bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

Hard Cap (Üst Limit) Nedir?

HardCapnedir

Hard Cap, Türkçe anlamı üst limittir. Bir projenin ICO sürecinde hedeflediği maksimum yatırım miktarı için kullanılan bir terimdir.

Hard Cap (Üst Limit) Nedir?

Hard cap terimi ICO esnasında, satılabilecek token sayısının üst sınırını ifade etmektedir. Başka bir ifadeyle Hard Cap, ICO esnasında ekibin toplamayı istediği maksimum yatırım miktarıdır.

Şu ana kadar gerçekleşmiş veya gerçekleşecek olan kripto para birimi projelerinin çoğu genellikle Hard Cap seviyelerini çok yüksek belirlerler. Dolayısı ile de belirlenen bu seviyeye projelerin ulaşması pek olası değildir. Sadece nadiren ortaya çıkan çok ünlü ya da hypelanmış projeler bu seviyelere ulaşabilmektedir.

Söz konusu olan projenin verimliliği için Hard Cap (Üst Limit) seviyesini iyi belirlemek ve ona kısa sürede ulaşabilmek büyük önem teşkil eder. Eğer ICO sürecinde istenen hedefe ulaşılamazsa proje de hayata geçmez ve yatırımcılara geri ödeme yapılır. Aynı şekilde Hard Cap (Üst Limit) seviyesinin üstünde bir miktara ulaşılırsa, fazla olan yatırımlar da iade edilir. Aksi takdirde, proje sahibi ya da sahipleri güvensiz konuma düşer ve yatırımcılar tarafında “red flag” yani, kırmızı bayrak denilen durum oluşur.

Hard cap (üst limit) ‘in ne kadar olabileceğine karar verecek tek yetki merkezi geliştirme ekibidir. Bu parametreyi belirlerken token’ın iktisadi kıtlığı (economic scarcity) ve algılanan değerini de göz önünde bulundurarak yapmaya çalışırlar. Hard Cap (Üst Limit) hedefi, ihtiyaç duyulan paraya ve fonlamaya göre değişim gösterebilir. Tokenların seyrekliği üst limit ile doğrudan ilişkilidir. Geliştirici ekibin sorumluluğu token seyrekliği ile üst limit arasında denge kurmaktır.

Hard Cap Nedir

Soft Cap (Alt Limit) Nedir?

Soft Cap (Alt Limit) terimi, belirli bir projeyi geliştirmeye başlamak için ihtiyaç duyulan asgari düzeydeki fon miktarını ifade eder. Hard Cap (Üst Limit) satılabilecek maksimum token sayısı üst limit olarak bilinirken Soft Cap (Alt Limit), projenin başlamadan önce ihtiyaç duyduğu fon miktarını belirtir. Hard Cap (Üst Limit) genellikle Soft Cap (Alt Limit) ‘ten daha yüksek bir sevide bulunur. Bunun sebebi, uygulanabilir asgari bir hedef yerine maksimum fon toplamayı amaçlamasıdır.

Hard Cap Ve Soft Cap Farkı Nedir?

Hard Cap, bir ICO kitle fonlaması sırasında satılabilecek maksimum yatırım sayısını tanımlarken, Soft Cap terimi, belirli bir projenin geliştirilmesine başlaması için minimum uygulanabilir fon anlamına gelmektedir. Bu nedenle Hard Cap (Üst Limit), minimum uygulanabilir bir hedeften ziyade bir bağış toplama hedefini temsil etmektedir. Normal olarak Soft Cap’ten (Alt Limit) önemli ölçüde daha yükseğe ayarlanmaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala