bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,028.35 4.21%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,970.75 3.60%
bnb
BNB (BNB) $ 531.90 1.18%
solana
Solana (SOL) $ 131.07 3.51%
xrp
XRP (XRP) $ 0.49204 0.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.442311 3.06%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.146313 5.76%

Dolar ve Euro’nun Gözü Zirvede, Altın Yakın Takipte!

dolar ve euronun gozu zirvede altin yakin takipteergt

ABD’de yaşanan banka krizinin piyasaya etkileri devam ediyor. Türkiye’de seçim öncesi son dönemece girilmişken yatırımcılar tarafında da kur ile ilgili çeşitli beklentiler var. Bilindiği üzere 14 Mayıs’ta Türkiye sandık başında kararını verecek. Seçim tarihinin netleşmesiyle beraber “Seçim sonrası ekonomide neler bekleniyor” en çok konuşulan konular arasında yer alırken, seçim öncesinde de piyasa oldukça hareketli günlerden geçiyor.

Dolar/TL 19,16’dan fiyatlanırken, euro/TL ise 20,90 seviyelerinde. Hal böyle olunca bu hareketliliğin nedeni ve yaşanan artışın devamının gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Biz de sektöründe önde gelen isimlerinden Erkan Öz, İslam Memiş ve Türker Balkar’a piyasanın genel durumunu sorduk.

“Dolarda 20 Üzeri Kalıcı Fiyatlamalar Mümkün Duruyor”

Seçim öncesi son düzlüğe girilmişken yatırımcılar tarafında kur ile ilgili çeşitli beklentiler öne çıkıyor. Özellikle yabancı bankaların ve fonların dolar/TL paritesinde yüzde 15 yükseliş beklentisi var. Bu durum hem baskılanan kurun daha fazla sürdürülebilir olmadığı inancı hem de seçimin belirliği en büyük etken. Olası hükümet değişimi senaryosunu değerlendiren Türker Balkar, yatırımcıların nasıl bir yönetim oluşacağına dar belirsizlikleri satın alacağını ve dolarda kısa süreli talep artışı beklenebileceğini söyledi.

eurodolar

Türker Balkar ayrıca konu ile ilgili olarak şu şekilde yorum yaptı:

Mevcut yönetimin devamında düşük faiz politikası devam edecekse dolarda 20 üzeri kalıcı fiyatlamalar mümkün duruyor. Ancak genel beklenti faizlerin yukarı yönlü hareket ettirilmesi olacağı için yüksek enflasyonun korunmak isteyen Türk Lirası yatırımcısı faizde bir nebze kendine park alanı bulacaktır. Dolayısıyla yükseliş beklentisinin sınırlı kalacağını düşünüyorum. Kısa süreli 20-21 arası oluşan fiyatlamaların artan faiz oranları ile paralel 16-17 seviyelerine geri geleceği beklentisindeyim.

Dolar Artışındaki Neden: Bütçe Açığı ve Cari Açık Rakamlarındaki Rekorlar

Dolar kurundaki artışın nedenini bir de Erkan Öz’e sorduk. Erkan Öz, “dolarda son günlerde yaşanan artışın iki ana nedeni var: Türkiye’nin bütçe açığı ve cari açık rakamlarında rekorlar kırılması. Bütçe açığı Şubat ayında yaklaşık 171 milyar TL ve Ocak-Şubat döneminde ise 203 milyar TL oldu. Böylece geçen yılın aynı ayına göre bütçe açığı yüzde 344,6 oranında yükseldi” dedi.

Öz, cari açığı, yani Türkiye’ye gelen ve ülkeden çıkan döviz arasında oluşan fark ise Ocak’ta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42 artarak 9,8 milyar doları aştığını belirtti.

Erkan Öz, seçim sonrasında doların durumu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Merill Lynch seçimi kim kazanırsa kazansın doların yüzde 15-25 arasında değerlenmesini beklediğini açıkladı. Hatta seçim sürecinde sıçramalar olabileceğini ifade etmiş. Muhalefetten örneğin İYİ Partili Prof. Bilge Yılmaz ise kuru düşürmeyi değil sakinleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu durumda cari açık, bütçe açıkları ve deprem harcamalarını göz önüne alırsak evet kim kazanırsa kazansın doların yönü kısa vadede yukarı doğru olacaktır diye düşünüyorum. Muhalefetin kazanması halinde ise özellikle Kılıçdaroğlu’nun merkez bankası yöneticilerini kurda ani sıçramalara neden olmamaları hakkında uyarmasını ve bu tip hareketleri engellemeye çalışmasını beklerim.

“Altında Haziran Sonrası Yeni Rekorlara Hazırlıklı Olmak Gerek!”

Piyasadaki hareketlilik sadece dolar ve euro da değil. Altında son dönemde yükselerek rekor üstüne rekor kırmaya başladı. İslam Memiş son iki haftadır yaşanan yükselişin nedeni ABD’de yaşanan banka iflasları, enflasyon, resesyon, jeopolitik risk ve belirsizlikler olarak nitelendirdi. Söylenen bu etkenlerin altın fiyatlarında yükselişe neden olduğunu da belirtti.

637f019dd265a2259c60abc9

Memiş, özellikle son haftalarda pisayalarda yaşanan endişelerin altını tekrar güvenli liman yaptığını belirtti. Ayrıca 2022 Şubat’ta Rusya-Ukrayna gerilimi ile beraber 2.057 dolara yükselen altın, aynı yıl Fed’in faiz artırım politikasıyla 1.670 dolara gerilediğini söyledi.

İslam Memiş altın ile ilgili beklentilerini şu şekilde açıkladı:

Kısa vade için düşüş öngörüyorum. 1.948 dolar seviyesini aşağı yönlü kırılmasını, 1.917 dolar seviyesine kadar gerilemesini bekliyorum. Ancak yıl içerisinde 2.350 dolar öngörüm devam etmekte. 1.200 lira seviyesinin altına sarktıktan sonra 1.170 lira seviyesinin hedef olacağını tahmin ediyorum. Ancak yıl içerisinde 1.450-1.550 lira seviyeleri hedef halinde. 1.200 lira seviyesinin altındaki rakamların kalıcı olmayacağını öngörüyorum. Nisan ayı yine alım için güzel bir zaman. Haziran sonrası yeni rekorlara hazırlıklı olmak gerek!


Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala