bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,944.86 1.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,173.19 4.43%
bnb
BNB (BNB) $ 591.05 2.12%
solana
Solana (SOL) $ 134.55 5.77%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514381 0.88%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454239 3.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14159 5.68%

Gayrimenkul Token Piyasası Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

HvpAvSh4fdRJmPl3ogYCgRsbXIz1 py92co0

Gayrimenkul, borçlardan sonra dünyanın en büyük ikinci varlık sınıfıdır. Bununla birlikte, geleneksel emlak piyasası, token’leştirme ile çözülebilecek birçok verimsizliğe sahiptir.

Bir gayrimenkulün hem mülk geliştiricisi/sahibi hem de yatırımcı açısından token’leştirilmesinden elde edilecek pek çok değer vardır.

Geliştirici/sahip tarafı için değerin çoğu, süreçleri otomatikleştirmeye ve likiditeyi iyileştirmeye veya sermaye artırmaya odaklanır. Bu yatırımcı tarafı için gayrimenkulü tokenleştirmenin faydaları, fraksiyonlara bölünmüş mülkiyet, varlıkların alım satım kolaylığı, gerçek zamanlı işlemler ve gelişmiş şeffaflığın sağladığı giriş engellerinin düşürülmesidir.

Bir gayrimenkulü tokenleştirmenin amacı, bir mülk sahibinin veya geliştiricinin hangi yolu izleyeceğini belirleyecektir; menkul kıymet token’leri verebilir veya mülklerini NFT’ler biçiminde temsil edebilirler.

Gayrimenkul menkul kıymet tokeni ile gayrimenkul NFT’si arasındaki fark

qre blog f token game changer

Gayrimenkul menkul kıymet token’leri, tokeni çıkaran kişi veya kuruluşun bir proje (mevcut, yeni veya devam eden) için sermaye artırmayı veya eşler arası aktarımı etkinleştirerek varlıklarının likiditesini artırmayı planladığı bir senaryoda daha uygundur.

Tipik olarak, fraksiyonlara ayrılmış mülkiyet, yani tek bir tokenin 50 ABD doları kadar düşük bir maliyete sahip olabileceği ve token sahiplerinin token’larını ikincil bir piyasada kolayca alıp satabilecekleri bir varlığın sahipliğini temsil eden birden fazla token sunmayı içerecektir.

Gayrimenkul güvenlik token’ları sunmanın değeri şunları içerir:

  • Gerekli fonları daha hızlı toplamak için gereken yatırımcıları çekecek, daha büyük bir potansiyel yatırımcı havuzuna ve daha düşük bir yatırım giriş eşiğine erişim.
  • Yatırımcılar için ise küçük sermaye ile gayrimenkule yatırım yapma fırsatı ve ikincil piyasa ticaretinin sağladığı hızlı çıkış stratejisi.

Gayrimenkul güvenlik tokenleri, tipik olarak, yatırımcıların mülk değerlemesinden kar elde ettikleri ve ayrıca mülk üzerinde ödenen kirayı almaya hak kazanabilecekleri bir tokenize edilmiş hisseleri temsil eder. Bununla birlikte, menkul kıymet tokenleri genellikle düzenlemeye tabidir ve token ihraç edenlerin menkul kıymetler yasasına uyması gerekir.

Gayrimenkul NFT’leri, Blockchain’de bir gayrimenkul varlığını tek bir token’la temsil etmek için uygundur. Bu yol çoğunlukla satış sürecinin otomasyonunu sağlamak için izlenir.

Mülk genellikle bir LLC gibi özel amaçlı bir araçta tutulur ve LLC’nin mülkiyeti Blockchain’de bir NFT olarak temsil edilir. Uygun kurallar ve yönergeler, her bir misli olmayan tokende (NFT) kodlanmıştır. Mülkü açıklığa kavuşturan yasal belgeler ücretsiz ve açıktır ve token içinde meta veri olarak bir değerleme/denetim raporu bulunacaktır.

Bu yaklaşımın avantajları arasında gelişmiş şeffaflık ve cüzdandan cüzdana transfer yoluyla gerçek zamanlı ödeme yer alır.

real estate tokenization main 1600

NFT’ler genellikle menkul kıymet olarak nitelendirilmez, ancak NFT’nin gelir getiren varlıklar tarafından desteklenmesi gibi belirli koşullarda olabilir. Bu gibi durumlarda, bunların uygun düzenleyici kurumlar altında teminat olarak kaydedilmesi uygundur.

Ekosistemdeki popüler platformlar:

Proppy: ABD merkezli, Blockchain destekli bir tapu ve emanet şirketi. Proppy, mülk satın alma sürecini daha kolay, daha hızlı ve daha verimli hale getirir. Bu, mülkün NFT’ler şeklinde listelenmesine ve kripto para kullanılarak yapılan işlemlere olanak sağlar. Gerçek dünyadaki mülkler, Proppy’nin NFT pazarı aracılığıyla bir NFT olarak listelenebilir, satın alınabilir ve satılabilir. Ayrıca işlemler, Proppy’nin kripto değişim aracı kullanılarak cüzdandan cüzdana transfer yoluyla gerçek zamanlı olarak kolayca çözülebilir.

Bir mülkün NFT biçiminde listelenmesi yalnızca kapanış sürecini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda gerekli tüm yasal belgeler NFT’ye konulduğu için çok fazla şeffaflık getirir.

Real Token: Hem ABD içindeki hem de dışındaki yatırımcılara, gayrimenkul mülkünde kısmi mülkiyeti temsil eden tokenler satın alarak gayrimenkul satın alma fırsatı veren ABD merkezli bir şirket.

Gerçek pazarda listelenen mülklerin mülkiyeti, birkaç temsili token üzerinde bölünmüştür. Yatırımcılar bir veya daha fazla token satın alabilirler. Token sahipleri, token hisselerine dayalı olarak kira tahsil etme hakkına sahiptir.

what should the tokenization strategy include

Lofty: ABD merkezli ve ABD merkezli olmayan yatırımcıların, 50 dolar karşılığında konut kiralama mülklerini temsil eden fraksiyonlara bölünmüş gayrimenkul token’leri satın almalarına ve karşılığında günlük kira geliri elde etmelerine olanak tanıyan bir pazar yeri.

Bret: Her bir token’ın en az 1000 dolara mal olabileceği ticari ve konut amaçlı gayrimenkullere kısmi yatırım sağlayan bir emlak şirketi. Dünya çapındaki yatırımcılar, Bret platformu aracılığıyla ABD gayrimenkullerine yatırım yapabilir ve kira geliri elde edebilir.

Digishares: Gayrimenkul gibi gerçek dünya varlıklarını temsil eden tokenler başta olmak üzere her türlü menkul kıymet token’larının çıkarılmasını ve yönetilmesini sağlayan bir platform.

Token’leştirme ortaya çıkışı, gayrimenkul satın alma veya gayrimenkule yatırım yapma şeklimizi değiştirecek. Bununla birlikte, bir emlak platformuna karar vermeden önce, yatırımcıların işini anlamak için platformun uygun bir analizini yapması gerekir.

Bir platform seçmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Yerel yasal yasalara uygunluk
  • Akredite yatırımcılar için KYC/AML doğrulama sistemleri
  • Hissedarların veya token sahiplerinin hakları
  • Potansiyel yatırımcıların ne satın aldıkları konusunda eğitim

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala