonları veya dijital valık fonları olarak da anılan bu fonlar geleneksel portföy yatırımlarına paralel, ancak tamamıyle dijital varlıklardan oluşan yeni bir yatırım aracı türüdür ve genellikle bir veya birkaç kişi tarafından yönetilirler. Bu fonların bir kısmı Girişim Sermayesi Fonu olarak hareket ederken bir kısmı da Hedge Fonları gibi davranır.

Girişim Sermayesi Fonları aracılığı ile birkaç yatırımcı bir araya gelerek büyüme potansiyeli yüksek olan yeni girişimlere yatırım yaparlar. Kriptopara fonlarında da bu girişimler blockchain projeleri veya altcoinlerdir. Yatırım yapılan varlık yeterince değerlendiğinde satılarak kar yatırımcılar arasında dağıtılır. 

Kripto hedge fonları ise yalnızca kripto para birimleri ile portföylerini yönetenler ve mevcut varlıklarına kriptoparaları da ekleyenler olarak ikiye ayrılır. PricewaterhouseCoopers’ın 2020 Kripto Hedge Fonları raporuna göre bu fonların sayıları artmaya devam edecek. Dünya genelinde toplam yönetim altındaki varlıklar 2018 yılında 1 Milyar USD, 2019 ‘da bu rakam 2 Milyar USD’ye çıkmış. Beklenti 2020’de bunun 6  milyon USD olması yönünde. 

Crypto Fund Research dünya genelinde toplamda 804 Kriptopara Fonu, 357 Kripto Hedge Fonu ve 411 Kripto Girişim Sermayesi Fonu bulunduğunu söylüyor.

Baslatilan Fonlarin Yillara Gore Dagilimi
Başlatılan Fonların Yıllara Göre Dağılımı

Beklentiler yeni girişim sermayesi ve kripto hedge fonlarına ek olarak mevcut hedge fonlarının da portföylerine kripto para birimlerini dahil etmesi yönünde. Girişim Sermayesi fonlarının ise blokzincir projelerini yatırımlarına eklemesi öngörülüyor.

kripto para fonlari

Yine PWC’nin raporuna göre Kripto Hedge Fonlarının yönetim lokasyonlarının büyük çoğunluğu ABD’de bulunuyor.

kripto para fonlari lokasyon

Crypto Fund Research’e göre ise Kripto Fonlarının şehirlere göre dağılımı yukarıdaki gibi. 

Listenin başını hali hazırda en fazla Girişim Sermayesi fonuna ev sahipliği yapan San Fransisco  ve Hedge Fon cenneti New York çekiyor. Bu sırayı Londra, Singapur, Hong Kong, Zürih ve Chicago takip ediyor.

Bitcoin Fonlari

PWC raporununda dikkati çeken başka bir konu da yeni fonların ilan edilmesi ile Bitcoin fiyatı arasındaki korelasyon. 2017 yılı sonu 2018 yılı başlarında Bitcoin fiyatında yaşadığımız büyük yükseliş fonların da ani artışına neden olmuş. Fiyat düşüş eğilimi gösterdikçe yeni fonların sayısı azalmış olsa da yönetim altındaki kripto varlıkların toplam tutarı sürekli olarak arttığını görüyoruz.

fonlarin buyumesi

Crypto Fund Research’e göre iyi 10 Kriptopara Fonu ise şöyle: Arrington XRP, BlockTower Capital, Brian Kelly Capital Management, Digital Currency Group, Fenbushi Capital, Galaxy Digital Assets Fund, Metasable Capital, Pantera Capital, Passport Capital, Polychain Capital, Tunlan Capital. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Başak Burcu Yiğit

Başak Burcu Yiğit, lisans ve yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Mühendisliği bölümünden aldı. Yüksek lisans derecesi sırasında Kanada'da Vancouver Island University’de döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir tarım ile alakalı bir süre eğitim alan Başak; Kanada’dan döndükten sonra akademik çalışmalar yürütmek için Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretimine başladı.
https://www.btchaber.com

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala