bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,896.85 0.60%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,063.30 0.74%
bnb
BNB (BNB) $ 537.17 3.22%
solana
Solana (SOL) $ 133.17 3.00%
xrp
XRP (XRP) $ 0.493995 0.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.451425 0.23%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153706 2.95%

Fincan Kulp Formasyonu Nedir, Nasıl Çizilir?

s

Fincan Kulp, bir konsolidasyon dönemini ve ardından bir kırılmayı işaret eden bir yükseliş devam formasyonudur. William O’Neil tarafından geliştirildi ve 1988 tarihli Stoklarda Nasıl Para Kazanılır kitabında tanıtıldı.

Fincan Kulp, bir konsolidasyon dönemini ve ardından bir kırılmayı işaret eden bir yükseliş devam formasyonudur. Desenin iki parçası vardır: fincan ve sap. Bardak bir ilerlemeden sonra oluşur ve bir kaseye veya yuvarlak bir tabana benziyor. Kupa tamamlandığında, sağ tarafta bir işlem aralığı gelişir ve kulp oluşur. Sapın işlem aralığından sonraki bir kopuş, önceki ilerlemenin devam ettiğini gösterir.

Fincan Kulp Formasyonu Nedir, Nasıl Çizilir?

Fincan Kulp, bir konsolidasyon dönemini ve ardından bir kırılmayı işaret eden bir yükseliş devam formasyonudur. William O’Neil tarafından geliştirildi ve 1988 tarihli Stoklarda Nasıl Para Kazanılır kitabında tanıtıldı.

Adından da anlaşılacağı gibi, desenin iki parçası vardır: fincan ve kulp. Bardak bir ilerlemeden sonra oluşur ve bir kaseye veya yuvarlak bir tabana benzer. Kupa tamamlandığında, sağ tarafta bir işlem aralığı gelişir ve kulp oluşur. Sapın işlem aralığından sonraki bir kopuş, önceki ilerlemenin devam ettiğini gösterir.

ddgd

Trend: Bir devam modeli olarak nitelendirmek için önceki bir trendin mevcut olması gerekir. İdeal olarak, trend birkaç aylık olmalı ve çok olgun olmamalıdır. Eğilim ne kadar olgun olursa, formasyonun bir devamı veya daha az yukarı yönlü potansiyeli işaret etme şansı o kadar az olur.

Bardak: Bardak “U” şeklinde olmalı ve bir kaseye veya yuvarlak tabana benzemelidir. “V” şeklindeki bir taban, hak kazanmak için çok keskin bir geri dönüş olarak kabul edilir. Daha yumuşak “U” şekli, bardağın “U”nun altında geçerli destekle bir konsolidasyon modeli olmasını sağlar. Kusursuz desen, bardağın her iki tarafında eşit yüksekliklere sahip olacaktır, ancak bu her zaman böyle değildir.

Kupa Derinliği: İdeal olarak, kabın derinliği önceki ilerlemenin 1/3 veya daha azını takip etmelidir. Bununla birlikte, oynak piyasalar ve aşırı tepkilerle, geri çekilme 1/3 ila 1/2 arasında değişebilir. Aşırı durumlarda, maksimum düzeltme 2/3 olabilir ve bu Dow Teorisi ile uyumludur.

Kulp: Fincanın sağ tarafında yüksek formlardan sonra kulpu oluşturan bir geri çekme vardır. Bazen bu tutamak, aşağı doğru eğimli bir bayrak veya flamaya benzer, diğer zamanlarda ise sadece kısa bir geri çekilmedir. Sap, büyük patlamadan önceki son konsolidasyonu/geri çekilmeyi temsil eder ve kupanın ilerlemesinin 1/3’üne kadar geri dönebilir, ancak genellikle daha fazlasını değil. Geri çekilme ne kadar küçük olursa, formasyon o kadar yükselir ve kırılma önemli olur. Bazen, kupanın zirvelerinin oluşturduğu direnç çizgisinin üzerinde bir kırılma beklemek ihtiyatlı olur .

Süre: Kupa 1 aydan 6 aya kadar uzayabilir, bazen haftalık çizelgelerde daha uzun olabilir. Sap 1 haftadan birkaç haftaya kadar olabilir ve ideal olarak 1-4 hafta içinde tamamlanır.

Hacim: Sapın direncinin üzerindeki koparmada hacimde önemli bir artış olmalıdır.

Hedef: Koparmadan sonra öngörülen ilerleme, bardağın sağ zirvesinden bardağın dibine kadar olan mesafe ölçülerek tahmin edilebilir.

Fincan Kulp Formasyonu Sınırlamaları

üm teknik göstergeler gibi, kap ve tutamak, bir ticaret kararı vermeden önce diğer sinyaller ve göstergelerle uyum içinde kullanılmalıdır. Özellikle, fincan ve kulp ile ilgili olarak, uygulayıcılar tarafından belirli sınırlamalar belirlenmiştir. Birincisi, kalıbın tamamen oluşması biraz zaman alabilir ve bu da geç kararlara yol açabilir. Bir fincan ve kulpun oluşması için tipik bir süre bir aydan bir yıla kadar olsa da, oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşebilir veya kendini kurması birkaç yıl alabilir, bu da bazı durumlarda belirsiz hale gelebilir.

Diğer bir konu ise formasyonun fincan kısmının derinliği ile ilgilidir. Bazen daha sığ bir fincan bir sinyal olabilirken, diğer zamanlarda derin bir fincan yanlış bir sinyal üretebilir. Bazen fincan, karakteristik kulp olmadan oluşur. Son olarak, birçok teknik modelde paylaşılan bir sınırlama, likit olmayan stoklarda güvenilmez olabilmesidir.

Fincan Kulp Formasyonu Yorumlama

Kupa ve kulp, bir menkul kıymetin fiyat hareketinin bir “bardak” a benzediği ve ardından aşağı yönlü bir fiyat modelinin takip edildiği teknik bir göstergedir. Bu düşüş veya “kulp”, bir menkul kıymet üzerinde uzun süre devam etmek için bir satın alma fırsatına işaret etmek içindir. Fiyat oluşumunun bu kısmı sona erdiğinde, güvenlik rotasını tersine çevirebilir ve yeni zirvelere ulaşabilir. Tipik olarak, fincan ve kulp desenleri yedi haftadan bir yıla kadar düşer.

Fincan Kulp Formasyonu Boğa mı?

Genel bir kural olarak, fincan ve kulp modelleri yükseliş fiyat oluşumlarıdır. Terimin kurucusu William O’Neil, bu teknik ticaret modelinin dört ana aşamasını belirledi. İlk olarak, “kupa” formasyonunun başlamasından yaklaşık bir ila üç ay önce, bir menkul kıymet yükseliş trendinde yeni bir zirveye ulaşacaktır. İkincisi, güvenlik, bir önceki en yüksek seviyenin %50’sinden fazlasını düşürmeyecek şekilde, yuvarlanan bir dip oluşturarak geri çekilecektir. Üçüncüsü, güvenlik bir önceki zirvesine geri dönecek, ancak daha sonra düşüşe geçerek formasyonun “kulp” kısmını oluşturacaktır. Son olarak, güvenlik tekrar patlak verir ve kupanın alt noktasının derinliğine eşit olan yükseklerini aşar. 

Fincan Kulp Formasyonunu Nasıl Bulursunuz?

Bir hisse senedinin önemli bir ivmeden sonra son zamanlarda yüksek bir seviyeye ulaştığı, ancak o zamandan beri düzeltilerek neredeyse %50 düştüğü bir senaryo düşünün. Bu noktada, bir yatırımcı, önceki seviyelere geri döneceğini tahmin ederek hisse senedini satın alabilir. Hisse daha sonra toparlanarak önceki yüksek direnç seviyelerini test ediyor ve ardından yatay bir trende giriyor. Modelin son ayağında, hisse senedi bu direnç seviyelerini aşarak bir önceki en yüksek seviyenin %50 üzerine çıktı. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala