bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,068.36 3.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,041.59 1.91%
bnb
BNB (BNB) $ 574.40 2.42%
solana
Solana (SOL) $ 142.02 3.31%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52391 1.50%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.460345 1.31%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.13742 4.43%

Hızlı Ama Merkezi: Offchain Nedir?

Hizli Ama Merkezi Offchain Nedir

Blockchain teknolojisi günümüzde başta bankacılık ve finans olmak üzere birçok alanda aktif olarak kullanılıyor. İlk olarak Bitcoin ile kendisini öne çıkaran teknolojinin mazisi esasında çok daha öncelere dayanıyor ancak biz Bitcoin’in popülaritesinin bu denli artması ile gün hayatımında karşılaştık. Ancak her ne kadar Bitcoin zincir üstü bir yapıya (onchain) olsa da her ağın böyle olduğunu söylemek yanlış olur. Öyle ki merkezi kripto para borsaları kendi içlerinde bir veri deposu gibi çalışan offchain sistemler kullanırlar. Peki Offchain nedir? Gelin izah edelim.

Hızlı Ama Merkezi: Offchain Nedir?

Offchain Nedir?

Bitcoin ve Ethereum Blockchain ağlarında alışkın olduğumuz üzere onchain ağlar, diğer kullanıcılar tarafından kolaylıkla takip edilebilir ve incelenebilir. Bununla birlikte onchain ağlar, bu ağların bizzatı olarak kendisi olduğu için doğrulaması da yapılabilmektedir. Ancak offchain’de durum bu şekilde çalışmaz.

Genellikle borsalar tarafından kullanılan Offchain yapısı, varlığın zincir dışında hareketi temsil eder. Örnek vermemiz gerekirse; bir borsaya varlığınızı yatırmak istediğinde sizin için o anda oluşturulan adres bir offchain adresidir. Sistem varlığınızı borsanı soğuk cüzdanlarını aktarır ve kendi içerisindeki offchain sistem varlıklarınızı kaydeder. Böylelikle merkezi borsalarda yapılan işlemler Blockchain ağının kendisine kaydedilmez ve blok bekleme süreleri ve işlem ücretleri gibi dezavantajlardan kurtulmuş olursunuz. Diğer taraftan bu işlemler gerçek Blockchain ağına kaydedilemediği için varlıklarınızı borsalara emanet etmiş olacağınızdan borsalara güvenmek zorundasınızdır.

Geçmiş birçok borsanın kullanıcılarının varlıklarını çalabilmesinin sebebi tam olarak budur.

Diğer taraftan bu tarz offchain ağlarda yapılan işlemler çok daha hızlı ve ucuzdur. Kullanıcıların varlıklarını güvendikleri bir borsaya aktarması ve işlemlerini orada gerçekleştirmesi, hem ağın üzerindeki yükü azaltır hemde yatırımcının hızla hareket edebilmesine olanak tanır. Ancak her ne olursa olsun kripto dünyasının en büyük ve en önemli öğüdünü söylemeden geçmeyelim.

“Not Your Keys, Not Your Coins”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala