bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,065.50 1.97%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,473.38 3.75%
bnb
BNB (BNB) $ 579.76 0.80%
solana
Solana (SOL) $ 181.65 4.88%
xrp
XRP (XRP) $ 0.605651 4.14%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.638396 4.14%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.196348 7.17%

Paylaş

Dollar Cost Averaging (DCA) Nedir?

dolar maliyet ortalamasi nedir DCA modeli

Bu yazımızın konusu en popüler yatırım stratejilerinden Dolar Cost Averaging yani Dolar Maliyet Ortalaması.

Çoğu yatırımcı piyasaya doğru zamanda giriş yapmaya ve doğru zamanda çıkış yapmaya çalışıyor. Ancak piyasalardaki yükseliş ve düşüş trendlerini öngörmek en deneyimli yatırımcılar için oldukça zorlu olabilir.

Dolar Maliyet Ortalaması diğer bir deyişle DCA modeli, yatırımcıların duygularıyla yatırım yapmalarının önüne geçen ve fiyat dalgalanmalarından asgari düzeyde etkilenmelerini sağlayan bir strateji.

Dolar Maliyet Ortalaması, bir varlığın fiyatına bakılmaksızın düzenli aralıklarla sistematik olarak eşit miktarda yatırım yapma stratejisidir. Bu sayede yatırımcılar fiyat dalgalanmalarının etkisini en aza indirebilir ve hisse başına ortalama maliyetlerini düşürebilirler.

Hem acemi yatırımcılar hem de profesyonel yatırımcılar, Dollar Cost Averaging (DCA) stratejisiyle risklerini en aza indirebilir.

Dolar Cost Averaging nasıl çalışır?

Dolar maliyeti ortalaması, bir yatırımcının uzun vadede tasarruf ve servet oluşturmak için kullanabileceği en basit stratejilerden biri. DCA modeliyle yatırımcılar piyasaya doğru zamanda giriş yapmaya çalışmak yerine düzenli aralıklarda eşit miktarda satın alımlar yaparak piyasadaki kısa vadeli dalgalanmaların portföyündeki etkilerinin önüne geçebilir.

Bu stratejinin nasıl çalıştığına gelin birlikte bakalım.

Biz bu örneğimizde hedef varlık olarak Bitcoin’i tercih edeceğiz. Ancak bu stratejiyi siz dilediğiniz varlığa uygulayabilirsiniz.

Dolar maliyet ortalaması bir varlığa düzenli aralıklarla ABD doları bazında sabit yatırımlar yapmak anlamına geliyor. Örneğin her hafta 10 dolarlık BTC satın almak bu stratejiye uygun bir örnek.

Bu strateji çoğunlukla uzun vade yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar tarafından kullanılıyor. Çünkü uzun vadeli yatırımcılar tüm birikimleriyle bir varlığa en yüksek seviyesinden yatırım yaparak risk almak istemiyor.

Örnek: DCA stratejisini kullanmadan Bitcoin’e yatırım yapmak

Tarih 1 Ocak 2018 ve Ahmet 5.000 dolar değerinde Bitcoin satın almaya karar veriyor.

O dönemde Bitcoin fiyatı 13.800 dolardı. Bu, Ahmet’in toplamda 0,362 BTC satın alabileceği geliyor.

Peki Ahmet DCA stratejisiyle Bitcoin’e yatırım yapsaydı? Gelin sonucuna birlikte bakalım

Örnek: DCA stratejisiyle Bitcoin’e yatırım yapmak:

Tarih 1 Ocak 2018 ve Mehmet 5.000 dolar değerinde Bitcoin satın almak istiyor.

Ancak 5.000 doların hepsiyle bir anda yatırım yapmak yerine 10 ay boyunca düzenli olarak her ay 500 dolarlık BTC satın almaya karar veriyor.

10 ay sonra Mehmet’in 0,61 BTC’si oluyor. Her ne kadar Ahmet ve Mehmet’in her ikisi de 5 bin dolarlık yatırım yapmış olsa da Mehmet’in bakiyesi Ahmet’in BTC’lerinin iki katı.

Gelişmiş Bitcoin DCA stratejisi

Biraz alım satım deneyiminiz varsa, bazı basit araçlardan yararlanarak dolar maliyet ortalaması stratejinizin performansını artırabileceğinizi hemen fark edeceksiniz.

Bu rotayı izlerken, sabit bir zaman aralığı yerine bir dizi basit teknik analiz aracı size bir sinyal verdiğinde Bitcoin satın alırsınız.

Yatırımcıların daha iyi zamanlama girişleri için kullanabileceği bazı sinyal örnekleri arasında MACD, RSI, gibi göstergeler yer alıyor.

Dolar Maliyet Ortalaması, Bitcoin’e uzun vadeli maruz kalmak isteyen yatırımcılar için güçlü bir stratejidir. Ancak, her strateji gibi bunun da artıları ve eksileri vardır.

Bu rehber içeriğimizin bir sonraki bölümünde bu stratejiyi sağlıklı bir şekilde incelemek için Dolar Maliyet Ortalaması stratejisinin artılarına ve eksilerine bakacağız.

Dolar maliyet ortalaması (DCA) hesaplama

Yatırımcıların en çok sorguladığı sonuçlardan birkaçı da dolar maliyet ortalaması (DCA) hesaplama. Dollar cost avaraging nasıl hesaplanır gelin hep birlikte bakalım. Bunun için yatırımcıların kullanabileceği birkaç platform var. Bunlar şu şekilde:

Dolar maliyet ortalamasının avantajları

1) Tepeden satın alma riskini azaltır

Dolar maliyeti ortalaması, toplam yatırım tutarının düzenli ve eşit miktardaki daha küçük yatırımlara bölünmesi prensibine dayanıyor.

Dolayısıyla tüm birikiminizi tek bir hamlede yatırmadığınızdan söz konusu varlığa en yüksek seviyesinden yatırım yapma olasılığınız da azalıyor.

Özellikle kripto paralar gün içerisinde %50’nin üzerinde astronomik sayılabilecek fiyat dalgalanmaları yaşadığı için DCA stratejisi kullanmak faydalı olabilir.

2) Büyük ön yatırım gerektirmez

DCA stratejileri küçük, ancak düzenli alımlar yapma prensibi üzerine inşa edildiğinden, devasa büyülükteki ön yatırımlar gerektirmiyor.

Her ay maaşınızdan belli bir oranda Bitcoin’e yatırım yapmak DCA stratejisine uygundur.

3) Varlığı indirimli bir şekilde satın alma fırsatı

Bu madde ilk maddeyle ilişkili. Örneğin varlığın fiyatının bir anda ciddi düşüş yaşaması sonucunda aylık satın alımlarınıza devam edebileceksiniz ve bu da size daha uygun fiyatlardan yatırım yapma şansı tanıyacak.

4) Duygusal stresi azaltır

Yatırım yapmak oldukça stresli ve yatırımcıyı duygusal olarak zorlayan bir süreç. Özellikle kripto para piyasasında da bu durum geçerli.

Dolar Cost Averaging Bitcoin’in dezavantajları

1) Dipten satın alma olasılığını ortadan kaldırır

Yatırımcıların varlığa en yüksek seviyesinden yatırım yapmalarını önlerken bu tam tersi için de geçerli.

Dolar Maliyet Ortalaması stratejisi, düzenli aralıklarla sabit miktarda yatırımı teşvik ettiğinden bir varlığa tüm sermayenizle dip seviyesinden yatırım yapmanızı engeller.

2) İstenilen yatırımı yapmak zaman alır

Dolar Maliyet Ortalaması düzenli aralıklarla küçük miktarlarda yatırım yapılması prensibini benimsediğinden varlığa istenilen boyutta yatırımın yapılması uzun zaman alabilir.

3) Boğa piyasasında DCA stratejisinin performansı düşer

Varlık boğa sezonundaysa kesinlikle tek bir seferde toplu alım yapmak daha mantıklı olacaktır çünkü her geçen gün varlığın fiyatının daha da artma olasılığı bulunuyor. Fakat bu da Dolar Maliyet Ortalaması stratejisine ters.

Bu, DCA yaklaşımının önemli bir dezavantajı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala