bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,486.28 0.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,144.78 0.06%
bnb
BNB (BNB) $ 610.02 0.25%
solana
Solana (SOL) $ 144.39 1.69%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527072 0.58%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.470429 0.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151124 0.29%

Dünya Bankası Yüksek Faiz Riski için Uyardı: Resesyon Olabilir

Dunya Bankasi Yuksek Faiz Riski icin Uyardi Resesyon Olabilir

Küresel olarak ekonomik anlamda bir çıkmaza girilmiş durumda. Bu çıkmazın bir tarafında petrol krizi, bir tarafında pandemi sonrası toparlanma çalışmaları ve bir tarafında da sürekli artan enflasyon oranları var. Tüm bunlar birleştiğinde büyük bir baskı altına giren birçok ülke ve bu ülkelerin merkez bankaları da çözümü faiz artırımında arıyor. Ancak Dünya Bankası‘ndan gelen yeni bir rapora göre bu durum “küresel ekonomiyi yıkıcı bir resesyona sürükleyebilir.”

Dunya Bankasi Yuksek Faiz Riski icin Uyardi Resesyon Olabilir 1

Dünya Bankası Resesyon Konusunda Dikkatli Olmaya Çağırdı

Dünya Bankası kısa bir süre önce “Küresel Durgunluk Yakın mı?” ve “2023’te Küresel Durgunluk Riski, Eşzamanlı Faiz Artışları Ortasında Yükseliyor” başlıklı bir rapor yayımladı. Bu raporları incelediğimizde ortak paydanın oldukça kritik bir öneme sahip resesyon olduğunu görüyoruz. Öyle ki banka raporuna şu ifadelere ile başlıyor:

“Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, enflasyona tepki olarak aynı anda faiz oranlarını yükseltirken, dünya 2023’te küresel bir durgunluğa ve gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı olabilecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabilir”

Rapora göre enflasyon ile mücadele içerisinde olan birçok ülkenin merkez bankası, son elli yılda görülmemiş bir şekilde eşzamanlı olarak faiz oranlarını yükseltiyor. Diğer taraftan bu trendin önümüzdeki yıl da devam etmesi muhtemel görülüyor.

Bu noktada resesyon endişeleri artan Dünya Bankası ise büyük para otoritelerini, genel sıkılaştırma miktarını azaltmak için eylemlerini koordine etmeye çağırdı. Rapora göre bu çağırının aksi yönde hareket edilmesi durumunda, küresel ekonomik büyüme 2023’te yüzde 0.5’e kadar gerileyebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala