bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,723.54 2.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,953.66 3.34%
bnb
BNB (BNB) $ 585.04 0.28%
solana
Solana (SOL) $ 142.49 6.26%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519554 3.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458337 2.18%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144184 6.23%

Golden Cross Nedir?

Golden Cross, nispeten kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerinde kesiştiği bir grafik formasyonudur. Golden Cross bir menkul kıymetin kısa vadeli hareketli ortalamasının (15 günlük hareketli ortalama gibi) uzun vadeli hareketli ortalamasının (50 günlük hareketli ortalama gibi) veya direncinin üzerine çıktığını içeren bir çapraz geçişten oluşan bir yükseliş kırılma noktasını ifade eder. Uzun vadeli göstergeler daha fazla ağırlık taşıdıkça, golden cross ufukta bir boğa piyasasının geleceğini gösterir ve yüksek ticaret hacimleri bu savını desteklemek için kullanılır.

Golden Cross Neyi Gösterir?

Golden Cross için üç aşama vardır. İlk aşama, satış tükendiği için bir düşüş trendinin sonunda dibe vurmasını gerektirir. İkinci aşamada, daha kısa hareketli ortalama, bir kırılmayı ve trendin tersine çevrildiğini doğrulamak için daha büyük hareketli ortalama üzerinden bir geçiş oluşturur. Son aşama, daha yüksek fiyatlara kadar devam eden yükseliş trendidir. Hareketli ortalamalar, bir ölüm çaprazının (death cross) oluşabileceği bir noktada geri çekilinceye kadar geri çekilmelerde destek seviyeleri görevi görür. Death cross, daha kısa hareketli ortalama, daha uzun hareketli ortalama boyunca bir çaprazlama oluşturduğundan, altın haçın tersidir.

En yaygın olarak kullanılan hareketli ortalamalar, 50-dönem ve 200-dönem hareketli ortalamadır. Dönem, belirli bir zaman artışını temsil eder. Genel olarak, daha büyük zaman dilimleri daha güçlü kalıcı kırılmalar oluşturma eğilimindedir. Örneğin, 50 günlük hareketli ortalama, S&P 500 gibi bir endekste 200 günlük hareketli ortalamayı geçerek en popüler yükseliş piyasası sinyallerinden biridir. Bellwether endeksi ile, “Yükselen bir gelgit tüm tekneleri kaldırır” sloganı, satın alma işlemi endeks bileşenleri ve sektörler boyunca yankılanırken bir golden cross oluştuğunda geçerlidir.

Günlük alım satım yapanlar, gün içi altın çapraz kırılmaları takas etmek için genellikle 5 dönemli ve 15 dönemli hareketli ortalamalar gibi daha küçük zaman dilimlerini kullanır. Grafiklerin zaman aralığı da 1 dakikadan haftalara veya aylara kadar ayarlanabilir. Nasıl daha büyük periyotlar daha güçlü sinyaller veriyorsa, aynı şey grafik zaman periyotları için de geçerlidir. Grafik zaman çerçevesi ne kadar büyük olursa, golden cross kırılması o kadar güçlü ve kalıcı olur.

Golden Cross Örneği

Varsayımsal bir örnek olarak, aylık 50-dönem ve 200-dönem hareketli ortalama golden cross, 15 dakikalık bir grafikte aynı 50 – 200 dönem hareketli ortalama crossover’dan önemli ölçüde daha güçlü ve daha uzun ömürlüdür. Altın çapraz kırılma sinyalleri, hareketli ortalama yakınsama sapması (MACD) ve göreli güç endeksi (RSI) gibi çeşitli momentum osilatörleri ile yükseliş trendinin aşırı alınıp satıldığını izlemek için kullanılabilir. Bu, ideal giriş ve çıkışları tespit etmeye yardımcı olur.

golden cross gorsel bir

Golden Cross ve Death Cross Arasındaki Fark

Golden cross ve death cross birbirlerinin tam tersidir. Golden cross, uzun vadeli bir boğa piyasasının ilerlediğini gösterirken, death cross uzun vadeli bir ayı piyasasına işaret eder. Her ikisi de, kısa vadeli hareketli ortalamanın büyük bir uzun vadeli hareketli ortalamayı geçmesiyle uzun vadeli bir eğilimin sağlam bir şekilde onaylanmasına atıfta bulunur.

Golden Cross kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli büyük bir hareketli ortalamayı yukarı doğru kestiğinde meydana gelir ve analistler ve tüccarlar tarafından bir piyasada kesin bir yukarı dönüş sinyali olarak yorumlanır. Tersine, benzer bir aşağı yönlü hareketli ortalama geçişi, ölüm çaprazını oluşturur ve bir piyasada belirleyici bir gerilemeye işaret ettiği anlaşılır. Her iki geçiş de yüksek işlem hacmiyle birlikte yapıldığında daha önemli kabul edilir.

Geçiş gerçekleştiğinde, uzun vadeli hareketli ortalama, o noktadan itibaren piyasa için önemli bir destek seviyesi (golden cross durumunda) veya direnç seviyesi (death cross durumunda) olarak kabul edilir. Her iki çapraz da bir trend değişikliğinin bir işareti olarak ortaya çıkabilir, ancak bunlar daha sık olarak, halihazırda gerçekleşmiş olan bir trend değişikliğinin güçlü bir teyidi olarak ortaya çıkar.

Golden Cross Kullanımının Sınırlamaları

Tüm göstergeler genellikle sonradan rasyonel bir çıkarımdan ortaya çıkıyor ve hiçbir gösterge geleceği gerçekten tahmin edemez. Çoğu zaman, gözlemlenen bir golden cross yanlış bir sinyal üretebilir. Önceki büyük boğa piyasalarını tahmin etmedeki belirgin tahmin gücüne rağmen, golden cross da düzenli olarak ortaya çıkmaz. Bu nedenle, bir işlem yapmadan önce bir golden cross her zaman diğer sinyaller ve göstergelerle onaylanmalıdır.

Golden cross’u ek filtreler ve göstergelerle doğru şekilde kullanmanın anahtarı, her zaman uygun risk parametreleri ve oranları kullanmaktır. Her zaman uygun bir risk-ödül oranını korumayı ve ticaretinizi doğru bir şekilde zamanlamayı hatırlamak, çaprazı körü körüne takip etmekten daha iyi sonuçlara yol açabilir.

Bir Grafikte Golden Cross’u Nasıl Tanımlarım?

Golden cross kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli büyük bir hareketli ortalamayı yukarı doğru kestiğinde meydana gelir ve analistler ve tüccarlar tarafından bir piyasada kesin bir yukarı dönüş sinyali olarak yorumlanır. Bazı analistler bunu 100 günlük hareketli ortalamanın 50 günlük hareketli ortalama ile kesişmesi olarak tanımlar; diğerleri bunu 200 günlük ortalamanın 50 günlük ortalamayla kesişimi olarak tanımlar. Temel olarak, kısa vadeli ortalama, kesişene kadar uzun vadeli ortalamadan daha hızlı yükselir.

GoldenCross 5c6592b646e0fb0001a91e29

Golden Cross Güvenilir Gösterge Mi?

Gecikmeli bir gösterge olarak, yalnızca piyasa yükseldikten sonra bir altın haç tanımlanır, bu da onu kısmen güvenilir yapar. Ancak gecikmenin bir sonucu olarak, sinyalin ne zaman yanlış olduğunu bilmek de olay sonrasına kadar zordur. Yatırımcılar genellikle diğer göstergelerle birlikte bir trendin veya sinyalin teyidi olarak golden cross kullanırlar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala