Ekim’de dolar/TL kurunun 9,84’e yükselmesi, para piyasalarının stresli günler geçirmesine neden oldu.
Konu malum;
Faiz indirimi
Gri listeye alınma
Büyük elçiler gerginliği
Büyük elçiler gerginliğinin bitmesi, dolar endeksinin gerilemesi ve kar satışları, dolar/TL kurunun tekrar 9,40 liraya gerilemesine neden olduğunu gördük.
Bu süreçte “Yüksek fiyatlardan dolar, altın veya gümüş almamak gerektiğini, TL’de yakalanmış kişilerin beklemesi gerektiğini, panik ve korkuyla alım yapmanın yanlış bir karar olduğunu” belirttiğimi anımsatmak isterim.
Yine aynı öngörüm devam ediyor.
Panik ve korkuyla kısa vadeli alım yapılmamalı.
Neden mi?
Çünkü bu yıl TL, yüzde 24 ile gereğinden fazla değer kaybetti.
Sebep ne olursa olsun, bu piyasanın bir alım-satım piyasası olduğunu unutmamak gerek.
Yani, her zaman yükseliş veya düşüş trendi beklemek gerekli.
Yükseliş ya da düşüşler olacak ki, para kazanan olacak.
Ekim’de dirençleri gördük.
Kasım ayının sonuna kadar şu bant aralıklarını takip etmek gerekli!
TCMB, Kasım’da dolar/TL kurunun 9,40-9,70 lira bant aralığında tutmayı başarırsa, Kasım toplantısında faizlere dokunmazsa, dış politikada olumlu açıklamalar gelirse (ki geleceğini öngörüyorum) dolar/TL kuru, altın ve gümüşün gram fiyatlarında aşağı yönlü trendler başlayabilir diye tahmin ediyorum.
Eğer bu tahminim gerçekleşirse dolar/TL kuru 9,20, altının gram fiyatı 525, gümüşün gram fiyatı 7,15 liraya gerileyebilir.
Ekim stresi, Kasım’da yerini normalleşmeye bırakabilir.
Ondan sebep alım için uygun bir ortam görmediğimi tekrar belirtmek isterim.
Kısa vade için (1-2 hafta) dolar/TL kurunu olumlu yönde destekleyecek tek gelişme, Fed politikaları ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin tonda açıklamaları olur.
Ancak yükselişlerin satış fırsatı, Kasım’da öngördüğüm düşüşlerin de alım fırsatı olacağını düşünüyorum.
TL’de bekleyenlerin sabırla beklemeye devam etmesi gerektiğini, yılın son alım fırsatı olacağını düşündüğümden orta ve uzun vadeyi beklemenin önemli olduğunu tekrar belirtmek isterim.
Aralık ve Ocak aylarının para piyasaları için daha stresli geçeceğini, Kasım’da öngördüğüm düşüşlerin orta ve uzun vade için “hazırlık ayı” olduğunu unutmamak gerek.
Toparlayacak olursam “Kasım’dan beklentiler çok yüksek olmamalı” derim.
İyi haftalar dilerim…