bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,903.12 6.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,272.47 8.84%
bnb
BNB (BNB) $ 509.84 10.54%
solana
Solana (SOL) $ 177.29 12.32%
xrp
XRP (XRP) $ 0.585067 4.66%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.60557 10.75%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.127942 13.18%

Paylaş

Giriş Seviyesinde Kripto Para Dünyasında Fırsatları Yakalama Kılavuzu – I

Giriş Seviyesinde Kripto Para Dünyasında Fırsatları Yakalama Kılavuzu - I

Tüm dünya ekonomide pandemi etkisi ve işsizlikle boğuşurken, “Krizi fırsata çevirmek” deyimi hayatlarımızda önem kazandı. Fakat aslında fırsatlar sadece krizlerde değil her zaman başımızın tepesinde gezinir ve sadece elimizi uzatıp bir veya birkaç tanesini yakalamamızı beklerler. Elimizi uzatmak demek, minik bir adım da olsa düzenli olarak gösterilecek bir çaba için başlamak anlamına gelir. Fırsatlar çaba göstermeyenlere kolay kolay gelmezler. Şunu da unutmayalım ki çoğu zaman, devamlı bir çaba için başlamak başarmanın yarısı değil ta kendisidir.

Blockchain ve kripto paralar dünyası yeni gelişen ve son zamanlarda oldukça hareketlenerek ilgi gören bir alan olarak bu fırsatların oldukça bol olduğu yerlerden sadece biri. Ben de bu yazımı, bu dünyaya ilgi duyan ve kendini bu konularda geliştirerek fırsatları yakalamak isteyen fakat nereden ve nasıl başlayacağı konusunda kafası karışmış olan okurlar için hazırladım.

Öğrenerek Başlayalım

Hayali paralar, karışık kuruşuk grafikler, daha önce hiç duymadığınız bir sürü yabancı kelime… Evet, ilk bakışta çok karmaşık ve anlaşılmaz geliyor ama birkaç kritik şeyi çözdüğünüzde bu dünyayı anlamanız ve fırsatları yakalamanız için illa mühendis, ekonomist veya bilgisayar programcısı olmanıza gerçekten gerek olmadığını anlayacaksınız. Bunlardan biri olmayıp fırsatları çok iyi yakalayan bir sürü insan tanıyorum. Öyleyse bu yazım ile fırsatları yakalamak için ilk adım olan öğrenme eylemi için harekete geçelim. Bir sonraki yazımda da fırsatların en fazla uçuştuğu yerler hakkında bilgiler vereceğim.

Alım, Satım ve Saklama Mekanizmaları

İlk adım için en hızlı ve kolay sonuç alacağınız konu, işin teknolojisini ve devrimsel niteliklerini anlamaya çalışmadan önce fiziksel olarak var olmayan bu paraların nereden ve nasıl alınıp satıldığını, nasıl saklandığını anlamanız olacaktır.

Bitcoin ve kriptoparalar çoğunlukla merkezi, yani aracı bir otorite tarafından varlıklarınızın yönetilebildiği borsalardan alınıp satılır. Merkezi ve merkeziyetsiz lafı kripto paralar dünyasında özellikle belirtilir çünkü istenen aracı bir otorite olmadan alım satım ve saklama işlemlerinin gerçekleştirilmesidir fakat bu başka bir yazının konusu.

Alım, satım ve saklama kısmını anlamanın en kolay yolu denemekten geçiyor. Kaybetmeyi göze alacağınız küçük bir miktarda sadece deneyim için başlamalısınız. Yol göstermesi adına aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

Bunun yanında alım, satım ve saklama için sıcak ve soğuk cüzdanlar dediğimiz dijital ortamda var olan cüzdanlar da kullanılabilir. Cüzdanlarla ilgili detaylı bilgi için de bu videoya göz atabilirsiniz.

Teknolojisi ve Devrimsel Özellikler

Bitcoin bir yatırım aracı olmanın yanı sıra ortaya çıkış öyküsü ve teknolojisi itibari ile bize dijitalleştirilebilen varlıklarımızı kişiden kişiye transfer edebilme teknolojisini sunmuştur. Onu devrimsel yapan özelliği budur. Mevcut ekonomik düzene ve krizlere başkaldırı olarak, anarşist bir hareketle geliştirilmiş bu paranın öyküsünü ve felsefesini anlamak için biraz daha geriye gitmeniz gerekebilir. Buraya da bu konunun en güzel anlatıcılarından biri olan Devrim Danyal hocamınızın eğitimlerinin linkini bırakıyorum.

“Herkes İçin Para Tarihçesi ve Kriptopara Temelleri Eğitimi” ile başlamanızı öneririm.

Bazı zamanlar ücretsiz olarak da erişebileceğiniz bu eğitimler için,  buradaki linkten bursiyer olma imkanını da kovalayabilirsiniz.

Eğer baş ucumda bir kitap olsun derseniz bu konuda yazılmış ilk kitaplardan biri olan Dr.Vedat Güven ve Erkin Şahinöz’ün yazdığı “Blokzincir, Kripto Paralar, Bitcoin – Satoshi Dünyayı Değiştiriyor” kitabını şiddetle tavsiye ederim.

Blokzincir teknolojisini en iyi ve anlaşılır bir dille okuyacağınız başka bir harika kaynak ise Turan Sert’in “Sorularla Blockchain” kitapçığıdır ve buradaki linkten ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

Eğer yazılım bilgisine sahipseniz ve kendinizi blokzincir geliştiricisi olarak eğitmek istiyorsanız aşağıda yine dopdolu bir eğitimin linkini bırakıyorum. Bu alanda oldukça sınırlı sayıda geliştirici olduğunun ve kendinizi geliştirdiğiniz takdirde fırsat yakalamanın an meselesi olduğunun bilgisini de ekliyorum.

Muhasebe ve Hukuk

Kafalarda en çok soru işaretine sebep olan konulardan birisi: “Bitcoin ve kripto paralar yasal mı?” sorusu. Bu konuyla ilgili tüm soru işaretlerinizi giderecek ve konuyu hukuksal ve muhasebesel açıdan en güzel şekilde oturtmanıza yarayacak, Prof. Dr. Fatma Ulucan hocamızın anlatımıyla mutlaka izlenmesi gereken videonun linkini de aşağıda bırakıyorum. Bu video aynı zamanda bu konuya ilgi duyan hukukçular için de güzel bir başlangıç olacaktır.

Daha kapsamlı bir hukuki araştırma isteyenler için kripto para piyasası ile alakalı dünyadaki düzenlemeleri içeren “Dijital Varlık Regülasyonu” analizinin linkini de buraya bırakıyorum.

Yatırımlarınızı Yönetmek ve Kripto Para Al-Sat Yapabilmek için Teknik Analiz

Kripto para piyasasındaki fiyatlamalar oldukça hareketlidir. Anlık inişler ve çıkışlar serttir. Hem çok riskli hem de çok kazançlı olan bu piyasada ancak işin tekniğini bilir ve risklerinizi doğru yönetebilirseniz güzel kazançlar elde edebilmeniz mümkün hale gelir.

Konuyla ilgili birkaç ücretsiz yayının linkini ekliyorum.

Teknik analiz ve grafik okuma konusunda bilgi sahibi olduktan sonra değerli analizcilerin kripto para trendleriyle alakalı yorumlarını takip ederek karar verebilirsiniz.

btchaber bh logo

Başak Burcu Yiğit

Başak Burcu Yiğit, lisans ve yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Mühendisliği bölümünden aldı. Yüksek lisans derecesi sırasında Kanada'da Vancouver Island University’de döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir tarım ile alakalı bir süre eğitim alan Başak; Kanada’dan döndükten sonra akademik çalışmalar yürütmek için Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olarak görev aldı. Aynı dönem Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı- Gençlik oluşumunun Türkiye temsilciliğini yaptı. Ardından yine üniversite bünyesinde Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülecek olan Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi Projesi'nin koordinatörlüğünü yürüten Başak, bu dönemde bilişim teknolojileri ile yakından ilgilenme fırsatı yakaladı. Bu süreçte blockchain teknoloji ile de tanışan Başak; Bilgi ve İletişim Teknolojisi profesyonellerinin sürdürülebilir kalkınma konusunda yeterince hassas olmadığını düşünüyordu ve blockchainin devrimsel yıkıcı gücünü bu durumu değiştirebilecek bir fırsat olarak gördü. Kendisi birkaç blockchain girişiminde yer almış ve şimdilerde Merkeziyetsiz Finans ile ilgilenmektedir. Profesyonel kariyerinin yanı sıra Temmuz 2018 yılında kadınların blockchain ekosistemindeki varlığını desteklemek amacı ile kurulan Istanbul Blockchain Women Platformu’nun kurucularındandır.
https://www.btchaber.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala