bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,870.38 0.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,180.91 1.09%
bnb
BNB (BNB) $ 614.19 1.19%
solana
Solana (SOL) $ 147.58 1.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529973 0.23%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477791 0.17%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153491 0.21%

Genesis Block (Genesis Blok) Nedir?

genesis blok

Genesis block (Genesis Block), bir blok zincirine kaydedilmiş olan ilk bloğa verilen isimdir. Bitcoin’in ilk bloğunun Satoshi Nakamoto tarafından 3 Ocak 2009 tarihinde oluşturulması ile birlikte kullanılmaya başlanan bir kavramdır. Genesis blok, zaman zaman ‘Blok 0’ veya ‘Blok 1’ olarak da anılmaktadır.

Blokların her biri benzersiz bir başlık içerir ve bu tür her bir blok, ayrı ayrı blok başlığı karması (hash) ile tanımlanır. Teorik olarak, genesis block bir ihtiyaç değildir. Fakat, tüm kripto para yatırımcılarının ve madencilerin güvenebileceği bir başlangıç ​​noktasına sahip olmak önemlidir. Her zincirin bir halka ile başlamasına benzer şekilde; genesis block da blokzinciri başlatan ilk halkadır.

Bitcoin piyasasının bir anda patlaması ve giderek yükselmesinin ardından pek çok kişi bu teknolojinin faydalarını kullanmaya başlamıştır. Çok hızlı ve aynı zamanda güvenilir olması nedeni ile pek çok kişi bu piyasaya giriş sağlamıştır. 

genesis block

Genesis Blok Özellikleri Nelerdir?

Genesis Block’u diğer bloklardan ayıran bazı özellikler mevcuttur. Bloklar, belirli bir zaman aralığında yapılmış olan işlem ve onay kayıtlarının tutulduğu yerlerdir. Genesis Blok’un özelliklerini ve kısaca tanımlarını şu şekilde değerlendirebiliriz:

Blok yüksekliği: En baştaki ilk bloğun ‘0 blok’ yüksekliğine sahip, üzerine ilave blokların eklendiği ilk bloğun temelini sağlamaktadır.

Zaman damgası: Madenci blokların başlığını oluşturur bu gösterge de bulunulan zamanı temsil etmektedir. Buna göre de genesis blokları 3 Ocak 2009 tarihlerinde oluşmuştur.

Nonce: Nonce, bir madenci için blok zincirlerine ekleme hakkı kazanmasına yönelik sürekli olarak değişim gösterdiği bir değişken olmuştur. Satoshi’nin kullandığı iç değişkenler de bu durumda tam olarak 208393 olmuştur.

Blok zorluğu: Madencinin blok zinciri blok ekleyebilmesi için veren nonce değerini bulunmasındaki güçlüğü tanımlamaktadır. Satoshi tarafından bu blok oluşturulurken zorluk sadece ‘1’ değerindeydi. Ancak Bitcoin’in değerlenmesi ardından bu zorluk derecesi de giderek yüksek bir hal almıştır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala