bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,850.84 1.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,151.22 1.12%
bnb
BNB (BNB) $ 587.60 2.05%
solana
Solana (SOL) $ 138.02 3.09%
xrp
XRP (XRP) $ 0.515374 1.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.456461 1.92%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.1456 1.71%

Hisse senetlerine uygulanan vergi kriptoya mı geliyor?

Turkiye Kuresel Kripto Benimseme Endeksinde Ilk 20de

Türkiye’de son aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sıklıkla gündeme getirdiği kripto düzenlemesi ile ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Bugün gerçekleşen Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası paylaşılan metinde regülasyonların ayak sesi duyulurken BloombergHT beklenen yasaya dair bazı detaylar aktardı.

Kaynağa göre yeni kripto düzenlemesinde Türkiye’de yerleşik şirketlerin yurtdışı platformlarda işlem yapmasına herhangi bir kısıtlama getirilmeyecek. İlk düzenlemenin ardından ülkemizde hizmet veren kripto şirketlerine diğer finans kuruluşlarında olduğu gibi asgari sermaye şartı koşulunun belirlenmesi bekleniyor.

Borsaları SPK denetleyecek

Hedeflenen kripto para düzenlemesiyle birlikte yerli şirketleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) denetleyeceği aktarıldı. SPK, kripto platformlarının teknolojik altyapısının faaliyetlere ne ölçüde müsade ettiği, yayın, ilan ve reklam gibi konularda ikincil düzenlemeleri yapacak. Yetkililer, yatırımcıların abartılı vaatler ile kandırılmasının önüne geçecek. Borsa denetiminin yanında piyasa bozucu işlemlerin tespit edilmesi adına gözetim sistemlerinin kurulması gündemde.

Yeni kripto para düzenlemesi ile birlikte borsalarda listelenen altcoinler ile ilgili de bir dizi düzenleme yapılacak. İddialara göre platformların listeleyecekleri dijital varlıklara dair bir yazılı prosedür oluşturması zorunlu olacak.

Kripto para düzenlemesiyle birlikte kripto varlık alım-satım platformları, Türkiye’de lisans alıp şirket kurmadan ofis açamayacak, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunamayacak.

Kripto paralar hisse senedi gibi vergilendiriliyor

BloombergHT’nin haberine göre hükümet, kripto paralardan elde edilen gelirleri vergilendirmek için de bir dizi düzenleme yapacak. Yetkililer, kriptodan vergi tahsilini hali hazırda vergilendirilen hisse senedi ve yatırım fonları gibi diğer araçlarla benzer şekilde yapmayı planlıyor.

Yatırımcı güvenliğini özellikle gözetleyen yasa yapıcılar, müşteriler ile kripto varlık sağlayıcıları arasında şartları belirleyen bir sözleşmenin imzalanmasını zorunlu tutacak. Müşteri aleyhine olan ve sorumlulukları ortadan kaldıran geçmiş şartlar ise geçersiz olarak kabul edilecek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala