bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,527.82 2.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,080.31 4.42%
bnb
BNB (BNB) $ 578.27 1.52%
solana
Solana (SOL) $ 167.68 5.47%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522847 0.58%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.480975 5.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153336 1.88%

FOMO Nedir?

Untitled 1 1

FOMO terimi her ne kadar kriptopara piyasasında işlem yapan kullanıcılar tarafından kullanılıyor olsa da aslında bu terim doğrudan kriptopara piyasalarına özel değildir.

Psikolojide “fırsatı kaçırma korkusu” olarak tanımlanan FOMO’nun açılımı Fear of Missing Out şeklindedir. Kişilerin; deneyimleri, fırsatları, ürünleri vb. gibi durumları kaçırmış hissine kapılmasına neden olan duyguya psikolojide FOMO adı verilmektedir. Kişileri genellikle kendi yaşamıyla karşı tarafın hayatını bir kıyaslamaya sevk etmektedir.

Oldukça değişken grafiklerin hüküm sürdüğü kripto para piyasasında yatırımcılar, sık sık FOMO etkisine kapılırlar. Özellikle aniden yükselen kripto para varlıkları için oluşan FOMO etkisi, pek çok yatırımcının işlem yapmasına sebep olur. Ancak bu tür ani kararlar olumlu sonuç vermeyebilir. Bu nedenle FOMO etkisi yatırımcıya para kaybettirebilir.

Genel olarak sosyal medya bağımlıları için kullanılan ve çağımızın en çok karşı karşıya kaldığı durum olarak nitelenen bir duygudur. Sosyal ağlarda hayatın her anının gösterilmesi kişilerin kaçırma korkusunu daha şiddetli hissetmesine neden olmaktadır. Sosyal ağlar kişilerde FOMO duygusunu şiddetlenir.

Yatırım yapmak açısından FOMO, sizi mantıksız kararlara ve nihayetinde gereksiz kayıplara götürebilir.

Bitcoin’de büyük bir satın alma fırsatını kaçırdığınızı düşündüğünüzde duygusal bir durumda olduğunuzu kendinize itiraf edebiliyorsanız, bu sorunla karşılaşmaya hazır olduğunuz anlamına gelir.

FOMO etkisinin kriptopara piyasasında negatif sonuçları olabilir. Çünkü burada söz konusu korku ve endişe sosyal ilişkileri değil yatırımcının doğrudan finansal durumunu etkilemektedir. Bu nedenle kriptopara piyasasında işlem yapan kullanıcıların FOMO’nun ne olduğunu bilmeleri ve FOMO etkisine kapılıp kapılmadığından emin olmaları önemlidir.

FOMO etkisinin kriptopara piyasasında işlem yapan bir kullanıcı üzerindeki etkileri genellikle şu şekilde olabilir:

  • Yatırım yapılan ve yapılmak istenen bir kriptoparanın fiyat grafiğine tekrar tekrar açıp bakmak,
  • Alım satım platformu ekranından gözlerini alamamak, ilgili kriptopara hakkında konuşulanları takip ederek heyecana kapılmak,
  • Ani bir fiyat yükselişinde kaçırma korkusu ile plansızca işlem yapmak.

Kendi mali durumunuz, ne kadar para kaybetmeyi göze alabileceğinizi ve ne kadar risk almak istediğinizi unutmayın. Her yatırım kararı finansal durumunuza göre verilmelidir. Sermayenizi riske atmadan önce, kripto paraları çok iyi analiz edilmesi tavsiye edilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala