bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,467.54 5.45%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,489.58 6.41%
bnb
BNB (BNB) $ 564.90 7.67%
solana
Solana (SOL) $ 185.86 2.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.600422 5.82%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651239 9.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14125 12.13%

Paylaş

Kısa Yoldan Zengin Olmak İsteyen Var mı?

kolay para

İnternette gezinirken bazı reklamlara rastlarız. Lüks bir aracın yanında gülen ve telefonda konuşan iyi giyimli biri var. Oluşturulan algı, “eğer böyle bir hayat istiyorsan bize katıl ya da buna yatırım yap” şeklinde…Zaten haberdeki başlıktan da anlaşılacağı şekilde “kısa sürede” milyoner olmaya davet eden bir mekanizmadan söz ediyor…Yani bir çeşit “hayal” satıyor…

Kimse kısa vadede milyoner olamaz sevgili okuyucular, böyle bir şey yok! Kısa sürede zengin olmak mümkün değildir, bu ancak şans oyunları ile mümkündür. Şans oyunlarında bile olasılık çok küçüktür. Bu nedenle yatırımlarınızı bu vaadlere kanarak yapmayınız, kaybetme olasılığınız %100’e yakındır. Yatırım yaparken risk almanın da bir ölçüsü var, belirli bir ölçüyü geçerse bu risk çok yüksek olduğundan, risk olmaktan çıkar, bile bile kaybetmeye sebep olur.

Burada bazen kötü olan yatırımın kendisi değildir, vaad edilen kısa sürede milyoner olma hayalinin size normalmiş gibi sunulmasıdır. Son zamanlarda kripto paralar ile ilgili yalan yanlış reklamların ve haberlerin yer aldığı bu tür algılara çok rastlıyoruz. Gelecekte blockchain teknolojisi denilen dijital ortamlar sadece paralarda değil hayatımızın her alanında etkin kullanılacak. Burada sakıncalı olan, yatırımın bilgi manipülasyonu yapılarak yani gerçek olmayan şekilde yatırımcıya anlatılarak yönlendirilmesidir. Bu reklamlar sadece bitcoin için yapılmıyor elbette…forex piyasası için de yalan yanlış çok sayıda reklam var.

Toplum olarak kısa sürede zengin olma hayalimiz, başımıza dert açıyor. Zengin ülkelere ya da kişilere bakarsak kimsenin kısa sürede zengin olmadığını anlamak daha kolay olur. Türkiye’de 1980’lerde türeyen “Banker”ler bunlara birer örnektir. Bankaların verdiği faizin kat be kat fazlasını veren bankerlere parasını kaptıran bir toplum, 2018’de Çiftlikbank ile yine aynı sınavı veriyorsa demek ki bir yerlerde hata yapıyoruz.

Piyasalar ile ilgili çelişkili görüşlerimizin olduğu ortada…Borsayı kumar olarak değerlendiriyoruz ancak kısa sürede milyoner olmayı vaat eden yasal olmayan yatırımlara yönelebiliyoruz. Tabii bu genel eğilim değil ancak bir yatırımcının yaşadığı negatif bir durum çok sayıda potansiyel yatırımcıyı da etkilediğinden genel güven ortamı zedeleniyor.

Aklıma gelen bir diğer soru ise bu reklamları veren veriyor da para karşılığında yayınlayanlar nasıl yayınlıyor? Peki, onların amacı para kazanmak diyelim…O halde, bu reklamların kontrolünü sağlayan bir mercii yok mu ülkemizde? Sermaye piyasalarına “güven” yok diyoruz, işlem hacmi yetersiz diyoruz…Bu işlem de bir çeşit bilgi manipülasyonu değil mi? O halde sadece işlem yapanlardan mı hesap sormalı yoksa piyasada korkuya sebep olan, güvensizliğe temel atan bu oluşumlardan mı?

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Gündoğdu, ardından aynı Enstitüden Bankacılık Anabilim Dalında doktor unvanını aldı. 2018 yılında finans alanında doçentliğini alan Gündoğdu, halen bir üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Gündoğdu’nun bankacılık ve finans alanında yayımlanmış 17 kitabı, 100’ü aşkın uluslararası ve ulusal makale ve bildirisi mevcuttur. Aynı zamanda Banka ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi’nin editörü olan Gündoğdu’nun çalışma alanı finans, yatırım ve davranışsal ekonomidir. Finansal teknoloji ve finansal hizmetler alanındaki şirketlere danışmanlık hizmeti veren Gündoğdu, kurumsal şirketlere eğitim, seminer ve danışmanlık hizmeti de sunmaktadır.
http://www.finansoloji.com

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala