bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,726.81 2.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,059.33 2.71%
bnb
BNB (BNB) $ 534.16 4.96%
solana
Solana (SOL) $ 131.53 6.42%
xrp
XRP (XRP) $ 0.493523 0.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.450727 2.78%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152626 0.87%

İlk Yazı, İlk Heyecan…

Ilk Yazi Ilk Heyecan...

Sanıyorum ilk makalemi yazdığım günden beri 30 yıl geçti ama ne zaman yepyeni bir mecrada yazı yazmaya başlasam, ilk günkü gibi heyecanlanırım. Şimdi de öyleyim.

Ancak bu sefer ekonominin bir kez daha ateşten gömlek giydiği bir zamanda BTCHaber’de yazmaya başlıyorum. Tasarruf sahiplerinin bir yıl sonra enflasyon karşısında düşük sayılabilecek seviyedeki faize para yatırmak istememeleri, altın ve dolar gibi klasik yatırım araçlarının yanında yeni yatırım araçlarını da odak alanlarına almalarına yol açtı diyebilirim.

Mesela yeni enstrüman olan BITCOIN’ in yanında, bir anda yükselen gümüş de yatırımcıların görüş alanına girdi. Hatta bir ara palladium’u da kafaya takanlar oldu ama, buralarda işlem yapmak kolay değil. Aslında sadece palladium değil diğer emtia tahtalarının çoğu adeta “centilmenler kulübü” gibidir. Her elini kolunu sallayan bu piyasalarda işlem yapamaz. Ancak ve ancak aracılar yoluyla yatırımcılar işlem yapabilirler. Çünkü bu piyasaların tanımlanmış otoriteleri vardır.

Diğer taraftan kripto paraların işlem gördüğü mecralar anonim ve otonom oldukları için daha özgür ve “sosyal” piyasalar olarak göze çarpmakta. Bir de sınırlı sayıda üretilen kripto paraların hızlı değer kazanma ve hızlı değer kaybetme performansı yatırımcıları cezbediyor diyebilirim.

Çok iyi hatırlıyorum pandeminin ilk günlerinde hafta sonu evlerimizde otururken, Dan Levent ile Instagram’dan canlı yayınlarla BITCOIN konusunda derinlikli analizler yapmıştık. Sayın Levent’in tüm öngörüleri nokta atışı isabet sağladığı için epey rağbet görmüştü bu yayınlar. BITCOIN 5000 Doların altında seyrederken, “10.000 Doları aşacak gibi gözüküyor” demiş, altında da 2000 Dolar seviyesine doğru bir yükseliş ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti. Hem teknik hem de temel taraftan bu ihtimallerin sebeplerini anlatırken elbette çeşitli senaryoları da seslendirmiştik.

Ekonomiste al-sat sormak mantıklı bir davranış olmadığından, ben üzerime düşen vazifeyi yaptım ve ekonomik parametrelerin piyasalar üzerindeki muhtemel etkilerini aktarmaya çalıştım. BTC Haber içinde aynı şeyi yapacağım. Finansal Okuryazarlığın artması ve tasarruf sahiplerinin mantık çerçevesinde yatırım yapmaları için gerekli bilgilendirmeleri yapacağım. Elbette, kripto paraların temel yaklaşımlarını ve teorik altyapısını da sizlerle paylaşacağım.

Yeni nesil, herhangi bir otoriteye ihtiyaç duymadan yaşanabileceğine inanıyor. Açıkçası otomobillerin pek yakında otonom yani direksiyona ihtiyaç duyulmayacak hale geleceğini biliyorsak, buna da inanmalıyız. Bir alış veriş birimi yaratmak için herhangi bir otoriteye ihtiyaç duyulmayacağı kripto paraların ortaya çıkışıyla anlaşılmış durumda.

Özetle, bizi pek yakında bambaşka bir dünya bekliyor. Bu yeni dünyada rehberlerinizden biri olmaya çalışacağım.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991'de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite'de tamamlayarak ve 1997'de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.
https://emrealkin.com/tr/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala