bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,546.03 2.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,037.81 1.91%
bnb
BNB (BNB) $ 554.30 0.97%
solana
Solana (SOL) $ 140.61 2.44%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517789 3.69%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.48328 4.14%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151517 0.35%

Hash Rate Nedir?

hash rate

Hash rate, Bitcoin blokzincirinde gerçekleşen bir işlemin doğrulanabilmesi için saniyelik gerçekleşen deneme sayısıdır.

Hash rate, blok doğrulamaya ve blok zincirine yeni blok eklemeye yarayan ve kripto para biriminin üretimini sağlayan madencilik ile ilgilidir. Hash rate, madencilik cihazlarının çalışma hızını ifade etmek için kullanılır. Ve madencilik cihazlarının toplam çalışma hızı hash rate anlamına gelir.

Hash oranı, kripto para madenciliği ve blokzincir operasyonlarının lojistiğinde çok önemli bir faktördür. Bundan dolayı, Bitcoin topluluklarında sıklıkla değerlendirilen ve tartışılan bir parametredir.

Bitcoin blokzincirinde tüm işlemler merkezi olmayan bir ağda, herkesin erişimine açık olarak  saklanmaktadır. Transfer işlemleri, Bitcoin ağına bağlı olan ve yaygın olarak madencilik cihazları adı verilen bilgisayarlar tarafından doğrulanır ve onaylandıktan sonra Bitcoin blokzincirine yazılır.

hash rate 1

Hash Rate Hesaplama

Hash hızı veya karma gücü olarak adlandırılan bu işlemin hesaplaması ise saniye başına hash yani H/S olarak yapılır. Hash rate hesaplaması yapılırken mega, giga veya tera gibi terimler çok kullanılır. Saniyede 60 hash oranı olan bir cihazın, bloğu çözmek için saniyede 60 tahmin yapacağı anlamına gelir. Bitcoin blok zincirinde gerçekleştirilen madencilik işlemleri SHA256 adı verilen bir algoritma üzerinde gerçekleştirilir ve bu algoritma kaç kez hash yapıldığını sayarak, kullanıcılara rakam ve harflerden oluşan 64 karakterli hash bilgisini verir. Elde edilen veri ile daha sonra hash/saniye formülü kullanılarak hash rate hesaplaması yapılır.

Farklı kripto para birimlerini çıkarmak için kullanılan çeşitli cihazların hash oranları da birbirinden farklıdır. Bitcoin madenciliğinde kullanılan bir cihaz Ethereum madenciliğinde de kullanılabilir ancak hash oranı kripto para birimine göre değişir. Bu fark da her kripto para biriminin üretim aşamasının birbirinden farklı olması sonucu ortaya çıkar.

Hash Rate Arttırma Yöntemleri Nelerdir?

Ekran kartı ile madencilik yapan kişiler donanımlarını overclock (hız aşırtma) işlemiyle daha verimli kullanır. Soğutma işlemi ekran kartları için hız aşırtma işleminin en önemli noktalarından biridir. Bu sebepten dolayı işlem sonrasında sıcaklık testleri gerçekleştirerek optimum hız aşırtma değerini elde etmek önemlidir.

ASIC donanım kullanan kişiler, hız aşırtma işlemi yapamamaktadır. Ancak ekstra ASIC donanımı eklenerek hash rate arttırma işlemi gerçekleştirilebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala