bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,974.14 1.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,145.82 0.68%
bnb
BNB (BNB) $ 600.75 2.11%
solana
Solana (SOL) $ 141.95 3.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.526714 0.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.465764 1.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148717 2.56%

Hard Fork Nedir Kripto? Bitcoin Hard Fork Ne Demek?

Hard Fork

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri, blok zinciri denen merkezsiz, açık kaynaklı yazılımlar üzerinde çalışır. Bir topluluk, blok zincirinin protokolünde veya temel kurallar kümesinde değişiklik yaptığında fork gerçekleştir.

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, blok zinciri denen ve herkesin katkıda bulunabileceği merkezsiz, açık yazılımlar üzerinde çalışır. Onlara blok zincir denmesinin nedeni, kelimenin tam anlamıyla veri bloklarından oluşmalarıdır. Onu, ağ üzerinde yapılan ilk işlemi bile görmenize imkân tanıyan, çok uzun bir tren olarak hayal edebilirsiniz. Ayrıca açık kaynaklı oldukları için, alt yapılarını oluşturan kodlarını korumak ve geliştirmek için kendi topluluklarına ihtiyaçları vardır.

Hard Fork Nedir?

Hard fork (veya hardfork), blockchain teknolojisiyle ilgili olduğu için, bir ağın protokolünde daha önce geçersiz olan blokları ve işlemleri geçerli kılan veya bunun tersini yapan radikal bir değişikliktir. Hard fork, tüm düğümlerin veya kullanıcıların protokol yazılımının en son sürümüne yükseltmesini gerektirir.


Çatallar, mevcut blok zinciri uygulamaları tarafından sunulan işlevlerden memnun olmayan geliştiriciler veya bir kripto topluluğunun üyeleri tarafından başlatılabilir. Ayrıca, yeni teknoloji projeleri veya kripto para teklifleri için kitle kaynaklı fon sağlamanın bir yolu olarak ortaya çıkabilirler.

Hard Fork Nasıl Çalışır?

Bir blok zincirindeki çatallanma, yalnızca Bitcoin’de değil, herhangi bir kripto teknolojisi platformunda meydana gelebilir. Bunun nedeni, blok zincirleri ve kripto para biriminin, hangi kripto platformunda olursa olsun temelde aynı şekilde çalışmasıdır. Blok zincirlerindeki blokları, hafızayı hareket ettiren kriptografik anahtarlar olarak düşünebilirsiniz. Bir blok zincirindeki madenciler, ağdaki belleği hareket ettiren kuralları belirlediğinden, bu madenciler yeni kuralları anlar.


Bununla birlikte, tüm madencilerin yeni kurallar ve zincirde geçerli bir bloğu neyin oluşturduğu konusunda anlaşmaları gerekiyor. Bu nedenle, bu kuralları değiştirmek istediğinizde, protokolde bir değişiklik veya sapma olduğunu belirtmek için yoldaki bir çatal gibi- “çatallamanız” gerekir. Geliştiriciler daha sonra tüm yazılımı yeni kuralları yansıtacak şekilde güncelleyebilir.


Bitcoin’e benzer adlara sahip çeşitli dijital para birimleri bu çatallanma süreci sayesinde: bitcoin cash, bitcoin gold ve diğerleri. Sıradan kripto para yatırımcısı için, bu kripto para birimleri arasındaki farkı söylemek ve çeşitli çatalları bir zaman çizelgesine göre haritalamak zor olabilir. Bunu çözmeye yardımcı olmak için, son birkaç yılın en önemli bitcoin hard fork’larının bir geçmişini oluşturduk. Ek olarak, en iyi kripto para borsalarından birine dahil olmak isteyenler, yanlış dijital para biriminde zaman ve para kaybetmemek için Bitcoin gibi para birimlerine yatırım yaparken dikkatli davranmalıdır.

Hard Fork Nedenleri?

Geliştiricilerin, yazılımın eski sürümlerinde bulunan önemli güvenlik risklerini düzeltmek, yeni işlevler eklemek veya işlemleri tersine çevirmek gibi, örneğin Ethereum blok zincirinin tersine çevirmek için bir sert çatal oluşturduğunda olduğu gibi, bir hard fork uygulayabilmelerinin birkaç nedeni vardır.


Saldırıdan sonra, Ethereum topluluğu neredeyse oybirliğiyle, anonim bir bilgisayar korsanı tarafından on milyonlarca dolarlık dijital para birimini sifonlayan işlemleri geri almak için bir hard fork lehine oy kullandı. Hard fork, DAO token sahiplerinin ether (ETH) fonlarını geri almalarına da yardımcı oldu. 


Hard Fork teklifi, ağın işlem geçmişini tam olarak çözmedi. Bunun yerine, DAO’ya bağlı fonları, orijinal sahiplerin fonlarını geri çekmesine izin vermek amacıyla yeni oluşturulan bir akıllı sözleşmeye taşıdı. 


DAO token sahipleri, yaklaşık 1 ETH ila 100 DAO oranında ETH çekebilir. Sert çatalın bir sonucu olarak kalan tokenlerin ve herhangi bir etherin ekstra bakiyesi, kuruluş için “arızaya dayanıklı koruma” sağlamak için DAO küratörleri tarafından geri çekildi ve dağıtıldı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala