bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,244.14 2.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,897.32 3.37%
bnb
BNB (BNB) $ 527.53 1.96%
solana
Solana (SOL) $ 130.42 1.48%
xrp
XRP (XRP) $ 0.472283 4.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.428202 4.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.141253 4.05%

El Salvador’un Bitcoin (BTC) Kabulünün 1. Yılı!

el salvadorun bitcoin btc kabulunun 1 yili

Dünyada Bitcoin‘i resmi para birimi olarak kabul eden iki ülke var. Bilindiği üzere bunlardan biri El Salvador diğeri ise Orta Afrika Cumhuriyeti. İki ülke de değişen, dönüşen dünyada finansal açıdan BTC ile öncü olmak istiyor. El Salvador, bu konuda ilk adımı atan ülke olduğu için birçok kesim tarafından eleştirilere maruz kaldı. Ancak tüm eleştirilere göğüs geren El Salvador, bugün Bitcoin kabulünün birinci yılını kutluyor.

Bitcoin’i Yasal Para Birimi Olarak Kabul Eden İlk Ülke El Salvador

Bir yıl önce bugün El Salvador Başkanı Nayib Bukele tarafından Bitcoin yasal para birimi olarak kabul edildi. Böylece El Salvador’da 20 yıldır yerel para birimi olarak kullanılan doların yanında Bitcoin de kullanılmaya başlandı.

el salvadorun bitcoin btc kabulunun 1 yili

Ülkedeki vatandaşların bir kısmı bu kararı eleştirirken, bir kısmı da bunu yeni bir fırsat olarak gördü. İlk birkaç ay her şey güllük gülistanlık görünüyordu, ancak Bitcoin’in değeri o zamandan beri düştü ve bazı uzmanlar hareketin başarısız olduğunu ifade etti.

El Salvador BTC Cüzdan Uygulaması Chivo’yu Kullanıma Sundu

Bitcoin’i yasal olarak kullanmaya başlayan El Salvador hükümeti ardından Chivo elektronik cüzdanını kullanıma sundu ve her kullanıcıya 30 dolar dağıttı.

Bukele’ye göre, ocak ayına kadar Chivo uygulaması dört milyon kez indirildi. 6,6 milyon nüfusa sahip bir ülke için bunun başarılı bir rakam olduğu belirtiliyor.

Bukele, El Salvador’un GSYİH’sının yüzde 28’ini oluşturan havalelerin Chivo aracılığıyla gönderilmesini, yani komisyonlarda döviz bürolarına daha az para akışı sağlanmasını istiyordu. Ancak bunun istenilen sonucu vermediği ortaya çıktı.

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Carmen Majia, başlangıçta Bitcoin kullandığını ancak şimdi Bitcoin’e güvenmediğini ve Chivo uygulamasını kaldırdığını dile getirdi.

El Salvador’un Bitcoin Şehri Projesi

El Salvador başkanı Nayib Bukele, Kasım 2021’de “Bitcoin City” kuracağını ve bunun Fonseca Körfezi boyunca bir yanardağın yakınında konumlanacağını açıklamıştı. Ancak Bitcoin’in düşüşü bu projenin ertelenmesine yol açtı.

Kredi derecelendirme kurumu Moody’s’e göre, Nayib Bukele’nin BTC işlemleri, El Salvador’a 375 milyon dolara mâl oldu. 

Tüm bu gelişmelere ve özellikle Bitcoin’in ciddi düşüşüne rağmen Nayib Bukele, BTC satın almaya devam etti. Bukele, Temmuz ayında 19.000 dolardan 80 Bitcoin satın aldı. El Salvador’un sahip olduğu toplam Bitcoin miktarı, 2 bin 831’e yükseldi. 

Haziran ayında Bukele, vatandaşlarına BTC grafiğine bakmayı bırakmalarını ve Bitcoin’in güvenli bir yatırım olduğunu aktardı. Bukele, “sabır anahtardır” dedi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Esra Bayram

Esra Bayram, 26 Ocak 1999 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Zonguldaklı olan Esra Bayram, İlkokul ve Ortaokul’u İstanbul’da 75. Yıl Okulu’nda okuduktan sonra Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar verdi. Liseyi Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde bitirdi. Bu dönemde şiir yazan Esra Bayram bu konuda çeşitli şiir yarışmalarında derece elde etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala