bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,507.02 1.04%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,283.81 5.06%
bnb
BNB (BNB) $ 604.08 2.53%
solana
Solana (SOL) $ 141.54 4.04%
xrp
XRP (XRP) $ 0.518122 0.87%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468792 3.49%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148858 3.02%

Kaspa Coin (KAS) Nedir? Hızlı ve Ölçeklenebilir Bir Kripto Para Birimi

kaspa coin kas nedir

Kendisini dünyanın en hızlı, açık kaynaklı ve merkezi olmayan layer-1 çözümü olarak adlandıran Kaspa Coin (KAS), 7 Kasım 2021 tarihinde başlatılan bir projedir. Kaspa Coin, Yonatan Sompolinsky adındaki bir Harvard Profesörü tarafından kuruldu. Ethereum’un whitepaper’ında da çeşitli katkıları olan Sompolinsky, “Kaspa nedir” sorusuna cevap vermek adına bir whitepaper daha yayımladı. Sompolinsky ayrıca, kripto para dünyasına çeşitli katkılarıyla bilinir.

Kaspa Coin’in Teknik Altyapısı ve Özellikleri

Layer-1 (Katman 1) çözümü olan bir proje olan Kaspa Coin, teknolojisiyle kripto para dünyasına önemli katkılar sunar. Açık kaynaklı ve merkeziyetsiz bir kripto projesi olan Kaspa, yaklaşık 1 saniyelik bir blok süresine sahiptir. 

KAS projesinin internet adresindeki bilgilere göre, piyasaya sürülmeden önce hiçbir ön madencilik veya benzeri bir coin tahsisi gerçekleştirilmedi. Sektöre yenilik getirmek istediğini belirten KAS ile paralel bloklar arasında anında işlem imkanı bulunur.

Kaspa Coin’in Blokzincir Yenilikleri

Kripto para dünyasında en yaygın kullanılan Proof-of-Work (PoW) ve Proof-of-Stake (PoS) prensiplerinin ikisi de Kaspa Coin (KAS) projesinin bünyesinde mevcuttur. Proje kendisini Proof-of-Stake hızına sahip olsa da bir Proof-of-Work olarak tanıtıyor. Bu yönüyle projenin her iki prensipten de pay sahibi olduğu ve çeşitli özellikleri bünyesine kattığı bilinmektedir.

Kaspa Coin projesi bir blockDAG olarak anılır. Nakamoto adlı mutabakatın bir genellemesi olan blockDAG, bünyesindeki teknolojiyle oldukça yüksek blok hızlarını sunabiliyor. Şubat 2024 itibarıyla saniyede yaklaşık 1 blok süresi sunsa da proje bunu kademeli olarak 10 blok/saniye ve 100 blok/saniye hızlarına kadar çıkarmayı hedeflemektedir.  Bunun için de geliştirici ekibinin herkese açık olarak projeye dair gelişmeleri paylaştığı bir GitHub hesabı mevcuttur.
Github.com/kaspanet adresinde bulunan hesapta 5 Şubat 2024 tarihi itibarıyla yüzlerce takipçi ve çeşitli geliştirme detayları yer almaktadır. Yine Github hesabındaki detaylara göre projede kullanılan programlama dilleri arasında: GO, Python, C, Shell ve Rust bulunur.

DAG Teknolojisi ve Kaspa Coin’in Farkı

Kaspa Coin tarafından yapılan açıklamalara göre projeyi rakiplerinden ayıran teknolojiler arasında DAG bulunmakta. DAG teknolojisi bir zamanlar tüm altcoin haberleri arasında oldukça dikkat çekmişti. Kaspa ile birlikte adını duyuran DAG teknolojisi, coin’in temelini oluşturur. DAG teknolojisinin adı ise yine coin projesinin kurucusunun sahip olduğu DAGLabs’ten gelir.

GHOSTDAG adı verilen protokolü uygulayan KAS Coin, projenin vurguladığı paralel bloklar arası işlem imkanını bu protokol üzerinden sunar. Projenin web sitesinde yer alan detaylara göre bu protokol ile güven ve hız özellikleri de geliştirilmiştir. Yapılan geliştirmeler sayesinde “Kaspa nedir” sorusuna bir cevap olarak hız ve güvenlik anlamında sürekli kendini güncelleyen kirpto varlık olduğundan bahsedilebilir. Kullanıcılara ve geliştiricilere farklı yetenekler sunan Kaspa Coin’in, sahip olduğu DAG teknolojisi ile paralel bloklar arası işlem sağlaması öne çıkan özellikleri arasındadır.

Kaspa Coin’in (KAS) Piyasa Dinamikleri

Her gün milyonlarca dolarlık işlem hacimlerine ulaşabilen Kaspa Coin (KAS), yaklaşık 0.1 dolarlık bir değere sahip. Toplamda 28 milyar maksimum arza sahip olan projede bunun dolaşımdaki oranı ise %78 düzeyindedir. 

KAS projesinin verileri,  piyasaya sürüldüğü günden bu yana kademeli olarak pozitif seyretmeyi sürdürürken Bu yönüyle geride bıraktığı bir yılda önemli bir büyüme yaşadığı söylenebilir. Projenin yatırımcıları bundan sonraki hedefleri olarak daha da yukarıları işaret etmekte. Ancak bu süreçte yaşanacak gelişmeler KAS değerini belirleyen ana etmen olacaktır.

KAS Fiyatı ve Piyasa Değerlendirilmesi

Psikolojik eşik olarak nitelendirilen 0,1 doların üzerinde değerlenen KAS, piyasaların doğası gereği zaman zaman fiyat dalgalanmaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Genel olarak 40 milyon doların üzerinde günlük işlem hacmi üreten Kaspa Coin, piyasa değerini ise 3 milyar doların üzerine taşımıştır.

0,1 dolarlık KAS fiyatı aynı zamanda önemli bir psikolojik direnç seviyesinde görülürken, 2023 yılının Kasım ayında bu sınır aşılmıştır. Yatırımcıların pozisyonları için kritik olan bu seviye daha yakından takip edilebilir. Söz konusu seviyenin üstüne doğru bir kırılma önemli kazançlara gebe olabilirken, olası bir düşüş de trendi tersine çevirebilir.

Kaspa Coin’in Likidite ve Hacim Analizi

Birçok kripto para borsasında listelenen Kaspa’nın işlem hacminin büyük bir çoğunluğu Gate.io MEXC, KuCoin, ByBit tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu borsalarda işlem hacimleri genellikle yüzde 20’ler düzeyinde birbirine yakın olarak seyreder. Kripto para dünyasında likidite değeri, herhangi bir kripto paranın ne kadar kolay alınıp satılabileceğini temsil etmektedir. Kripto varlıklar arasında yeni sayılabilecek Kaspa Coin, bu süreçte herhangi bir likidite sorunu yaşamadı ve her an hızlı bir şekilde alım-satım yapabilmektedir.

kaspa kas coin 1

 

Kaspa Coin (KAS) Alım-Satım Stratejileri

Kaspa Coin (KAS), bünyesindeki teknolojilere güvendiğini ve geliştirmeye devam ettiğini belirtiyor. Bu nedenle uzun vadede halen birkaç noktasını geliştirmek isteyen projede yatırımcıların bazıları Kaspa yorum paylaşımlarıyla ekibe güvendiğini aktarmaktadır. Yine yatırımcıların alım-satım stratejileri de projeden gelen açıklamalara göre şekillenmesi beklenebilir. 

Son bir yılda önemli bir kazanç sunan KAS, uzun vadede elde tutmayı seven hodl yatırımcısını sevindirirken güçlü potansiyelini destekleyen haber akışlarını yakından takip ederek alım fırsatları değerlendirilebilir. 

KAS Alım-Satım İpuçları ve Piyasa Gözlemleri

Şu anda önemli bir psikolojik sınırda bulunan KAS için kritik bir dönemeçte olunduğu aktarılmaktadır. Sosyal medyadaki bazı analistlere göre KAS için 0,1 seviyesinden sonra hedef daha da yukarıları olabilir. Yatırımcıların zarar durdurmaya yönelik emirleri ihmal etmemesi gerekir. 

Alım-satım yapmak için gerek Kaspa Coin özelinde gerekse genel kripto piyasalarını ilgilendiren analizlerden doğru çıkarımları yapmalısını. Bunun için güvendiğiniz analistleri ve kaynakları takip etmenizde fayda var.

Volatilite Yönetimi ve Kaspa Coin Yatırım Tavsiyeleri

Kaspa Coin (KAS) için zaman zaman günlük hızlı fiyat değişimleri görülebilir. Bu yüzden yatırımcıların duygusal kontrollerinin yüksek olması tavsiye edilmektedir. Ayrıca varlık dağıtımını doğru yapmak ve sepeti dengede tutmak da bu süreçte oldukça önemli.

Votalite yönetimi yapabilmek bir yatırımcının riskini optimize etmesine yardımcı olacaktır. Yatırımların değerinde ani düşüşlere neden olabilen durumlarda sakin kalmak ve stop-loss emirlerini ayarlamak önemlidir. KAS içinse sosyal medya hesaplarının yakından takip edilmesi önerilmekte. Birçok önemli gelişmeden bu sayede kısa sürede haberdar olabilirsiniz.

Geçmişinde uzun vadede önemli başarılara imza atan KAS, aynı zamanda bir hodl seçeneği olarak da değerlendirilebilir. Bu yönüyle bazı yatırımcıların ilgisini çeken projede DAG teknolojisinin gelişmeleri fiyatı etkileyen faktörler arasında olacaktır.

Kaspa Coin (KAS) Cüzdan Seçenekleri ve Saklama Yöntemleri

Önemli bir teknolojiyi bünyesinde barındıran Kaspa Coin (KAS) için çeşitli cüzdan seçenekleri ve saklama yöntemleri mevcuttur. Projenin web sitesinde de yer alan KASPIUM adındaki mobil cüzdanlar telefonunda varlıklarını saklamak isteyenler tarafından tercih edilebilir.

KasVault üzerinden Ledger donanım cüzdan desteği de projede mevcut. Dileyen kullanıcılarsa bilgisayarlarında kullanmak üzere KDX adındaki programı edinebilir. Program şu anda Windows, Mac ve Linux üzerinde kullanılabilir durumda.

Güvenli KAS Saklama Rehberi

Her yatırımcı doğal olarak varlıklarını güvenli bir şekilde saklamak isteyecektir. Bu noktada yatırımcının rahatlık tercihi de önemli. Güvenli bir şekilde KAS birikiminizi saklamak istiyorsanız dilerseniz KASPIUM adındaki mobil uygulamayı kullanabilirsiniz. Bunun için Android telefonlardan Play Store ve Apple telefonlardaysa App Store üzerinden program indirilebilir.

Programı indirdikten sonra kullanıcıların bir hesap oluşturmaları gerekiyor. Bunun için “hesap oluştur” kısmına girebilir ve sizden istenen bilgileri girerek KAS varlıkları saklayabileceğiniz cüzdanı edinebilirsiniz.

KAS İçin Desteklenen Cüzdan Tipleri ve Özellikleri

Kaspa Coin (KAS) için çeşitli cüzdan tipleri mevcuttur. Bunlar arasında donanım cüzdanı ve yazılım cüzdanı seçenekleri geliyor. Yazılım cüzdanları arasında mobil uygulama, bilgisayar uygulaması ve borsalara ait hesaplardaki cüzdanları göstermek mümkündür. Bu cüzdanlardan varlıklarınızı yönetebilir ve başkalarına transfer gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Donanım tipi cüzdan seçeneği de sunan KAS, bunun için Ledger desteğine sahip durumda. Online olmaması nedeniyle güvenlik artısı bulunan bu seçenekle de yine transfer ve çeşitli işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

kaspa coin kas

Kaspa Coin’in Geleceği ve Potansiyeli

Önemli bir teknolojik altyapıya sahip olan Kaspa Coin’in geleceği için de çeşitli atılımlar yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu noktada projenin web sitesinde de yer alan blok hızı hedefi odak gösterilmektedir. Blok hızını ileride çok daha ileriye taşımak isteyen KAS, bunu gerçekleştirebilirse hedefini tutturmuş ve takipçilerini sevindirmiş olacaktır.

Ethereum whitepaper’ın üzerinde rol oynamış bir kurucusu olan Kaspa Coin, bu yönüyle birçok rakibinden ayrılmaktadır. Önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtilen projenin sosyal medya hesapları yakından takip edilmelidir. Böylece yatırımcılar, yaşanan gelişmelerden anında haberdar olma fırsatını yakalayacaktır.

Kaspa Coin Geliştirme Yol Haritası ve Gelecek Projeksiyonları

Kaspa Coin’in açıkladığı geliştirme yol haritasında açıklanan detaylara göre, programlama dilinin Golang’dan Rust’a yeniden yazımı üzerinde çalışılıyor. Planlama ve geliştirme kısımlarının tamamlandığı çalışmada test adımına geçilmiş durumda. Bununla birlikte performansını artırmayı hedefleyen Kaspa ekibi, bu iş için geliştirici Michael Sutton isimli kişiyi atadı. Bunun dışında projenin ilerleyen süreçte yapmayı planladığı geliştirmeler ise şu şekilde:

  • DAGKNIGHT protokolünü takip etmek için mutabakatın yükseltilmesi
  • Saniye başına blok ve saniye başına işlem sayısının artırılması
  • Arşiv düğümü iyileştirmeleri
  • Akıllı sözleşmelerin uygulanması

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala