bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,475.47 4.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,047.73 2.66%
bnb
BNB (BNB) $ 574.54 2.73%
solana
Solana (SOL) $ 142.07 4.38%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522941 1.31%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.462388 1.83%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.137906 6.11%

Evlilikte Finansal Yönetimin İncelikleri

evlilikte finansal yonetimin incelikleri

Sevgili okuyucular, bu yazıyı yazarken hocam sen de mi her konunun uzmanısın diyebileceğinizi düşünerek başta şu açıklamayı yapmak isterim. Evlilik aslında en küçük kurumsal yapıdır. Aslında bir şirket yönetmekten daha zordur. Çünkü işin içinde hem duygular hem de geçim vardır. Bu konu ile ilgili çok sayıda gelen mesaj sebebi ile yazıyı kaleme aldım. Ben elbette evlilik uzmanı değilim, evliliği bütçe, yatırımlar ve tasarruf açısından ele aldım.

Mutlu bir evlilik elbette çok sayıda faktöre bağlı. Evlenirken finansal açıdan da bir birlikteliğe imza attığımız hukuken de onaylanıyor. Evlilikte finansal konular başlarda çok önemli gibi görünmese de uzun vadede hayati bir konu haline gelebilir. Tabii sınırsız bir bütçeniz varsa o ayrı. Ancak çok büyük bütçelerde de farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Neyse biz gelelim sınırlı bütçelere… Nüfusun büyük çoğunluğu böyle çünkü…

Evlilikte çiftler, kalem kalem olmasa da harcamalarını birbirine bildirmelidir. Hesapsız, habersiz yapılan harcamalar bir süre sonra evin bütçesini sıkıntıya sokabilir. Her iki taraf da kendi başına hareket ederse ortak borçların ödenmesi gelecek planlarının yapılmasında stresli bir hal ortaya çıkarır.

Çiftlerden biri ya bilgi açısından ya da zaman açısından finansal konulara daha yatkın ise ortak bütçeyi bu kişinin yönetmesi mantıklı olabilir. Ancak bu yönetim, sadece kendi kararlarını uygulamak anlamını taşımamaktadır. Aksi taktirde çiftler arasında finansal konular yüzünden farklı sıkıntılar baş gösterebilir. Çiftlerden biri daha yüksek gelire sahip ise bütçe üzerinde daha fazla söz hakkı olduğunu hissine kapılabilir. Bu bazen evliliklerin sonunu getirebiliyor. Çünkü evlilik her açıdan bir sözleşmedir.

Bir aile olmayı seçtiğimize göre gelecek ile ilgili bir dizi kararlar vermek üzere yola çıkmışsınız demektir. Bu kararları finansal güç olmadan uygulamak zordur. Örneğin yeni bir işi ya da projeyi hayata geçirmek için eşinizden mutlaka fikir alın. Projenin artılarını, eksilerini belirtin. Böylelikle ailenin en önemli unsuru olan “güven”i korumuş olursunuz.

Son dönemlerde toplumda meydana gelen farklılıklar ile bir aile kuran gençlerin birbirinin maaşını bile bilmediğini, çiftlerin bütçesinin kendisine ait olduğunu gözlemliyorum. Çiftlerden biri kirayı ödüyor, diğeri faturaları ve mutfak masrafını ödüyor. Kalanının ne olduğu belli değil. Bu şekilde ne yatırım yapılabilir ne de bir finansal hayal kurulabilir. Tavsiyem ortak bütçe ile tek hesaptan harcama yapmak ve kişilerin kendine ait eşit özel bir harcama limitin olması yönünde.

Örneğin; her iki tarafın da 6.000 TL kazandığı bir durumda şöyle bir bütçe oluşturulabilir:

2500 TL kira + 1000 TL fatura + 2000 TL mutfak + 1000 TL kadına ait harcama + 1000 TL Erkeğe ait harcama + 1000 TL beklenmedik harcamalar. Kalan 3500 TL ile de birikime aktarılabilir. Aksi taktirde bu çiftin ne araba alması mümkün olur ne de ev sahibi olması. Ayrı bütçe bir süre sonra tutumlu olan tarafın çileden çıkmasına sebep olabilir. Uzun vadeli bir evlilikte ortak finansal amaç da vazgeçilmez unsurlardan biridir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala