bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,815.90 0.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,112.36 1.11%
bnb
BNB (BNB) $ 577.84 0.13%
solana
Solana (SOL) $ 171.87 2.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521462 0.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.482974 0.33%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152441 0.67%

Fed, yılın ilk faiz kararını açıkladı!

Fed, yılın ilk faiz kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasaların büyük bir merakla beklediği faiz kararını açıkladı.

Federal Açık Piyasa Komitesi, (FOMC) beklentiler doğrultusunda bir karara imza atarak faiz oranının sabit tutulduğunu duyurdu. Faiz oranı böylelikle bir kez daha 5,25 – 5,50 arasında kaldı.

Fed, faiz artırımlarının bittiğini ifade etse de şimdilik faiz indirimi yapılmayacağının sinyallerini verdi.

Yapılan açıklamada, yüzde 2 enflasyon hedefine hala bağlı olunduğu vurgulandı.

“Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine indiğinden emin oluncaya kadar bir faiz indiriminin uygun olmasını beklemiyor.”

Fed başkanı Jerome Powell, kısa bir süre sonra basın toplantısında açıklamalarda bulunacak.

Bitcoin ne durumda?

Fed’in faiz kararını açıklamasının ardından lider kripto para biriminde- düşüş gözlemlendi.

Bitcoin, 43.500 civarı seviyelerde yer alırken, faiz oranlarının sabit tutulduğunu açıklanmasının ardından 43.127 dolar seviyesine kadar geri çekildi.

bitcoin faiz karari

Bitcoin, yazı kaleme alındığı sırada, Bitstamp verilerine gör 43,144 dolar üzerinden işlem görüyor.

Uzmanlar ne düşünüyor?

Faiz kararının ardından BTCHaber TV’den Emirhan Erdoğan, Strateji ve Varlık Yonetimi Direktörü Volkan Dükkancık ve Yatırım Analisti Tuna Kaya ile bir canlı yayın gerçekleştirdi.

Fed’in faiz oranlarının sabit tutulmasının ardından görüşlerini açıklayan Volkan Dükkancık, Fed’in faiz indirimine ilişkin Powell’ın takınacağı tutumun önemli olacağını ve tahminlerine göre şimdilik bir “renk vermeyeceğini” ifade etti:

“Beklendiği gibi geldi, Powell’ı böyle çok sıkıştıracaklardır çünkü artık Senato ve Komiteden de baskı gelmeye başladı. Olabildiğince savunma tarafında kalacağını ve rengini belli etmemeye çalışacağını düşünüyorum. Rengini şubat ayı sonundaki kongre sunumunda belli edebilir.”

‘Alım fırsatı doğabilir’

Powell’ın ilk etapta net bir tavır takınmayacağını düşünen Dükkancık, piyasaların Fed’in faiz indirimi yapmaya niyetinin olmadığını düşünmeye başlaması ve bunun riskli varlıklarda bir düşüşe yol açması halinde ortaya bir alım fırsatı çıkacağını vurguladı.

“Ancak faiz indirimine niyeti yok algısı olursa ve bu riskli varlıklarda geri çekilmeye sebep olursa alım fırsatı olabilir.”

‘Faiz indirimi mayısa kalabilir’

Yatırım analisti Tuna Kaya, Fed’in geçmiş yıllardaki faiz kararlarına atıfta bulunarak, kurumun ilk kez bu kadar uzun bir süre faiz oranını sabit tuttuğunu hatırlattı.

Bitcoin’in hareketlerini değerlendiren Kaya, 41.500 seviyesinin önemli bir destek seviyesi olduğunu ifade etti.

Powell’ın yapacağı açıklamalar ile ilgili konuşan Kaya, Fed başkanının şahin bir politika benimseyerek piyasaları diken üstünde tutmayacağını ancak açıklamalarının çok da güvercin olmamasına da dikkat edeceğini altını çizdi.

Faiz oranlarının ne zaman indirileceğine ilişkin görüşlerini belirten Kaya, borsa ve piyasaların mart ayında bir faiz indirimi talep ettiğini ancak bu teklifin Fed tarafından reddedildiğini dile getirdi.

Kaya, mart ayında faiz indirilmesinin farklı sıkıntılara yol açabileceğine de dikkat çekti.

“Piyasalar bunu mayısa ertelemiş durumda. Şu an itibariyle martta bir seçenek görünmüyor. Ama marta kadar gelecek veriler bana göre pozitif olacak. Mart ayında eğer bankacılık sektörü tarafında veya ABD borçlanması tarafından herhangi bir sorun olmazsa mayısa ertelenir. Yok baktılar başka bir şey var yani martta veriler istendiği gibi gelmezse, bu kez martta faiz indirimi yapmalarından korkacağız, acaba yeni bir kriz belirtisi mi var diye. ABD ekonomisi hızlı bir şekilde resesyona gidebilir mi diye. Bu sefer de piyasa bundan korkacak. Yani martta faiz indirilse bir türlü mayısa ertelese bir türlü.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Etiketler:
btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala