bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,106.91 7.16%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,226.86 9.77%
bnb
BNB (BNB) $ 506.45 10.91%
solana
Solana (SOL) $ 173.87 16.39%
xrp
XRP (XRP) $ 0.581285 4.79%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.603711 10.91%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.127786 13.06%

Paylaş

FED Faiz Kararı ile Bitcoin 2023’e Nasıl Girecek? | Bitcoin Yükselecek Mi?

Fed faiz kararı sonrası 2023’te Bitcoin yükselir mi? sorusu tüm yatırımcıların merak konusu. Elif Tümen’in sunumuyla Kripto Bülten’in özel haberinde bu hafta 2022’de alınan FED faiz kararları ve 2023 Bitcoin teorileri ele alındı.

Nelerden Bahsedildi?

Fed’in masasında iki seçenek var: ya yine 75 baz puan artırılacak ya da daha yüksek ihtimalli görülen 50 baz puan seçilecek. Peki, Fed faizi 50 gelirse ne olur, 75 gelirse yatırımcıları nasıl bir senaryo bekler?

Her şeyi bir kenara bırakırsak, belirlenecek olan rakam bu kez ayrı bir öneme sahip. Çünkü aralık faizi aynı zamanda 2023’ün de habercisi olacak. Ayı piyasasından henüz çıkamamış olan kripto ekosistemi yine büyük oranda bu karara göre yol haritası çizecek.

FED Faiz Kararı Bu Zamana Dek Nasıl Oldu?

2022’nin ilk ayında Fed faiz oranını 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Açıklanan kararla birlikte Bitcoin’de hareketlenme görüldü ve Bitcoin gün içerisinde yaklaşık yüzde 8’lik bir artışla 38 bin 100 dolara ulaştı. Enflasyon ise 7,5 olarak kaydedildi.

Mart 2022’de Fed, faiz oranını 25 baz puan artırmaya yönelik bir hamle yaptı. Karar sonrası Bitcoin’in fiyatında anlık bir düşüş gözlemlendi ancak bu düşüş çok sürmedi ve Bitcoin 40 bin dolar seviyesine yeniden çıktı. Yıllık enflasyon rakamı ise 8,5’i gördü.

Yılın beşinci ayında faiz oranı 50 baz puan artırıldı. 4 Mayıs günü yapılan açıklamayla politika faizi 0,75-1,00 aralığına çekildi. O sırada enflasyon 8,6 seviyesine yükseldi.

Haziran ayında ise Fed artık iyiden iyiye gaza basarak faiz oranını 75 baz puan artırdığını açıkladı. 1994 yılından bu yana ilk kez böyle bir yükselişe gidilirken faiz artışı sonrası Bitcoin değerinde de düşüş meydana geldi. Alınan bu kararla birlikte ekonomiye keskin bir darbe alma riskiyle karşı karşıya kalındı. Gel gör ki haziranda enflasyon 2022’nin zirvesini gördü ve 9,1 olarak kaydedildi.

Bu tabloyu gören FED ayağını gazdan hiç çekmedi ve Temmuz, eylül ve kasım aylarında peş peşe faizi 75 baz puan artırdı. Bunu sonucunda ise enflasyon kademeli olarak her ay %0,2 oranında azaldı. Ekim ayındaki yarım puanlık dramatik düşüş ile birlikte enflasyon %7,7’ye geriledi.

Şimdi, yılın son faiz kararı ile birlikte, 2023’teki ekonomik öngörüler de belli olacak. Beklentiler büyük oranda 50 yönünde olsa da yeniden 75 baz puan gelme ihtimali hala canlı.

Bilindiği üzere Fed, enflasyonu düşürmek için faizi yükselttikçe Bitcoin yükselemiyor. Dolayısıyla faiz oranı bu kez 50 gelirse uzun bir sürenin ardından yatırımcıların yüzü gülebilir ve Bitcoin’de az da olsa yukarı yönlü bir hareket görebiliriz. Ayrıca 2023’ün şubat ve mart aylarında açıklanması öngörülen 25 baz puan artış ihtimali de güçlenmiş olur. Nihayetinde enflasyon oranını yüzde 2’ye düşürme gibi bir hedef var ortada ve bu hedef için de düğmeye basılacaktır.

Toplantıdan sürpriz bir karar da çıkabilir ve yeniden 75 baz puanı görebiliriz. Öyle bir senaryoda ise piyasalardaki mevcut durgunluk yeni yılın ilk aylarında da hissedilecek demektir…

btchaber bh logo

Beyza Nur Kızıldemir

Beyza Nur Kızıldemir 6 Temmuz 1997 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarını Bursa’da geçirdi. Şu an İstanbul’da yaşıyor. Çocukluğundan bu yana tiyatro, müzik, sinema ve edebiyata ilgi duydu, zaman zaman bu branşlarda eğitimler aldı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Beyza, aynı zamanda Gazetecilik bölümü ile de çift anadal yaptı. Öğrencilik yıllarında üniversitenin resmi yayın organı İletim Gazetesi’nde muhabir ve editör olarak çalıştı. Aynı yıl Vatan Gazetesi’nin kitap ekinde editör stajını tamamladı. Eğitim ve iş hayatı daima iç içe olan Beyza, satış danışmanlığından garsonluğa kadar pek çok iş tecrübesi edindi ve hayatı tanıdı. Work and Travel programıyla 3 buçuk ay ABD’de yaşadı. Mezun olduktan sonra Akşam Gazetesi’nde profesyonel meslek hayatına adım attı. Burada SEO editörü ve gündem editörü olarak toplamda yaklaşık 2 yıl görev aldı. Farklı sektörlerde deneyim edinme arzusuna kapılan Beyza, Günışığı Kitaplığı’nın basın tanıtım sorumluluğunu üstlendi. Yazma sevdası ağır basınca da medyaya dönüş yaptı. Bir dönem Fil'm Hafızası'nın haber editörleri arasında yer alan Beyza, geleneksel ve dijital medyada edindiği tecrübeler sayesinde her konuda yazabilme yetisi kazandı. Farklı mecralarda yazıları yayınlandı. Dijital varlıkların, biz istesek de istemesek de geleceğin ekonomisini yönlendireceğine inanıyor. Kripto sektörünün kendi içinde yarattığı dilin, her kesimden okur tarafından anlaşılması için çalışan Beyza, mevcut durumda BTC Haber, Coinkolik ve CoinBilgi'de SEO editörü görevini yürütüyor. Ayrıca farklı kurumlara freelance olarak içerik üretiyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala