bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,330.04 5.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,251.37 2.56%
bnb
BNB (BNB) $ 578.06 4.04%
solana
Solana (SOL) $ 176.67 4.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.607302 1.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.407492 3.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.129355 5.54%

Ekonomist Ahmet Mergen, acı reçeteyi açıkladı: Maaşlar yetersiz kalacak, işsizlik artacak

adf

Ünlü ekonomist Ahmet Mergen, Türkiye ekonomisi ve borsadaki halka arz rüzgarına ilişkin BTCHaber‘e konuştu. Mergen, yeni ekonomi programında paranın kısıldığını belirterek, maaşların yetersiz kalacağını söyledi. Mergen, resesyon beklemediğini ancak işsizliğin artacağını dile getirdi.

Borsa İstanbul’daki halka arz rüzgarını değerlendiren Mergen, “Halka arzlara talep fazla. Her halka arz günlerce yüzde 10 arttığı için oraya da talep yüksek” ifadelerini kullandı. Mergen, önümüzdeki beş yıl için borsa hedefini 500 dolar olarak açıkladı.

En büyük tehlike…

Acar Menkul Değerler Baş Analisti Mergen, yeni gelen ekonomi yönetiminin devreden çıkma ihtimalinin büyük bir sıkıntı yaratabileceğinin altını çizdi. Mergen, yeni ekonomik programın yurt dışından gelen destekler ile yukarıya gidebileceğini ifade etti. Mergen, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Buradaki en büyük sıkıntı, bu hazırlanan yeni ekonomik programın dünyaca kabul görmüş ekonomik tedbirler ve yönetim şekillerinden ayrılarak yine eski sisteme geri dönüldüğü ve yeni gelen ekonomi yönetiminin devreden çıkması takdirde satış gelir. Kârlar realize edilir ve sert düşüşlere sebep olur. Fakat bu tip gelişmeler yaşanmazsa, yurt dışından gelen destekle beraber ekonomik program fiyatları yukarıya ve ekonomiyi de yavaş yavaş düze çıkarmak için yol alır.”

“Resesyon beklemiyorum ama işsizlik artacak”

Mergen, “Türkiye’de resesyon beklemiyorum ama işsizlik bu ekonomik programla artacaktır. İç tüketimle gelen hareketlilik geçiciydi. Fiyatı daha da artıyor psikolojisiyle tüketim arttı. Şimdiyse para kısılıyor. Kredi kartlarındaki kısıtlamalar bir yana maaşlar yetersiz kalacak. İç tüketimin azalması üretimi düşürür ve dolayısıyla işsizlik artabilir. Sonrasında tünelin sonu aydınlık. Fakat sıkıntılı bir döneme doğru gidiyoruz. 2024’ün sonbaharına kadar işler biraz daha maalesef bu rotada gidecek” değerlendirmesinde bulundu.

Borsada hedef 500 dolar

Mergen, borsaya dair beklentilerini de paylaştı. Mergen, ‘Türkiye’de işler düzelebilir’ kanısı oluşması halinde beş yıl boyunca çok daha yukarılara gidebileceğini ifade etti. Mergen, borsanın 500 dolara kadar gidebileceğini ifade etti. Mergen, açıklamalarında “Borsa 2018’den 2022’ye kadar 125 dolar seviyesinde duruldu. 125 ve 200 dolar arasında sıkışmıştı. Şimdi oradan yukarıya kopuyor. 300 dolara kadar geldi, bir düzeltme yaşadı 207 dolara kadar ve şimdi tekrar 300’ü geçiyor. 324 dolara kadar gidebileceğini düşündüğümüz bir borsa var önümüzde. Fakat bu, ekonomik programın ne kadar kabul edildiğine bağlı. Eğer hazırlanan ekonomik program yurt dışındaki yatırımcılar ve fonlar nezdinde kabul görürse, değerlendirme kuruluşlarının ‘Türkiye’de işler düzelebilir’ kanısı oluşursa, Türkiye’nin notunu yavaş yavaş pozitif anlamda değiştiren hamleler yaşanırsa borsa önümüzdeki iki, hatta beş yıl boyunca çok daha yukarılara gidebilir. Hedef 500 dolar, orayı görecek gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala