bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,130.91 4.58%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,100.58 4.90%
bnb
BNB (BNB) $ 604.52 0.47%
solana
Solana (SOL) $ 143.15 9.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.515305 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46508 6.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148667 7.42%

Ethereum


Bu sayfa üzerinden Ethereum nedir, 1 Ethereum (ETH) kaç TL, 1 Ethereum (ETH) kaç dolar, Ethereum fiyatı, Ethereum grafiği, Ethereum madenciliği, Ethereum yorumları ETH teknik analizi, Ethereum ile Ethereum Classic arasındaki farklar, Ethereum madencilik hesaplama gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. En popüler altcoin Ethereum’a dair bilinmesi gerekenler…

Ethereum, Ether (ETH) veya Ethereum adlı kendi kripto para birimine ve Solidity adlı kendi programlama diline sahip bir Blockchain platformudur.

Bir blok zinciri ağı olarak Ethereum, işlemleri doğrulamak ve kaydetmek için merkezsiz, halka açık bir defteridir. Ağın kullanıcıları platformda uygulamalar oluşturabilir, yayınlayabilir, para kazanabilir ve kullanabilir ve Ether kripto para birimini ödeme yöntemi olarak kullanabilir. Ethereum ağındaki merkezsiz uygulamalar “dapps” olarak adlandırıyor.

Bir kripto para birimi olarak Ethereum, Haziran 2021 itibariyle piyasa değerinde yalnızca Bitcoin’den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Ethereum Nedir?

ethereum 3660218 1920

Ethereum, iş, finansal hizmetler ve eğlence uygulamaları oluşturmak ve paylaşmak için kullanılan açık kaynaklı, blok zinciri tabanlı bir platformdur. Ethereum kullanıcıları ağdaki dapp’leri kullanmak için ücret ödüyor. Ağda ödenen ücretlere “gas” adı veriliyor, çünkü gas ücreti gerekli hesaplama gücü miktarına bağlı olarak değişiyor. Ethereum ağının bir de yerel kripto para birimi Ether’dir.

Ethereum Grafiği


Ethereum Teknik Analizi

Ethereum’u Anlamak

Ethereum, geliştiricilerin hack, dolandırıcılık veya üçüncü bir tarafın müdahalesi riski olmadan kullanılabilecek akıllı sözleşmeler ve dağıtılmış uygulamalar (dapps) oluşturmasını ve yayınlamasını sağlamak için oluşturuldu.

Ethereum kendisini “dünyanın programlanabilir blok zinciri” olarak tanımlıyor. Ethereum, finansal hizmetler, oyunlar ve uygulamalar için bir pazar yeri olarak hizmet veren programlanabilir bir ağ olarak kendisini Bitcoin’den ayırıyor. Bu saydığımız tüm işlemler için Ethereum ağında, Ether (ETH) ile ödeme yapılıyor.

Ethereum Madencilik Hesaplama



Powered by CryptoRival

Ethereum’un Kurucuları

Ethereum, 2015 yılının Temmuz ayında bir grup blockchain meraklısı tarafından başlatıldı. Kurucular arasında Ethereum ağını kullanan Blockchain tabanlı uygulamaları geliştiricisi ConsenSys’un kurucusu Joe Lubin de Ethereum’un kurucuları arasında yer alıyor. Diğer bir kurucu ortak olan Vitalik Buterin, Ethereum konseptinin ortaya çıkaran kişi ve şu anda şirketin CEO’su ve halka açık yüzü olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 1994 doğumlu Vitalik Buterin aynı zamanda dünyanın en genç kripto para milyarderi olarak tanımlanıyor.

1eF3ys0EigIKvjQ2F1ZQxGw

Kripto para Ether, Ethereum ağı içinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, Bitcoin gibi, Ether de artık dünyanın dört bir yanındaki iş yerleri ve hizmet sağlayıcıları tarafından kabul edilen bir ödeme şeklidir. Overstock, Shopify ve CheapAir, ödeme yöntemi olarak Ether’i kabul eden çevrimiçi siteler arasında yer alıyor.

Gartner Research’e Ethereum’un ana rakipleri arasında Bitcoin, Ripple, IBM, IOTA, Microsoft, Blockstream, JP Morgan ve NEO yer alıyor.

Bitcoin’den sonra en büyük ikinci kripto para birimi olan Ether’in piyasa değeri 2021 yılının Haziran ayı itibariyle 200 milyar dolar seviyesindeydi. Bitcoin’in piyasa kapitalizasyonu ise 570 milyar dolar seviyesinde. Bitcoin ve Ethereum dışında en değerli ilk 10 kripto paraise şu şekilde: Binance Coin, Dogecoin, Cardano, Tether, XRP, Internet Computer, Polkadot ve Bitcoin Cash.

Ethereum Tabanlı Projeler

Ethereum, platformunun “hemen hemen her şeyi kodlamak, merkezsizleştirmek, güvenli hale getirmek ve ticaret yapmak” için kullanılabileceğini iddia ediyor. Konsepti test etmek için Ethereum ağında sayısız proje yürütülüyor.

Dünyanın dev yazılım şirketlerinen Microsoft, Microsoft Azure bulutunda Ethereum Blockchain as a Service (EBaaS) sunmak için ConsenSys ile ortaklık içerisinde çalışıyor. Microsoft bu hamlesiyle kurumsal müşterilere ve geliştiricilere tek tıklamayla bulut tabanlı bir Blockchain geliştirici ortamı sunmayı amaçlıyor.

Öte yandan 2020’de Advanced Micro Devices (AMD) ve ConsenSys, Ethereum altyapısı üzerine kurulmuş bir veri merkezleri ağı oluşturmak için bir ortak girişim duyurdu.

Ethereum’un Devam Eden Evrimi

Ethereum’un kurucuları, kripto para alım satım işlemlerinin ötesinde kullanımlar için blok zinciri teknolojisinin potansiyelini ilk keşfedenler arasındaydı. Kripto para Ether, öncelikle platformunda oluşturulan uygulamalar için bir ödeme aracı olarak oluşturuldu.

Bilgisayar korsanlarına ve diğer meraklılara karşı dayanıklılığı, sağlık kayıtlarından oylama sistemlerine kadar özel bilgilerin depolanması için olanaklar yarattı. Kripto paraya olan bağımlılığı, programcılara ağ üzerinde oyunlar ve iş uygulamaları oluşturma ve pazarlama fırsatları yarattı.

Ethereum Hard Fork’u

Blockchain ağları, bilgisayar korsanlarının saldırılarına karşı savunmasız olabilir. 2016 yılında kötü niyetli bir oyuncu, üçüncü bir tarafça oluşturulan ve Ethereum’un yazılım platformundan kaynaklanan bir dizi akıllı sözleşme olan DAO adlı bir proje için toplanan 50 milyon dolardan fazla Ether’i çaldı.

Ethereum topluluğu, mevcut blok zincirini geçersiz kılarak ve ikinci bir Ethereum blok zinciri oluşturarak bir “hard fork”‘a gitmeyi tercih ederek hırsızlığı tersine çevirmeyi amaçladı. Orijinal ağ, Ethereum Classic olarak kaldı.

Ethereum 2.0 Nedir?

2021 yılının Haziran ayı itibariyle Ethereum, Bitcoin’in ardından piyasadaki en büyük ikinci kripto para birimi. Dolaşımdaki ETH sayısı ise 100 milyonu geçti. Bitcoin’den farklı olarak, üretilebilecek ETH sayısında herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

eth2.0

Ethereum şu anda, geçmişte yavaşlatan tıkanıklık sorunlarını ele alırken ağın ölçeklenmesini sağlamayı amaçlayan Ethereum 2.0 olarak bilinen uzun zamandır beklenen bir yükseltmeden geçiyor.

Ethereum’un Bitcoin’den daha büyük hedefleri var. Ethereum bilgileri güvenli bir şekilde depolayabilen her türlü uygulama için bir platform olmayı amaçlıyor. Buna kısaca dünya bilgisayarı da diyebiliriz.

Ethereum’a Yönelik Eleştiriler

Ethereum, hemen hemen tüm kripto para platformlarının karşılaştığı aynı eleştirilerle karşı karşıya:

Kripto para birimlerinin fiyatında baloncuklar oluşabilir. Bu tartışma, Bitcoin’in değerinin yaklaşık 20.000 dolara yükselip sonrasında yaklaşık 3.000 dolar seviyesine gerilediği 2017 yılından bu yana devam ediyor.
Kripto para ağlarının her biri devasa miktarda enerji tüketiyor. Özellikle kripto para madencileri, işlemleri doğrulama sürecine büyük miktarda bilgi işlem gücü ayırıyor.

Ethereum ayrıca ağdaki işlem ücretleri konusunda da eleştirilerle karşı karşıya. Bu, Ethereum 2.0’ın piyasaya sürülmesiyle değişebilir.

Ethereum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İşte Ethereum hakkında sık sorulan bazı soruların cevapları:

En Basit Tabirle Ethereum Nedir?

Ethereum, herhangi bir Blockchain ağı gibi, hacklenemeyecek şekilde tasarlanmış bir bilgi veritabanıdır. Ether veya ETH, blok zincirindeki işlemleri tamamlamak için kullanılan kripto para birimidir.

Geleneksel bir veri tabanından farklı olarak, bir blok zincirindeki bilgiler, veri “bloklarından” oluşan kronolojik bir “zincir” olarak düzenlenir.

ETH 1

Etherium blok zinciri, Ether para birimi için işlem kayıtlarından daha fazlasını depolar. Yazılım geliştiricilerin dApps adı verilen oyunlar ve iş uygulamaları oluşturmasına ve bunları kullanıcılara pazarlamasına olanak tanır. Bu kullanıcılar, World Wide Web’de hassas bilgilerin depolanmasıyla gelen göreceli risk eksikliğinden yararlanmak isterler.

Ethereum (ETH) Satın Almak

Yatırımcılar, Ether veya ETH satın almak ve satmak için çeşitli kripto para alım satım platformlarından dilediklerini kullanabilir. Şu anda en popüler seçenekler arasında Coinbase, Kraken, Bitstamp, Gemini, Binance ve Bitfinex yer alıyor. Robinhood ve Gemini gibi yatırım uygulamaları da kripto para alım satım işlemlerine olanak sağlıyor.

Ethereum Bitcoin’den Daha mı İyi?

Bitcoin blok zincirinden farklı olarak, Ethereum Blockchain’i ağın yerel kripto para birimini Ether’i desteklemek için oluşturulmamıştır. Kripto para birimi Ether, Ethereum blok zinciri üzerine kurulu uygulamalar için ağ içi bir ödeme yöntemi sağlamak için oluşturuldu.

Başka bir deyişle, Ethereum’un daha büyük emelleri var. Bilgileri güvenli bir şekilde depolayabilen her türlü uygulama için bir platform olmak istiyor. Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklılıklara rağmen her iki kripto para birimi de sektörün en popüler varlıkları olarak ön plana çıkıyor.

Ethereum Nasıl Kazanılır?

Kullanıcılar, Ethereum platformunda dapp’leri kullanmak için ücret öderler. Bu ücretler, kullanılan hesaplama gücünün miktarına bağlı olarak değiştiği için “gas” olarak adlandırılır.

Ethereum Madenciliği Nedir

En popüler ikinci kripto para Ethereum madenciliği, madenciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Ethereum madenciliği zor değil ama tek bir madenciliği yapmak ortalama 63,7 gün sürüyor. Aynı zamanda sağlam bir elektrik faturasına da hazırlıklı olun.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner