bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,472.88 1.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,572.05 1.79%
bnb
BNB (BNB) $ 588.44 0.17%
solana
Solana (SOL) $ 188.19 2.72%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62243 1.79%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.64864 0.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216624 9.90%

Finansal Karnemiz: Kredi Notu

Finansal Karnemiz: Kredi Notu

Değerli Okuyucular, bu hafta sizlere bütçemizin bir nevi karnesi olan kredi notundan bahsetmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizden dolayı pek çok şirket ve vatandaş borcunu ya ödeyemiyor, ya eksik ödüyor ya da zamanında ödeyemiyor. Peki bu durum ilerideki finansal durumumuz için ne anlam ifade ediyor? Bankalar bize kredi ve kredi kartı verirken neye göre değerlendirip onay ya da red veriyorlar? Gelin bu soruları cevaplayalım.

Bireylerin finansal hareketlerinin durumunu ölçen kredi notu, kişinin ödeme planına uyup uymadığı, gelir-gider durumuna göre yeni bir kredi çekip çekemeyeceği hususları üzerinde durur. Türkiye’de henüz oldukça yeni olan kredi notu ölçme sistemi, “Kredi Kayıt Bürosu” tarafından “Findeks” adı altında bir platform tarafından yönetiliyor. Yetkili tek kurum olan findeks, bireylerin finansal karnelerini oluşturuyor. Bankalar da sizin kredi notunuzu bu sistemden öğrenirler.

Findekse göre kredi notunuz şunlardan oluşmaktadır:

  • Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları %35
  • Mevcut Hesap ve Borç Durumu %35
  • Yeni Kredili Ürün Açılışları %11
  • Kredi Kullanım Yoğunluğu %10
  • Diğer unsurlar %9

Bu unsurlara göre hesaplanan kredi notu 1 ile 1900 değerleri arasında değişmektedir. 1 en riskli puan iken, 1900 en az riskli puandır. Daha önce kredi ya da kredi kartı kullanan, kredili mevduat hesabı bulunan herkesin bir kredi notu vardır. Birinin kredi notu 0 (sıfır) çıkıyorsa o kişi bankacılık sistemine dahil olmamış demektir.

2020 yılına ait raporlara göre Türkiye’nin kredi notu ortalaması 1.423. Değerlendirmenin 1.900 puan üzerinden yapıldığı bilgisinden yola çıkarak, ülkede %65 kişinin risk taşımadığını, %35’lik kesimin ise riskli müşteri konumunda bulunduğunu söyleyebiliriz. Çok riskli olarak değerlendirilen kişilerin yüzdesi ise 22.

Kredi kartınızın ekstresindeki sadece asgari ödeme tutarını ödüyorsanız ya da kredinizi zamanında ya da tamamını ödemiyorsanız kredi notunuz düşük demektir. Kredi notunuzu yükseltmek için ilk önce bunları düzene sokmanız gerekmektedir.

Diğer önemli unsur ise sürekli kredi kartı ve kredi başvurusunda bulunmamanız gerektiğidir. Sürekli başvuruda bulunan ve ret alan bir bireyin kredi notu düşüktür. Kredi notunuz son 5 yıldaki kredi ve kredi kartı hareketlerinizi izler. Diyelim ki kredi notunuz düşük. Kredilerinizi ve kredi kartı ödemelerinizi yaptınız ve herhangi bir borcunuz kalmadı ise kredi notunuz yükselmeye başlayacaktır.

Kara liste denilen şey ise kredi ya da kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşmüş riskli müşterilerin bulunduğu listedir.

Ödeme süresini 90 gün aşmış olan müşteriler kara listeye girerler. Her 5 yılda bir bu liste yenilenir, sürekli bu listede kalmazsınız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala