bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,152.65 2.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,030.02 2.13%
bnb
BNB (BNB) $ 549.03 1.34%
solana
Solana (SOL) $ 136.07 0.87%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499214 0.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.452305 1.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150453 4.35%

Golem (GLM) Nedir? GLM Coin Yorum ve Geleceği

GLM

Golem (GLM), ağındaki her makinenin bilgi işlem gücünü birleştiren dünya çapında, merkezi olmayan bir süper bilgisayardır.

Golem (GLM), kullanıcıların Golem protokolü aracılığıyla kaynaklar için ödeme yapmasına veya ödeme almasına izin veren bir Ethereum tokenidir. Protokol, ağdaki katılımcıların bilgisayarlarının yedek işlem gücünü başkalarına ödünç vermelerine izin vermeyi amaçlar. 


Golem (GLM) Nedir?

Golem, kullanıcıları kripto para birimi karşılığında hesaplama kaynaklarının alınıp satılabileceği bir piyasayı işletmeye teşvik eden bir yazılımdır .

Ethereum üzerine inşa edilen en eski projelerden biri olan Golem, diğer görevlerin yanı sıra CGI işleme, yapay zeka ve kripto para madenciliği de dahil olmak üzere her türlü hesaplama için alıcıları ve satıcıları birbirine bağlayabilen bir tür süper bilgisayar olarak tasarlandı. 

Golem’in yazılımı, bu alışverişi kolaylaştırmak için inşa edilmiştir ve projeleri yürütmek için kaynakları olmayan kullanıcıları, yedek kaynakları olan kullanıcılarla birleştirir. Golem ağına kaynak sağlayanlara çalışmaları karşılığında Golem’in yerel kripto para birimi olan GLM verilir.

Bu şekilde, Golem’in yaratıcıları ağı, günümüzde hesaplama işi arayan kullanıcıları birbirine bağlayan geleneksel bulut bilişim hizmetlerine kullanıcı kontrollü bir alternatif olarak tasavvur ediyor. 

Golem’i Kim Yarattı?

Golem platformunun arkasındaki şirket olan Golem Factory, 2016 yılında Aleksandra Skrzypczak, Andrzej Regulski, Julian Zawistowski ve Piotr Janiuk tarafından ortaklaşa kuruldu. 

O yıl, Golem ekibi GLM arzının %82’sini halka satarak 820.000 ETH (o zamanlar yaklaşık 8.6 milyon dolar) topladı. 

GLM2
GLM

Golem Nasıl Çalışır?

Golem yazılımı istekleri hesaplar ve ağına erişen çeşitli tarafları birbirine bağlar.

İşlemler, hesaplama kaynakları (Golem deyimiyle “talep eden” olarak bilinir) pazarındaki biri “görev şablonu” denen şeyi kullanarak kaynak istediğinde başlar.

Golem ağının bir uygulaması olarak, bazen yavaş ve bilgisayar yoğun bir süreç olan CGI işlemeyi alınr Bulut tabanlı hizmetler için ödeme yapmak veya kendi makinelerinin bir görevi tamamlamasını beklemek yerine, CGI sanatçıları süreci tamamlamak için Golem’e dönebilir. 

Bu durumda Golem, görüntüleri talep edene iade etmeden önce işlemek için çeşitli sağlayıcılardan bilgi işlem kaynakları kiralayacaktır. 

Mimari

Bir görev şablonu, Golem ağının isteği yürütmek için ihtiyaç duyacağı tam hesaplama mantığını içerir. Bu, aşağıdakilere ilişkin talimatları içerir:

  • Çalıştırılması gereken kaynak kodu
  • Görevin alt görevlere nasıl bölünebileceği ve farklı nodeları nasıl gönderilebileceği
  • Sonuçların nihai bir sonuç olarak nasıl doğrulanabileceği.

İstek sahipleri, ağ için önceden oluşturulmuş bir görev şablonunu kullanabilir veya kendilerininkini oluşturabilir. Bir istek sahibi bir istek gönderdiğinde, Golem ağı bunu programlı olarak yerine getirmeye çalışacaktır.

Alt görevler tamamlandıktan sonra, doğru bir şekilde tamamlandıklarından emin olmak için bir doğrulama aşamasından geçerler. Golem istemcisi daha sonra alt görevleri istek sahibine geri göndermeden önce tek parça halinde parçalar.

Talepte bulunanlar, teslim alındıktan sonra doğru miktarda GNT’yi sözleşmeye gönderecek ve bu da sağlayıcılara otomatik olarak ödeme yapacaktır.

İtibar Sistemi

Bir görev tamamlandığında Golem, pazarını kullanan alıcıları ve satıcıları derecelendirmek için bir itibar sistemi kullanır.

Sistem şunlara hizmet eder: 

  • Kötü amaçlı düğümleri tespit eder
  • Görevleri doğru bir şekilde yönlendirmek için bir değerlendirme metriği sağlar.
  • Talep sahipleri için itibar sistemi, ödemelerin zamanında olup olmadığını ve sağlayıcılar tarafından hesaplandığında görevin hata içerip içermediğini izler.

Sağlayıcılar, bir görevi doğru bir şekilde hesaplama yeteneklerine ve görevin iade edildiğinde bir doğrulama kontrolünden geçip geçmediğine göre sıralanır. 

Başvuru Kaydı ve İşlem Çerçevesi

Golem, geliştiricilerin uygulama gönderimlerini desteklemek ve talepte bulunanların seçebilecekleri görev miktarını artırmak için ağına daha fazla teklif eklemeyi planlıyor.

Telefonunuzdaki uygulama mağazasına benzer şekilde hareket eden bir uygulama kaydı, geliştiricilerin belirli görevler için uygulamalar göndermesine olanak tanıyan ve talep sahiplerinin ihtiyaçlarına uygun görev şablonları gibi uygun araçları bulmalarına yardımcı olan Ethereum tabanlı bir akıllı sözleşmedir.

Aynı şekilde, işlem çerçevesi de geliştiricileri, uygulamalarının ihtiyaçlarına uygun işlem türünü seçerken desteklemek için oluşturuluyor. Dahil edilebilecek bazı bileşenler, ödeme planları, zincir dışı ödeme kanalları ve yazılımın birim başına kullanımıdır.

Ethereum’daki Golem

Golem protokolü, bu işin nasıl teslim edileceğini bölme ve belirleme rolünü oynar. Bu süreç, bulut tabanlı depolama sistemi Sia’ya benzer şekilde çalışır, ancak Golem ekibi, kendi blok zincirini oluşturmak yerine, Ethereum’un üzerine inşa etmenin daha iyi olduğunu düşündü. 

Golem ekibi, ilgili taraflar arasındaki ödemelerin blok zincirinde halledilmesi için yazılımını Ethereum üzerinde çalıştırmayı seçti. Ayrıca Golem, bu işlemlerin konuşlandırılması, görev yürütmesi ve doğrulanması için Ethereum konsensüs mekanizması modelini kullanır.  

Bunun arkasındaki fikir, ekibin, Ethereum ağının sonunda daha ölçeklenebilir ve dolayısıyla daha verimli hale gelirken, mikro ödemeleri işleme yeteneğini de içermesini ummasıdır.

Golem kaynaklarına erişmek isteyenler, Golem Unlimited ve Clay Golem adlı iki teklifinden birini indirebilir. 

Clay Golem, tek bir makine tarafından çalıştırılan bir yazılımdır, Golem Unlimited ise çok nodeli bir kurulum için kullanılır. Golem Unlimited, bu nedenle, şirketler veya kullanılmayan kaynaklara sahip birçok bilgisayara sahip bir ev tarafından çalıştırılabilen bir yazılımdır.

GLM’yi Değerli Yapan Nedir?

GLM kripto para birimi, yazılım içinde tercih edilen ödeme şekli olduğu için değerini Golem ağına sağladığı faydadan alır. 

Bu, talep sahiplerinin hesaplama kaynaklarını kiralamak için GLM satın alması ve harcaması gerektiği anlamına gelir. Sağlayıcılar da hesapladıkları hesaplamalar için GLM’yi kabul etmelidir. 

Golem, güvenilmez bir ödeme platformu sağlama yeteneği nedeniyle talep edenler ve sağlayıcılar arasındaki GLM işlemlerini işlemek için Ethereum blok zincirinden yararlanır. 

Ayrıca, diğer birçok kripto para birimi gibi, GLM tokenlerinin arzı da sınırlıdır. Yazılımın kurallarına göre sadece 1 milyar GLM olacak.

GLM Coin Yorum ve Geleceği

Golem’in savunucuları, yeni bir tür eşler arası bilgi işlem platformu olarak hizmet etme potansiyeliyle cezbedilebilir. 

Golem, herhangi bir geliştiriciye, kripto para madenciliğine, CGI uzmanına veya bir projeyi yürütmek için çok fazla bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyan herkese çekici gelebilir.

Yatırımcılar, bilgi işlem gücü satın almak ve satmak isteyen herkes için merkezi olmayan bir pazar yeri potansiyeline inanırlarsa, portföylerine GLM’yi eklemek isteyebilirler.

GLM Coin Grafiği


GLM Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 GLM Coin 11,67 TL TL’den işlem görüyor. GLM Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -0.82% değişim gösterdi. GLM Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 10,957,775 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 357,510,152 dolar seviyesinde.

GLM Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 GLM Coin $ 0.35888 dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle GLM Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.25 dolarla kaydetti. Bununla birlikte GLM yılın en düşük seviyesini ise 0.1665 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala