bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,550.29 0.46%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,150.69 0.30%
bnb
BNB (BNB) $ 612.11 0.72%
solana
Solana (SOL) $ 144.53 2.22%
xrp
XRP (XRP) $ 0.533985 1.14%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477768 0.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151579 0.14%

Elon Musk Kimdir?

Elon Musk

Zip2 ve PayPal‘ı kurup satan, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden birinin ve ilk yeniden kullanılabilir roketleri başarıyla uygulayan bir girişimci düşünün. Evet, hepimizin aklına o isim ve imge hemen beliriyor. Elon Musk. Birçok şirketi kurması ve hâlâ CEO koltuğunda oturmasının yanı sıra, birçok kripto paranın piyasa değerinde önemli bir paya sahip kendisi. Peki kimileri tarafından sıkı takip edilirken, kimileri tarafından ise delice nefret edilen Elon Musk kimdir?

Aslına bakacak olursak Elon Musk’ın kripto ile etkileşimi çok fazla eskiye dayanmıyor. Kendisi genelde PayPal, Tesla ve SpaceX gibi uçuk girişimleri ile bilinen oldukça ünlü bir iş adamıydı. Devamında büyük bir odağını Twitter üzerinden paylaşımlara ayıran Musk, birden bire meme alanında bilinen bir isim olurken, beraberinde kripto sektörünü de bu kısma çekmeyi başardı.

İsterseniz gelin kısaca Elon Musk’ın kısa bir biyografisine girelim ve Elon Musk kimdir bir bakalım.

Elon Musk Kimdir

PayPal’ın Kurucusu Elon Musk Kimdir?

Bu başlığı seçememizin sebebi şu; Elon Musk (Tam adı: Elon Reeve Musk) girişimcilik hayatına aslında Zip2 ve PayPal ile başladı desek yanılmış olmayız. Öyle ki gençlik döneminde Bilgisayar ve yazılım alanını oldukça büyük bir ilgisi olan Musk, henüz 12 yaşındayken kendi video oyununu geliştirdi ve bir bilgisayar dergisine satmayı başardı. Devamında kendisini bu alanda sık sık geliştiren geleceğin meme token düşkünü Musk, California’daki Stanford Üniversitesi’nde fizik yüksek lisans okuluna kaydoldu, ancak ayrıldı. Devamında kendisini yazılım alanında iyice geliştirmeye veren Musk, 1995 yılında Zip2’yu kurdu ve 1999’da Compaq!a 307 milyon dolara sattı.

PayPal

Elon Musk bu girişiminden tatmin olmamış olacak ki devamında elindeki bütçeyle de beraber yeni bir girişime soyundu. X.com şu anda her ne kadar başında sadece x yasan boş bir index olsa da, zamanında PayPal’ın yerini tutacak isimdi. Ancak X.com‘un yerini PayPal aldı, birçok iç çatışma çıktı ve Musk PayPal’ı da 1.5 milyar dolara satarak yeni girişimlerine doğru yol aldı.

Elon Musk Kimdir 2

SpaceX

Birçok konuşma ve yazısında en çok sevdiği kitabın “Otostopçunun galaksi rehberi” olduğunu belirten Elon Musk’ın yeni hedefi uzaydı. Ancak roket biliminin masraflarını da farkındaydı. Bu yüzde o dönemin en iyi roket teknolojilerinden birine sahip olan Rusya da dahil olmak üzere birçok yere gidip araştırmalar yapan Musk, 2002’de uygun fiyatlı ve yeniden kullanılabilir bir roket yapmak üzere kolları sıvadı. Rakip roketlerden çok daha düşük maliyetli olacak şekilde tasarlanan Falcon 1 (ilk olarak 2006’da test edildi) ve daha büyük Falcon 9 için çalışmalarına başladı. Bu süre zarfında Musk, SpaceX’in sadece CEO’su değil, aynı zamanda Falcon roketleri Dragon ve Grasshopper’ın yapımında da baş tasarımcıydı.

Elon Musk Kimdir 23

Tesla

Elon Musk uzun zamandır elektrikli arabaların olanaklarıyla da ilgileniyordu. 2004’te dünyanın en büyük fon sağlayıcılarından biri oldu ve girişimciler Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kurulan bir elektrikli otomobil şirketi Tesla Motors’u alarak (daha sonra adı Tesla olarak değiştirildi) bu hedefine de büyük bir adım attı.

Elon Musk Kimdir 5

Peki Elon Musk Kripto Paralara Nasıl Etki Etti?

Yukarıda bahsettiğimiz birçok önemli girişimi göreceli olarak başarılı diyebileceğimiz bir şekilde sürdüren Musk, gün geçtikçe yeni hobiler edinemeye devam etti. Bunlardan birisi ise şüphesiz kripto paralar ve Tweet atmak oldu. Öyle ki Musk’ın tweet gücü öyle bir seviyeye geldi ki, “tek tweet ile fiyat hareket ettiren” adam olmuştu.

Öyle ki kendi şirketi için 20 Aralık 2020 tarihinde attığı “Tesla’nın Hisse fiyatları çok yüksek” tweet’i ardından, Tesla’nın 13.2 milyar dolar zarar görmesine dahi sebep oldu.

İlk finansal oynamaları tabii Dogecoin ile olmadı. 26 Ocak 2021’de Gamestop için attığı “GameStonk!!” tweeti sonrası şirketin değeri yüzde 50 artış yaşadı ve inanılmaz bir borsa bombasının ipini çekmiş oldu.

Devamında kripto konusuna yavaştan adım atan Musk, 29 Ocak 2021’de Twitter profil biyografisine #Bitcoin etiketini yerleştirerek Bitcoin’in yüzde 14 artmasını tetikledi.

4 Şubat 2021’de ise Dogecoin (DOGE) hakkında yazılar yazan Musk, o dönem DOGE’un yüzde 60’tan fazla yükselmesini sağladı. Ancak bu yükseliş son olmayacaktı.

Devamında 4 Haziran’da Bitcoin’in yanına kırık kalp emojisi koyan Musk, Bitcoin topluluğu tarafından oldukça büyük eleştirilere maruz kaldı. Öyle ki bu tweet, Bitcoin’in (BTC) yüzde 7 değer kaybına neden oldu.

Devamında Twitter üzerinden birçok kez kripto para piyasalarını manipüle ettiği gerekçesiyle dava edilen ve eleştirilen Elon Musk, bu tür tweetlet atmaya hala devam ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala