bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,244.14 2.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,897.32 3.37%
bnb
BNB (BNB) $ 527.53 1.96%
solana
Solana (SOL) $ 130.42 1.48%
xrp
XRP (XRP) $ 0.472283 4.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.428202 4.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.141253 4.05%

Kayıt Defteri (Ledger) Nedir?

ledger nedir

Kayıt defteri, diğer adı ile Ledger, geleneksel muhasebecilikte yaygın olarak kullanılan kayıt defterine benzemektedir.

Kayıt Defteri (Ledger) Nedir?

Geleneksel veya dijital yöntemlerle finansal bilgilerin toplandığı, düzenli ve özet halde saklandığı yere kayıt defteri (ledger) adı verilir. Geleneksel kayıt defteri, muhasebecilerin, yatırımcıların kullandığı ve finansal performansı değerlendirme aşamasında başvurdukları bilgi kaynağı olarak tanımlanmaktadır.

Blokzincirde de geleneksel muhasebe yöntemlerinde olduğu gibi işleyen bir kayıt defteri bulunur. Geriye dönük hiçbir bilginin silinemediği ve değiştirilemediği bu ekosistemde tüm bilgiler dağıtık şekilde kayıt defterine işlenmektedir. Dağıtık sistem; verilerin, geleneksel yöntemden farklı olarak, tek bir noktada değil, birden fazla kopya halinde eşlere dağıtılarak saklanması anlamına gelmektedir.

Ledger’in geleneksel kayıt defterlerinden en önemli farkı, günümüz teknolojisine ve hatta daha özel olarak blokzincir ekosistemine uyarlanmış olmasıdır. Ledger, sonsuz sayıda verinin sonsuz özelliklerle işlenmesi ve kayıt altına alınmasını ifade etmektedir.

kayit defteri ledger

Blokzinciri’nde Kayıt Defteri (Ledger)

Ledger kayıt defterinin güvenliği tamamen kriptografik bir yapıya sahip olmasıyla sağlanmaktadır. Birbirine şifreli olarak bağlı olan verilerin, değiştirilmesi ya da dönüştürülmesi mümkün değildir.

Değiştirilemez ve silinemez özelliğe sahip Ledger’de değişiklik yapılması gereken durumlarda, kriptografi sayesinde, değişiklik tüm kopyalara yansır. Bu sayede birbiriyle uyumlu veriler depolanır. Blok zincirlerindeki kayıt defterleri, geleneksel kayıt defterleri ile aynı eşdeğere sahiptir. Teknoloji ve güvenlik seviyesi yüksektir.

Önemli ya da resmi belgelerin saklanması için blokzincir usulü kayıt defteri (ledger) kullanılır. Kayıt Defteri (Ledger), yeni bir teknoloji gibi görünse de birçok finansal işlem ve belgeleme faaliyetinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Global ölçekte faaliyet gösteren birçok marka ve bunlara paralel olarak bazı devletler, blokzincir ağında yaygın olarak kullanılan Ledger’i kendi sistemlerine taşımıştır. Örneğin İsveç bankaları blokzincir tabanlı sistem içerisinde verilerini toplamaktadır. Aynı şekilde Estonya, siber güvenlik ve elektronik oy çaışmalarını blokzincirinde gerçekleştirmektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala