bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,848.71 1.18%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,536.10 1.25%
bnb
BNB (BNB) $ 610.11 3.61%
solana
Solana (SOL) $ 184.75 1.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.613838 1.42%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.639776 1.68%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.211598 4.94%

Dijital Ayaklanmanın Motivasyonu

dijital ayaklanmanin motivasyonu

Sayıları an itibariyle en az 5,5 milyon. Yaptıkları şey başlangıçta bazı hisseler üzerinde başarılı al-sat olanakları aramaktı. Büyük Wall Street fonları onların görüşlerine aptalcaya da enayicedeyince işler değişti. Olay, hedge fonları batırmak için bazı hisse senedi ve değişik finansal enstrümanların alımına dayanan bir çeşit dijital bilek güreşi hatta Wall Streete karşı bir ayaklanmaya dönüştü.

Biz Bitcoin konuştuğumuz zaman bazıları şöyle derdi: Sadece evinizde bilgisayarınızın başında oturup dünyayı değiştireceğinizi hayal ediyorsunuz.” İşte çoğu gençlerden oluşan ABDde başlayıp dünya çapına yayılan bu yeni kitlesel hareket tam olarak sadece bilgisayarları ve telefonları başında dünyayı sallıyor. Ellerinde devletin COVID-19a karşı verdiği birkaç 100 dolarlık yardım çekleri ile milyar dolarlık fonları zarara uğratmaya çalışıyorlar.

Bu işte ciddi bir tehdit haline geldiler ki mevcut merkezi kurulu finans düzeni tedbirler almaya başladı. Kullandıkları uygulamalarda satın aldıkları hisselere yasak getirdiler. Sosyal medya platformlarının bazılarını kapattılar. ABDde Hükümet ve denetleme kurumu SEC uyarı mesajları yayınladı. Ancak kitlesel hareket o kadar güçlü ki hisse işlemlerini yasaklayanlar geri adım atmak zorunda kaldı. Bazı şirketleri aşırı açığa satmış olan fonlar pozisyonlarını zararla kapatıp teslim oldu.

Olayın merkezinde Reddite bir borsa tartışma forumu olan wallstreetbets var. Bunlar sadece bazı hisse senetlerinin fonlar aleyhine satın alınması ile ilgileniyordu. Ancak hareket son günlerde onların denetiminden de çıkmaya başladı. wallstreetbets sembollerini ya da argümanlarını kullanan başka bir sürü sosyal medya hesabı hatta Elon Musk gibi dünyaca ünlü figürler bu hareketi başka ürünlere de yaymak için teşebbüsler içine girdi.

Öyleki birden bazı bahsi geçen finansal ürünler başta ABD olmak üzere tüm dünyada birçok ülkede sosyal medya trend listelerine çıktı. Çok tuhaf fiyat hareketleri görülmeye ve işlem hacmi rekorları kırılmaya başlandı

Gerek wallstreetbets gerekse onu taklit eden kötü ya da iyi niyetli bu harekete katılan dünya çapında diğer aktörlerin yaptığı şuan en hafif tabiri ile tehlikeli balonlar oluşturmak haline geldi. Çılgınlık boyutuna varan bu tepkinin sonucu olarak oluşan piyasa tuhaflıklarından para kazanmaya çalışanlar çok çok büyük ihtimalle hüsrana uğrayacak. Çünkü fiyat düzeyleri hareket Başlamadan önce nasıl satış yönünde gerçekçi değilse şimdi de alım yönünde gerçekçiliğini çoktan kaybetti. Para kazanmak için bu işe girenler çok çok çok büyük risk alıyorlar. Heleki hayatları için çok kıymetli bir miktar para hatta borç ile bu işlere giriyorlarsa yaptıkları adeta intihara denk.

Anlaşılması gereken şu: Özellikle Reddit wallstreetbets forumunda başlayan hali ile bu ekonomi-politik olgunun motivasyonu temel olarak para kazanmak hedefinden çoktan uzaklaşmış durumda. Burada 2008 Krizinden bu yana Merkez Bankalarının sınırsız para basarak, yüksek sermaye sahiplerini kurtarması ve onları daha da zengin etmesi olaylarına karşı toplumsal tabakalarda birikmiş öfkenin bir patlamaya dönüşmesi söz konusu. Bu temel motivasyon doğru teşhis edilmezse bugün yaşadığımız ve gelecekte yaşayabileceğimiz dijital ayaklanmaları barışçıl bir şekilde çözüme ulaştırmak da mümkün olmayacaktır.

Aşağıda Reddit wallstreetbets forumunda ve forumum diğer sosyal medya hesaplarında yayınlanmış bir kullanıcı mektubunun Türkçe çevirisini bulacaksınız. Bunun gibi yüzlerce belki binlerce mesaj sosyal medyada dolaşıyor. Wall Streete Karşı Dijital Ayaklanmanın asıl itici gücünü siz de yaşayacaksınız:

Melvin Capital, CNBC, Boomerlar ve WSB’ye Açık Mektup

Yazar: -u/ssauronn

2008 Krizi sırasında ben ergenlik dönemimin başındaydım. Wall Street’tekilerin pervasız eylemlerinin benim kişisel hayatımda ve bana yakın olanların hayatlarında yarattığı muazzam yansımaları canlı bir şekilde hatırlıyorum. Şanslıydım – ailem sağduyulu ve biraz paranoyaktı ve bir miktar yiyecek deposu biriktirdiler. Bu kriz ailemizi vurduğunda, küçük evimizi tutabildik, ama bir yıl boyunca krep karışımı, süt tozu, fasulye ve pirinçle yaşadık. O zamandan beri, ailem bir yiyecek deposu tutuyor ve onu güncel ve taze tutuyorlar. Bana yakın olanlar, arkadaşlarım ve geniş ailem o kadar şanslı değildi. Teyzem yanımıza taşındı ve herhangi bir iş bulmaya çalışırken aileme elinden geldiğince az kira ödedi. Okul kafeteryasından alınan ketçap paketlerinden yapılan domates çorbasının tadı nasıldır biliyor musunuz? Arkadaşlarım öğrendi. Krizin azalmasından neredeyse bir yıl sonra, babam gelir akışımızı dengelemişti ve başkalarına yardım etmek için arkadaşlarımın babalarını garip ev işleri için işe alıyordu. İçlerinden biri misafir odamıza yeni bir dolap yaptı. Bir diğeri arka bahçemizde biraz çevre düzenlemesi yaptı. Ebeveynlerimle sonsuza kadar gurur duyacağım, çünkü ihtiyaç duyduğum bir zamanda, paranın hala sıkı olduğundan şüphem yokken bile, kesinlikle ihtiyacı olanlara yardım edecek farkındalık ve şefkat gösterdiler.

Melvin Capital’e: O zamanlar nefret ettiğim her şeyi savunuyorsunuz. Bir şirketi sömürerek ve piyasaları ve medyayı kendi yararınıza manipüle ederek para kazanan bir firmasınız. Devam eden varoluşunuz, 2008 Krizinde bu kadar çok sıkıntının sorumlusu olanların hala cezalandırılmadığını hatırlatıyor. Ve aylar önce yasadışı çıplak açığa satışınız ve daha yakın zamanda saatlerce süren müstehcen piyasa manipülasyonunuz aracılığıyla aylar önce açıkça ortaya konan kanuna karşı açık bir şekilde göz ardı etmeniz, 2008’den beri hiç bir şey öğrenemediğinizi gösteriyor. Neden hala bunları yapıyorsunuz? Çünkü Sizin gibi, milyonlarca insanın hayatını olumsuz yönde değiştiren korkunç ve yasadışı mali kararlar alanlar kefaletle çıkarıldı ve hatta ödüllendirildi.

Birkaç gün önce hisse satın aldım. Birikimlerimi Gamestop (GME)’ye aktardım, bu ayki kiramı kredi kartımla ödedim ve kira paramı daha fazla GME’ye aktardım – ki bunu wallstreetbets (WSB)’deki insanlar için tavsiye etmem. Ve bekliyorum. Bu benim ve milyonlarca kişi için kişisel. 120 dolardan sonra GME’nin fiyatını düşürebilirsiniz, hiçbir yere gitmiyorum. Binlerce reddit botu için ödeme yapabilirsiniz, tutuyorum. Her ana akım medya kuruluşunun bizi şeytan gibi göstermesini sağlayabilirsiniz, umurumda değil. Bunu sizin için elimden geldiğince acı verici hale getiriyorum.

CNBC’ye: Büyük şirketletin gündemini teşvik ederek kısa vadeli kazançlarınızın sadece kısa vadeli olduğunu anlamalısınız. Temel hedef kitleniz kısa bir süre sonra umursamayacak kadar yaşlanacak ve milyonlarca kişi, sadece WSB’de değil, şu anda GME’ye dikkat eden 2008 Krizinden etkilenen herkes, çoğumuzu ezip geçen büyük firmalara nasıl kibirle destek verdiğinizi ve küçük yatırımcıyı yıkmaya çalıştığınızı hatırlayacak. Eminim bunu hatırlayacağım….

Boomerlar ve / veya o yaşa yakın insanlara: Şu anda bu “Y kuşağı blog gönderilerine” dikkat edin: 2008’deki Krizden olumsuz etkilenmemiş olsanız bile, muhtemelen zarar gören çocuklarınız ve torunlarınızın vardı? Düşman değiliz, aynı taraftayız. Bizi piyasayı bozuyormuş gibi gösteren medyayı dinlemeyi bırakın ve bizi desteklemeye başlayın, çünkü on yıl önce bu kadar çok acıya ve strese neden olan insanları cezalandırmak için ömür boyu bir kez fırsatımız var ve biz bu fırsatı kullanmak istiyoruz. Çocuklarınız, torunlarınız, tarif ettiğim gibi mücadele ettiğimiz kurumlar nedeniyle acı çekmiş olabilir. Ailen ve arkadaşların yerine onları gerçekten seçmek istiyor musun? Tek bir GME bahsi için 401k veya emeklilik fonunuzu riske atmanızı istemiyoruz. Sizden sadece anlayışlı, destekleyici olmanızı ve on yıl önce bu kadar çok acıya neden olan insanları desteklememenizi istiyoruz.

WSB’ye: hepiniz harikasınız. Burada yalnız olmadığımı tek kişinin ben olmadığımı hayal ediyorum. 2008 Krizinde yaşadıklarınıza dair çok fazla yazı okudum. İster para için, ister (benim gibi) olduğunuz gibi bir adam olarak kalmak için, ister sadece potansiyel olarak piyasa değiştiren bir hareketin parçası olmak için burada olun – teşekkür ederim. Her biriniz bu şansa sahip olmamızın nedenisiniz. Daha önce gelecek hakkında hiç bu kadar iyimser hissetmemiştim. Bu, çoğunuz için hayat değiştiren miktarda bir para anlamına geliyor (biliyorum). Zenginden fakire nadir bir servet dağılımının bir parçası olmak inanılmaz. Hepinizi seviyorum.”

Önemli Not: Reddit wallstreetbets forumunun tesmi Twitter hesabı: @wsbmod

Başka hesaplar kendi adlarına hareket ediyor, aralarında kötü niyetli, doğrudan pump-dump hedefleyenler de olabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala