bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,616.92 0.90%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,561.17 2.42%
bnb
BNB (BNB) $ 582.56 0.35%
solana
Solana (SOL) $ 183.53 3.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.619362 1.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.645901 2.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.215407 13.58%

Dijital Türk Lirası Çalışmaları 

Çiğdem Ceylan’ın sunumuyla bu hafta sizlere CBDC’lerin ne olduğunu ve Türkiye’de yürütülen Dijital Türk Lirası çalışmalarını anlatacağız.

Nelerden Bahsedildi?

Kripto para endüstrisi birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de oldukça yoğun bir şekilde konuşuluyor, tartışılıyor ve araştırılıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, geçtiğimiz mayıs ayında yerli teknoloji şirketleriyle bir araya gelerek Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi için çalışmalarına devam ettiğini açıklamıştı. İşte aradan geçen 4 ayın sonunda yayınlanan programda artık kripto paralar da kendine yer buluyor.

2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda, dijital Türk Lirasıyla ve kripto borsalarının düzenlenmesiyle ilgili maddeler yer aldı.

“Makroekonomik Hedefler ve Politikalar” bölümünün “Finansal İstikrar” alt başlığında Dijital Türk Lirası’nın kullanım testlerine dair açıklamalar yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan ve iki yıllık dönemi kapsayan programda Dijital Türk Lirası ile ilgili maddede şu ifadelere yer verildi:

“Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesinin birinci ve ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, ödemeler için Dijital Türk Lirasının kullanım testlerine başlanacaktır.”

Türkiye’de kripto para borsalarının düzenlenmesine ilişkin çalışmalar da uzun zamandır sürüyor. Geçtiğimiz aylarda, konuya ilişkin kanun taslağının tamamlandığı ve yeni yasama döneminde meclise gönderileceği gündeme gelmişti.

Kripto paralarla ilgili bir diğer maddede regülasyon konusundan söz edildi. İlgili maddede şu ifadeler yer aldı:

“Kripto varlık alım satım platformları düzenleme kapsamına alınacaktır.”

Bununla birlikte Orta Vadeli Programda, 2023 büyüme hedefi yüzde 5, 2024 ve 2025 büyüme hedefi ise yüzde 5.5 olarak belirlendi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala