bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,290.23 0.31%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,142.41 0.21%
bnb
BNB (BNB) $ 610.77 0.95%
solana
Solana (SOL) $ 143.63 2.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.530385 0.77%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.47712 0.62%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15092 0.30%

Full Node (Tam Düğüm) Nedir?

Untitled 1 2

Node, yani düğüm, blokzincirindeki işlemlerin gerçekleştiği ve kaydedildiği cihazlara verilen isimdir.

Node (düğüm); eşler arası iletişimi protokolünün ve dağıtık şekilde bilgi depolamanın temelidir. Full node (tam düğüm) ise; blokzincir ağındaki tüm işlemleri ve blokları doğrulayan ve diğer node’lara aktaran node’dur. Blokzincirin merkeziyetsiz oluşundaki en etkili programdır.

Blokzincir node’ları değişik fonksiyonları yürütebilen iletişim noktaları olarak hareket etmekle yükümlüdür. Bitcoin’e bağlanan herhangi bir bilgisayar ya da aygıt birbirleriyle bir şekilde iletişim kurduğu için node olarak kabul edilir. Bu node’lar aynı zamanda Bitcoin eşler arası protokolünü kullanarak dağıtılmış bilgisayar ağı içinde işlemler ve bloklar hakkında bilgi iletimi de yapabilmektedir. Fakat, her bir bilgisayar node’u kendine ait işlevine göre tanımlanmıştır, bu yüzden de birçok Bitcoin node tipi bulunmaktadır. 

Node’ların Amacı Nedir?

Node’ların temel amacı, belirli bir kripto para birimi için blokzincirinin bütünlüğünü korumaktır. Dünyanın herhangi bir yerinde sadece tek bir node varsa bile tüm bir blokzincirinin geçmişi korunabilir. Böylece node’lar sayesinde blokzinciri üzerinde çalışan kripto para birimleri siber saldırılar, güç kesintileri veya sistematik çöküntüler vb. durumlara dirençli hale gelmektedir.

Blokzincirlerinin işlem geçmişini korumak için yalnızca tek bir düğüm yetebileceği gibi şuanda aktif olarak blok zincir tabanlı kripto para birimlerinde yüzlerce, binlerce hatta on binlerce node görebilmek mümkündür. Bir blokzincirinde ne kadar çok node bulunursa, o kadar güvenli bir hale gelir.

Full Node Nasıl Çalışır?

Full node, bir ağdaki blockchain defterinin eksiksiz, güncel bir kopyasına sahip olan, işlemlerin ve yeni blokların doğruluğunu onaylayan bir bilgisayar olarak tanımlanır. Tam düğüm, işlemleri ve blokları tamamen doğrulayan bir programdır. Tam düğümlerin çoğu, diğer tam düğümlerden gelen işlemleri ve blokları kabul eder, bu işlemleri ve blokları doğrular ve ardından bunları daha fazla tam düğüme ileterek ağa yardımcı olur.

Tam düğüm, bütün blockchain programının kopyasını tutar ve ayrıca blockchaindeki işlemleri alır, kaydeder, doğrular ve iletir. Bu süreç “madencilik” olarak bilinir. Tam düğüm, yalnızca blockchain programındaki işlemleri alır ve iletir. Bu süreç pasiftir ve güncellemeler için tam bir madencilik düğümüne dayanır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala