bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

Fiyat Dışında Bitcoin

Fiyat Disinda Bitcoin

Bitcoin hakkında konuşulurken genelde fikirler “fiyat” etrafında oluşuyor. Elbette fiyat çok önemli. Kitlelerin Bitcoine ilgisinin en temel nedeni, değerinin dolara karşı son 11 yılda yaklaşık 200 bin kat arttırmış olması.

Bu dönemde Bitcoin 12000 doları aşamadı. Fiyat tatsız bir dalgalanma hatta düşüş eğiliminde.

Ancak buna rağmen fiyat dışında Bitcoin’de ve kriptoparalarda son dönemde çok önemli gelişmeler oluyor.

ABD’nin en büyük kriptopara borsalarından Kraken 17 Eylül’de aynı zamanda bankacılık yapmak üzere Wyoming Eyaleti’nden yetki aldı. Böylece Bitcoin ve kriptoparalarla ilgilenenlerin bankaların kriptoparalara kendi hizmet yelpazelerinde yer vermesini beklemelerine gerek kalmadı. Bu arada zaten Almanya ve ABD’de bankalarının müşterilerine kripto para hizmeti vermeye başlayacağına dair haberler de çıkmıştı. Muhtemelen Kraken kendi pazar payını bankalara kaptırmamak için daha erken hareket etme yolunu seçti.

Elbette rekabette kazanan müşteriler olacak. Önümüzdeki yıl büyük ihtimalle hem Bitcoini ve diğer kriptoparaları hiç tanımayan banka müşterileri bu dijital ürünler ile tanışacak hem de kriptopara borsalarında kullanıcılar aynı zamanda bankacılık hizmetleri alabilecek.

Öte yandan bir kriptopara borsasına bankacılık gibi yüksek güven gerektiren bir alanda yetki verilmesi blokchain ve kriptoparalara olan güveni de artıracak yeni bir gelişme olarak değerlendirilmeli.

Bu arada Bitcoin madenciliği alanında da önemli rekorlar kırılıyor. BTC.com verilerine göre 20 Eylül‘de Bitcoin madenciliği zorluk derecesi %11.35 artışla 19.31T’ye çıkarak tarihi yüksek rekor seviyeye ulaştı. Zorluğun artması son dönemde fiyatlar dalgalı olmasına rağmen madencilerin sistemi terk etmediğini aksine çok fazla çalıştığını gösteriyor.

Aynı şekilde yine madenciler tarafından sağlanan, Bitcoin ağını dış saldırılara karşı koruyan ve ağın performansını da gösteren toplam işem gücü yani hashrate de artıyor. Bitcoin fiyat olarak bugün Aralık 2017’ye kıyasla yaklaşık %50 değer kaybetmiş durumda. Oysa aynı dönemde hashrate 14.6 EH/s’dan neredeyse 10 kat artışla 143 EH/s’lara tırmandı. Yani madenciler fiyattan bağımsız olarak çeşitli yöntemlerle sürekli daha fazla işlem gücünü Bitcoine getiriyor.

Bir önemli gelişme de piyasanın dört gözle beklediği ETF alanında yaşandı. Kuzey Atlantik’te İngiltereye bağlı bir ada devleti olan Bermuda, kendi hisse senedi borsasında bir kriptopara ETF’i çıkarılmasına onay verdi! Borsa’nın Resmi web sayfası bsx.com’da 18 Eylül’de yayınlanan duyuruya göre dünyada ilk olma özelliği taşıyan bu ürünün adı Hashdex Nasdaq Crypto Index ETF.

Ürün klasik kurumsal yatırımcıların kripto paralara çok daha rahat yatırım yapmalarına imkan verecek. Ancak borsa yatırım fonu yani ETF’in içeriği konusunda fazla bilgi verilmemiş. Sadece ETF’in Nasdaq Crypto Index’i (en büyük 100 kripto paranın ortalamasını) takip edeceği belirtilmiş.

Borsa yatırım fonları dayalı oldukları varlıkları gerçekten olarak satın alır. Bitcoin camiası da gerçek Bitcoin alımı yapacağını ve bunun da fiyatı yukarı iteceğini düşünerek ETF’leri uzun zamandır bekliyor.

Bu yeni ETF, doğrudan Bitcoin almasa da kripto paralara yeni müşterilerin daha kolay ulaşmasını sağlayabilir. Bu arada neden biz de Borsa İstanbul’da gerçekten sadece Bitcoin alan, mesajı net bir ETF çıkartmıyoruz. Dünya’da bir ilk olurdu ve İstanbul Finans Merkezine de çok yakışırdı…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala