bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,629.51 1.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,997.58 1.05%
bnb
BNB (BNB) $ 595.74 2.08%
solana
Solana (SOL) $ 143.87 3.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521583 0.69%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.462538 4.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147403 2.64%

Fed Nedir? 10 Maddede ABD Merkez Bankası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fed nedir

1- Açılımı Federal Reserve System olan ABD merkez bankası kısaca Fed olarak adlandırılıyor. Fed, tartışmasız bir şekilde dünyanın en güçlü finansal kuruluşu olarak adlandırılıyor.

2- Fed, 1907 yılındaki finansal sorunlara yanıt olarak 23 Aralık 1913‘te Woodrow Wilson tarafından imzalanan Federal Rezerv Yasası ile kurulmuştur.

3- Fed’in ABD’de ulusal para politikaları, bankaların denetlenmesi ve düzenlenlenmesi, finansal istikrarın korunması ve bankacılık hizmetlerinin sunulması gibi çeşitli görevleri bulunuyor. Fed’in dört ana işlevi şu şekildededir: ABD’de enflasyonu yönetmek, ulusal bankacılık sistemini düzenlemek, finansal piyasaları istikrara kavuşturmak, tüketicileri korumak.

4- ABD’nin merkez bankası ve para otoritesi Fed, ülkede güvenli, esnek ve istikrarlı bir parasal finansal sistem sağlamayı amaçlıyor.

5- Federal Rezerv Sistemi, farklı coğrafi bölgede yer alan 12 Federal Rezerv Bankasından oluşuyor. Federal Rezerv Sistemi’nde yer alan 12 federal banka Boston, New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St Louis, Minneapolis, Kansas City, Dallas ve San Francisco’da bulunuyor.

6- Fed’in ana gelir kaynağı open market operations olarak (OMO) ifade edilen açık piyasa işlemleri aracılığıyla elde ettiği ABD devlet tahvillerinin faiz ücretleridir. Fed aynı zamanda Fedwire adı verilen ödeme sistemi aracılığıyla ABD’deki bankalar arasında her gün trilyonlarca dolarlık para transferi gerçekleştiriyor.

7- Fed, yönetim kurulu üyeleri ABD Başkanı tarafından atanmasına rağmen, siyatten bağımsız olarak çalışmak üzere tasarlanmıştır. Fed’in bağımsızlığı kritik öneme sahiptir. Özerkliği sayesinde Fed uzun vadeli ekonomik hedeflere odaklanabilir ve kararlarını yalnızca ekonomik göstergelere bakarak alabilir

8- Fed, bir Guvernörler Kurulu ve FOMC olarak da adlandırılan Federal Açık Piyasa Komitesi‘nden oluşacak şekilde örgütlenmiştir. İlginç bir şekilde, Federal Rezerv Yasası aynı zamanda ABD dolarını bugün bildiğimiz şekliyle ABD’nin resmi para birimi olarak belirlemiştir.

9- Çoğu insanın düşündüğünün aksine, Fed’in para basmakla ilgilenmez. Fed para arzını etkileyebilse de (ve etkilese de), gerçek para ABD Hazinesi tarafından basılır.

10- Fed Yönetim Kurulu genellikle iki haftada bir Pazartesi günleri olmak üzere düzenli toplantılar gerçekleştirirken, piyasalar özellikle FOMC toplantılarıyla ilgilenmektedir. FOMC, uygun para politikasını belirlemek amacıyla Komite’nin mevcut ekonomik raporları ve koşulları gözden geçirdiği ve analiz ettiği yılda düzenli olarak planlanan sekiz toplantı yapar.

Bonus: Fed’i sosyal medyada takip edebilirsiniz. Dünyadaki diğer büyük merkez bankaları gibi Fed de kararlarını düzenli olarak sosyal medya aracılığıyla duyurmaktadır. Fed’in kendi Twitter hesabı ve YouTube hesabı vardır. Piyasalarda işlem yapıyorsanız, önemli Para Politikası Kurulu toplantılarını YouTube’dan canlı olarak takip edebilir ve açıklamaların piyasaları nasıl etkilediğini gerçek zamanlı olarak analiz edebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala