bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,625.31 1.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,160.32 1.42%
bnb
BNB (BNB) $ 615.51 2.29%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 2.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529978 0.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473367 0.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15219 0.05%

Do Kwon Kimdir ve Net Serveti Ne Kadar?

do kwon net serveti

Bu yazımızda Terra LUNA’nın kurucusu Do Kwon’un kimdir ve 2023 yılında net serveti ne kadar sorularını yanıtlayacağız.

Do Kwon Kimdir?

Asıl adı Korecede Kwon Do-Hyung olan Do Kwon, son iki yıldır kripto para topluluğunun gündeminden düşmüyor. Peki Do Kwon kimdir?

Do Kwon, algoritmik stabilcoin TerraUSD (UST) ve kripto para birimi Luna’yı geliştiren Singapur merkezli Terraform Labs şirketinin kurucusu ve CEO’sudur.

Terraform Labs’i kurmadan önce Stanford College’dan bilgisayar bilimleri bölümünen mezun olan Do Kwon, Apple, Microsoft gibi teknoloji devlerinde yazılım mühendisi olarak çalıştı.

2018 yılında ortağı Daniel Shin ile blockchain ve ödeme platformu Terraform Labs’i kuran Do Kwon’un kripto para sektöründeki hikayesi böylelikle başlamış oldu.

Takvimler 2022 yılının Mayıs ayını gösterdiğinde UST ve LUNA, dolar sabitinin bozulması devasa bir çöküşle sonuçlandı ve sadece günler içerisinde iki projenin piyasa değeri 50 milyar dolarlık kayıp yaşadı. Elbette Terra çöküşünün sonuçları bununla sınırlı kalmadı, Do Kwon’un Terraform Labs’i kripto para piyasasında aylar sürecek çöküşü ve iflas dalgasını da tetiklemiş oldu.

2022 yılındaki Terra LUNA çöküşünün ardından izini kaybettiren ve kayıplara karışan Do Kwon’un Singapur, Dubai ve Sırbistan’da saklandığı iddia ediliyordu. Yaklaşık 1 yıl boyunca kolluk kuvvetlerinden kaçmayı başaran Do Kwon 23 Mart 2023’te Karadağ’da bir havalimanında sahte belgelerle yakalandı.

ABD, Singapur ve Güney Kore tarafından iadesi talep edilen Do Kwon’un yakalanmasıyla serveti de merak edilmeye başlandı. Gelin Do Kwon’un tahmini servetine yakından bakalım.

Do Kwon’un Serveti Ne Kadar?

Terraform Labs çöküşünün ardından Do Kwon’un tahmini servetinin 135-150 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu varsayıma Do Kwon’un kontrolündeki Luna Foundation Guard cüzdanındaki Bitcoin’lerin 2023 yılındaki değeri hesaplanarak ulaşılıyor.

Ancak uzun yıllar boyunca kripto para piyasasında birçok farklı projede rol alan Do Kwon’un net değeri tahmin edilenden çok daha yüksek olabilir. Bu nedenle Do Kwon’un servetinin en az 135 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Yakalanmadan önce Sırbistan’da bir süre saklanan Do Kwon, bir Bitcoin ATM’si aracılığıyla Luna Foundation Guard cüzdanından 10 BTC’lik satış gerçekleştirmişti. Bu nedenle Luna Foundation Guard cüzdanının kontrolünün Do Kwon’un kontrolünde olduğu tahmin ediliyor.

Kwon’un net değerinin büyük bir kısmı, iki büyük stabilcoin projesi Basis Cash ve Terra’dan (LUNA) elde edildi. 2022’deki Terra çöküşünden önce, net değeri tahmini olarak 4 milyar dolardı. Luna 0,1 dolardan piyasaya sürülmüş ve çöküşten bir ay önce Nisan 2022’de 116 dolara kadar yükselmişti. Basis Cash (BAC) ise 500 dolardan 920 dolara kadar yükselmişti.‍

Do Kwon Nerede?

Do Kwon 23 Mart 2023 tarihinde Karadağ’da tutuklandı. Yetkililer 31 yaşındaki Do Kwon’u Dubai’ye uçmak üzereyken sahte belgelerle yakaladı. Do Kwon’un nerede saklandığı, hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmasının ardından belirsizdi.

Başta Güney Kore olmak üzere ABD ve Singapur da Do Kwon’un iadesini talep ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala