bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,357.51 4.95%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.31 3.84%
bnb
BNB (BNB) $ 562.99 4.44%
solana
Solana (SOL) $ 144.87 8.92%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502215 2.57%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469086 4.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152974 4.72%

Helium (HNT) Coin Nedir?

HNT

Helium (HNT), nesnelerin interneti (IoT) için eşler arası merkezi olmayan fiziksel kablosuz bir ağdır. Sean Carey tarafından 2013 yılında kurulmuştur. Helium ağının yerel token’ı HNT Coin’dir. 

Helium projesinin kendine ait bir blockchain ağı bulunmaktadır. Bu ağ üzerinde kullanıcıların HNT coin madenciliği yapmaları, staking yapmaları ve bunları bir para birimi şeklinde kullanabilmeleri mümkündür. Helium blok zinciri bloklar, epoch’lar, işlemler, zincir değişkenler, hesaplar, cüzdanlar, anahtarlar gibi bileşenlerden oluşmaktadır.

  • Bloklar: Helium blok zincirindeki en son işlem grubunu kaydetmek için kullanılmaktadır. Bloklar, blok zamanı zincir değişkeninde tanımlandığı gibi zamana dayalı olarak çıkarılmaktadır. Mevcut hedef blok süresi 60.000 milisaniye veya 60 saniye olarak tanımlanmıştır.
  • Epoch (devir): Belirli bir Helium madenci grubunun konsensüs grubu olarak hizmet etmek üzere seçildiği hedef zaman dilimi olarak tanımlanmaktadır. Bir devir için hedef süre, seçim aralığı zincir değişkeninde tanımlandığı gibi şu anda 30 blok olarak veriliyor.
  • Zincir değişkenleri: Helium blok zinciri için bir dizi yapılandırma ayarı olarak tanımlanmaktadır.
helium

Helium projesinin amacı, mevcut kablosuz bağlantılardaki altyapı eksiklerini tespit ederek gelecek için IoT iletişimini hazır etmektir. Akıllı evcil hayvan tasmalarından bisiklet izleyicilerine, hava kalitesi ve çevre sensörlerine kadar yüzlerce şirket ve binlerce geliştirici, People’s Network’ü kullanan IoT uygulamalarını kullanmaktadır. Buna göre kablosuz bağlantı özelliği bulunan cihazlar bu teknoloji sayesinde aralarında veri aktarımı yapabilmektedir.

HNT kripto para biriminin en önemli özelliklerinden bir tanesi, üretim şeklidir. LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) olarak adlandırılan bölgesel bir ağ üzerinde haberleşmeyi sağlayan ve düşük güç tüketimi ile ön plana çıkan geniş alan ağını kullanan Helium, Hotspot’lar aracılığıyla IOT araçlarının iletişimi için bu altyapıyı kullanmaktadır. Bunun yanı sıra oluşturduğu konsensüs yapısı ile blok zincir dünyasına yeni bir soluk getirmiştir.

Helium projesinin özellikleri şu şekildedir:

  • Kapsama ispatı (Proof-of-Coverage) konsensüs mekanizması ile node’ların sunduğu bağlantı kalitesi değişkenlerini hesaplamaktadır.
  • Ağ katılımcıları ağa katkı sağlamak ve HNT üretmek için kablosuz ağ geçidi ve madencilik donanımı birleşimi olan Hotspot’ları satın almaları gerekmektedir.
  • Platform tarafından sunulan cüzdan, asimetrik anahtarlar ile kişisel anahtar güvenliğine yardımcı olmaktadır.
  • Kullanıcılarca ödenecek işlem ücretlerinde HNT Coin’e ek olarak Data Credits adı verilen farklı bir coin kullanılabilmektedir.

HNT Coin avantaj ve dezavantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Avantajları

  • Büyük kripto para borsalarında HNT coin listelenmektedir.
  • HNT Coin node kurabilmek adına stake edilmektedir.
  • Madencilik yoluyla pasif gelir elde edilebilir.

Dezavantajları

  • Fiyatlarında yaşanan keskin düşüş, HNT Coin’in geleceğine yönelik şüpheli yaklaşımları artırmıştır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Etiketler:





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala