Kripto piyasası ve özellikle altcoin’ler likiditeyle hareket ettikleri için uzun bir süredir makro verileri yakından takip ediyoruz. ABD merkez bankası (Fed) kararları, ABD işsizlik verileri, Çin ekonomisi derken likiditeye dair ne varsa göz önüne almaya çalışıyoruz.
Bu yazımda makro verilere kısaca değindikten sonra 2025’te gelmesi beklenen boğa marketinde hangi projelerin ön plana çıkabileceğini ve bunları nasıl takip edebileceğimizi sizlerle paylaşacağım. Öyleyse makro verilerle başlayalım.
Kenarda bekleyenlerin oyun planı
Görselde ABD’deki işsizlik verisini (beyaz) ve bu verinin iki yıllık hareketli ortalamasını (sarı) görüyorsunuz. Beyaz sarıyı kestikten sonra hızlıca artmaya başlıyor ve bir resesyon yaşanıyor. Şu an kenarda bekleyen kişilerin oyun planı resesyonun gelmesi ve dipten alım yapabilmek üzerine.
ABD faiz indirimi beklentileri
Fed resesyonun yaşanmaması için hızlıca faizleri indirmek istiyor. Fed Başkanı Jerome Powell her ne kadar verilere göre hareket edeceğiz dese de piyasa katılımcıları hızlı faiz indirimlerini fiyatlıyor. Görselde Kasım ayında da 50 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Bu beklenti Ekim ve Kasım ayındaki işsizlik ve enflasyon verilerine göre değişebilir.
Önceki haftalarda incelediğimiz öncü resesyon indikatörleri doğru çalışırsa işsizlik verisinin hızlı artması ve hızlı faiz indirimleri en olağan senaryo olarak görünüyor.
Küçük yatırımcılar piyasaya ne zaman gelir?
Dünyadaki bu puslu havaya bir de ABD seçimleri eklenince küçük yatırımcılar epey çekimser davranıyor. Görseldeki YouTube ve X hareketlerine göre çalışan sosyal metrik indikatörü (kırmızı) 0,227 seviyesini gösteriyor. Vakti geldiğinde 0,7 ve üzerine çıkınca kâr almaktan bahsedeceğimiz günleri de göreceğiz diye umuyorum. Ancak şimdilik diğer yatırımcıların piyasaya gelmesini bekliyoruz.
Altcoin’ler ne durumda?
Piyasadaki ilk 10 projeyi bir kenara bıraktığımızda elde ettiğimiz OTHERS baskınlık verisi yüzde 9 civarından 1,5 puan artarak yüzde 10,5 seviyesine kadar geldi. Eğer bu bölgedeki direnci aşabilirse kısa vadede yaklaşık 1 puan kadar daha artabilir diye düşünüyorum.
Bitcoin adına pozitif bir senaryo yaşanması altcoin’lerin rahat hareket etmesini de kolaylaştırır. Bitcoin son altı aydır içine girdiği düşen kanalı yukarı yönlü kırabilirse tüm marketi rahatlatacak bir dönem yaşayabiliriz.
Altcoin’ler Bitcoin’e göre çok ezildikleri için yukarı yönlü hareket alanları çok geniş durumda. Önümüzdeki iki-üç aylık süreç çalkantılı geçse dahi ardından gelecek likidite bolluğuyla altta gördüğünüz grafikte yeşile yakın renkteki “altcoin al” sinyalinin tepelere kadar ulaşmasını bekleyebiliriz. Tabii ki olası düşüşlerden faydalanmak için kenarda bir miktar nakit tutmanın önemini tekrar hatırlatmakta fayda var.
Güçlü altcoinler hangileri?
Bu soruya önce kategori bazlı bakıp ardından projelere doğru ilerleyebiliriz. Son bir aylık dönemde memecoin’ler, katman-1 projeleri, yapay zekâ kategorilerinde güçlü fiyat hareketleri gördük. Oluşan trendler üç-altı ay gibi orta vadede güzel kazançlar getirdiği için buna dair orta vadeli bir portföy yönetimi de sergilenebilir.
Örneğin katman-1 projeleri içerisinden hangileri güçlü diye baktığımızda Sui, Sonic (Fantom) ve Sei gibi projelerin güçlü bir trendde olduğunu anlıyoruz. Bu durumda hem bu projelere hem de ekosistemlerine bakıp orta vadeli bir portföy inşa edilebilir.
Başka bir örnekte yapay zekâ kategorisinde merkeziyetsizlik ve model geliştirme üzerine bir trendden bahsedebiliriz. Burada öncü proje olarak Bittensor (TAO) yer alıyor. Bu projenin alternatiflerini temel analiz süzgecinden geçirerek değerlendirebiliriz.
Özellikle düşük market değerli projeleri bulmak ve trendleri erkenden yakalamak isteyenler için bu görsellerin destek vereceğini düşünüyorum. Tabii ki halen makro çerçevede puslu bir ortamda olduğumuzu ve ABD tarafından gelecek işsizlik verilerinin düşüş getirebileceğini tekrar hatırlatmak istiyorum.
Bu içeriği paylaşmaktaki amacım doğru projeleri temel analizle bulduktan sonra teknik analizden destek alarak ideal yerlerden alıp bir portföy inşa etmek. Görselleri paylaştığım Dune Analytics çalışmalarının linklerini altta bulabilirsiniz.
https://dune.com/cryptokoryo/crypto-buy-signal
https://dune.com/dyorcrypto/relative-strength-crypto-narrative
Katman-2 tarafında umut var mı?
Geçen haftaki yazımda Ethereum’un Bitcoin’e karşı çok ezildiğini, bunun döngüsel olduğunu ve 2025’in Ethereum ve ekosistemi için pozitif geçeceğine dair düşüncelerimi paylaşmıştım. Vitalik’in güvenlik ve merkeziyetsizlik konularında Stage 1 olmayan projelerin adını anmayacağını söyledikten sonra da Arbitrum, Optimism, ZKsync projelerinin ön planda olduğunu belirtmiştim.
Farklı bir açıdan katman-2 projelerinin işlem yoğunluklarını gösteren “blob” verilerine baktığımızda Base, Taiko, Arbitrum, Optimism projelerinin başı çektiğini görüyoruz. Bu verilere tokenomi bilgisini de eklediğimizde ZKsync’i de dahil ederek bu projelerin ve ekosistemlerinin güzel bir 2025 geçireceğini beklemek mümkün. Taiko’nun token kilit açılımlarına dikkat etmek faydalı olur.
Ethereum ekosisteminde Ekim ayında EigenLayer piyasaya sürülecek. Bu durumda likit restaking projelerinin de trend yakalaması mümkün. Bu alanda başı çeken Etherfi için teknik analizden faydalanarak bir pozisyon inşa edilebilir.
EigenLayer’dan bahsetmişken henüz piyasada olmayan bir-iki projeden bahsederek yazımı toparlayayım.
EigenLayer
EigenLayer teknolojisiyle, yarattığı tartışmalarla ve kısmen başarılı airdrop stratejisiyle adından söz ettirip 2024’ün en büyük üç-dört projesinden biri oldu. Ne yaptığını kısaca özetlemek gerekirse, stake edilen Ethereum varlıklarının AVS projelerinin (actively validated services) ekonomik güvenlikleri için kullanılmasını sağlıyor. Bu ekonomik güvenliği kullanıcıların Ethereum’larını delege ettiği operatörler sağlıyor.
EigenLayer çok geniş bir kullanım alanına ve ekosisteme sahip. Görselde paraşüt işareti olan projelerden bir kısmı EIGEN restake edenlere airdrop yapacaktır diye düşünüyorum. Bu nedenle gelen airdrop miktarının bir kısmını satıp birazını ise restake halde tutacağım. Umarım airdrop almışsınızdır ve bol kazanç elde edersiniz.
Monad
2024 yılında en çok konuşulan konulardan biri de parallel execution (paralel işlem gerçekleştirme) konusuydu. Bu alanda Solana, Sei gibi projeler zaman zaman trend yakaladı. Monad’ın farkı ise bunu EVM yani Ethereum sanal makinesi ile uyumlu halde yapabilmesi. Ayrıca paralel veri tabanı kullandığı için diğer projelerde yaşanan tıkanma problemlerini yaşama ihtimali de düşük. Bu sayede hem hızlı hem ucuz hem de tüm Ethereum ekosistemindeki projeleri üzerine çekebilecek bir altyapı sunabiliyor.
Bunlara ek olarak güçlü bir topluluğu var ve tüm bunlar 2025 içerisinde Monad’ı üst sıralara taşıyacaktır diye düşünüyorum. Monad hakkında birkaç ay önce yazdığım yazıya linkten ulaşabilirsiniz.
Berachain
Berachain, muhtemelen EigenLayer ve Monad’ın yanı sıra en çok beklenen üç-dört projeden biri. Konsensus mekanizması için “proof of liquidity” kullanılmasını sağlıyor. Yani kullanıcıların likidite ekleyerek blok üretimine katılmasına ve yönetişim token’ı kazanmasına olanak tanıyor. Bu yaklaşımla proof of stake projeleri için sıklıkla tartışılan merkeziyetsizlik endişeleri de epey azalıyor.
Çok güçlü bir toplulukları var ve memecoin kültürüne çok yakınlar. Bunlara ek olarak NFT tarafında da çok etkili bir proje. Merkeziyetsiz finans, yapay zekâ, DePIN kategorilerinde güçlü ekosistem projeleri yer alacaktır diye düşünüyorum. Her ne kadar yakından incelemeye değer bir proje olsa da airdrop süreciyle kullanıcıları bezdirmesi bir risk içeriyor. Umarım hızlıca piyasada yerini alır ve Berachain ekosistemini yakından inceleme fırsatı buluruz.
Son not: Global likidite
Fed faizleri indirmeye başladı. Yakında parasal genişlemenin başlayacağını da düşünmek mantıklı. Globalde likiditenin arttığı senaryoyu göz önüne aldığımızda riskli piyasaların nasıl davrandığını biliyoruz.
Sadece biraz daha sabırlı olmamız ve araştırmalarımıza devam etmemiz gerekiyor.