bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,078.78 0.48%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,540.45 0.69%
bnb
BNB (BNB) $ 618.67 6.28%
solana
Solana (SOL) $ 185.70 1.18%
xrp
XRP (XRP) $ 0.631457 1.90%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.660097 2.08%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214651 2.11%

DeFi 101 – Protokoller Serisi – 1: “Set Protocol / Token Sets”

defi

Önceki yazılarımızda DeFi ekosistemi içerisinde trade platformlarının önemli bir yere sahip olduğundan ve her geçen gün bu platformlar içerisinde kullanılmak üzere ayrılan Ethereum miktarının artış gösterdiğinden bahsetmiştik.

Önümüzdeki dönemde öne çıkan Trade platformlarını tanıtacak olan “Trade Protokolleri Serisi” yazılarımıza son zamanlarda sosyal medya ve çeşitli DeFi bileşenlerini de kullanarak adını duyurmaya başlamış olan “Set Protocol” ve bu protokol bünyesinde geliştirilmiş olan “Token Sets” uygulamasını inceleyerek başlıyoruz.

“Set Protocol” kripto konusunda belli tecrübelere haiz bir grup mühendis tarafından Nisan 2019 tarihinde hayata geçirilen bir ürün.  Ethereum blokzinciri üzerine inşa edilen bu protokol, “Set” adı verilen ve belli trade stratejileri içeren ERC20 token’ların alım satımı ve transfer edilebilmesine olanak sağlıyor.

Akıllı kontratta tutulan, ekip tarafından da erişimi mümkün olmayan, tümüyle rezerv sahibi “Set”ler,   -DeFi ekosisteminin parçası olması gereği- klasik bir borsa anlayışından farklı olarak ve merkezi hata riskini ortadan kaldıracak şekilde sadece yatırımcıya ait “Metamask” gibi bir cüzdan ile erişilebiliyor. Protokol “Metamask” cüzdan kullanmayan yatırımcı için de çeşitli erişim alternatifleri sunuyor. Trust, Opera gibi platform cüzdanları bu alternatiflerden bir kaçı.

Farklı token alternatifleri bulunuyor

Siteye giriş yapılmasını takiben ana sayfada kullanıcıyı trade edilebilir token alternatifleri karşılıyor.

Bahsi geçen bu alternatifler, Nisan 2019 tarihinden bu yana kullanımda olan ve bizzat ekip tarafından geliştirilmiş çoğunlukla indikatör tabanlı algoritmik “Robo Set”ler  ve Ocak 2020 tarihinde lansmanı yapılan ve stratejileri çeşitli trader’lar tarafından geliştirilmiş “Social Trading Set”ler olarak ikiye ayrılıyor.

“Robo Set” sekmesinden ulaşılabilecek token’lar arasında “ETH 20 Day MA Crossover” ya da “ETH RSI 60/40 Crossover Set”, “Robo Set”ler için ilk akla gelen token’ların başında geliyor.

defi-1

“ETH 20 Day MA Crossover” token, ETH / USD paritesinde 20 günlük hareketli ortalamayı referans alarak al/sat kararı üretirken, “ETH RSI 60/40 Crossover Set” RSI (göreceli güç endeksi) indikatöründeki değişimleri izleyerek token ağırlığının ETH ya da USD olması yönünde geliştirilmiş  stratejiyi uyguluyor.

Günlük, aylık, haftalık vb. geriye dönük performansların da görüntülenebildiği “Robo Set” seçeneklerinden biri ya da birden fazlasının tercih edilmesi halinde kullanıcı “buy” sekmesi aracılığı ile -fiyatı yazının yazıldığı tarihte 253 USD olan- token’ı satın alarak (cüzdanında bulunan Ethereum ile ödeme yaparak) portföyüne dahil edebiliyor ve kullandığı cüzdanda tutmaya başlayabiliyor.

defi-2

20 günlük hareketli ortalama değişimine göre bünyesindeki ETH ve USD ağırlığını otomatik şekilde değiştirmeye kodlanmış token’ın herhangi bir tarihte satılmak istenmesi halinde kullanıcı yine site üzerinden satış işlemi gerçekleştirerek ilgili bedeli cüzdanına aktarabiliyor.

Siteye erişilememesi durumunda DeFi devreye giriyor

Sitenin herhangi bir şekilde erişilemez olması halinde ise DeFi nimetleri kendini göstermeye başlıyor.

Zira akıllı kontratlarda muhafaza edilen satın alınmış token’lara etherscan.io ya da myetherwallet gibi uygulamalardan da erişilerek işlem yapılabilirken ayrıca platformda işlem gören belli başlı token’ların Uniswap.io (başka bir yazı konusu) gibi merkeziyetsiz takas platformları üzerinde USDC gibi başka bir ERC20 token’ı ile takasa konu olduğunu söylemekte de fayda var. Diğer bir deyişle USDC ile takas imkanı ile token satılarak dolar cinsinden nakde dönülebiliyor.

Platform üzerinde trade edilebilir token’lar için ikinci alternatif ise “Social Trading” setleri.

Belli trader’lar tarafından geliştirilen trade stratejileri üzerine kurulu token’lar yukarıda bahsettiğimiz adımlar izlenerek yine portföye dahil edilebiliyor.

Seçenekler arasından tercih edeceği token’ı satın alan yatırımcının herhangi ilave bir işlem gerçekleştirmesine gerek olmaksızın al/sat kararı üreten ”Social Trading Set”lerinde, trader’ın geriye dönük performansı ya da geçmişte çeşitli mecralarda paylaştığı ya da gerçekleştirdiği isabetli trade’ler yatırımcının kararında en önemli veri haline gelebiliyor.

Defi-3

Listelenen opsiyonlar arasında her bir token için bir piyasa büyüklüğü (market cap) söz konusu ve token’a yatırım yapan kullanıcı sayısı (ve elbette stratejiye göre parite değeri) arttıkça piyasa büyüklüğü de aynı paralelde artış gösteriyor.

Ancak piyasa büyüklüğünün trader stratejisinin sonuç vermemesi halinde azalması ve token’ın değer kaybetmesi ihtimalinin sürekli olduğunu akılda tutmakta fayda var.

Dolayısıyla yatırımcı kararında, mevcut piyasa büyüklüğünden ziyade trader’ın geriye dönük performansın biliniyor ve ileriye dönük projeksiyonda bir faktör niteliğinde kullanılıyor olmasının daha isabetli sonuçlar sağlayabileceği gerçeğini vurgulamak gerek.

Yatırımcı kendine ait cüzdana erişim için gerekli şifreyi unutmuyor

Saklama mantığı, site üzerinde işleme konu olan diğer token’larda olduğu gibi aynı; yatırımcı satın aldığı token’ları kendi cüzdanında görüntüleyebilirken işlem tarihçesine ve ilgili akıllı kontrata yine etherscan gibi mecralardan ulaşabiliyor. Bu noktada kritik unsur yatırımcının kendine ait cüzdana erişim için gerekli olan şifreyi unutmuyor ya da kaybetmiyor olması.

defi-4

Son olarak kullanılan fiyat tahtası ve emir modeline dair bir iki cümle kurmakta fayda var. Alınan ya da satılan token’lar için ”Kyber” likidite havuzunu kullanan ve fiyat referansı için Maker DAO “kahinine” başvuran protokol, olası slipajı (işlem esnasında oluşabilecek spread farkı) minimuma indirerek merkezi bir borsada erişilebilen tahta derinliğini yatırımcıya sağlayabiliyor.

Set Protocol, lansman tarihinden bu yana tokensets.com aracılığıyla sunduğu token’lar (ekip ya da trader’lar tarafından geliştirilmiş akıllı kontratlar) ve yaklaşık 3.5 milyon USD civarı bir miktar ile DeFi ekosistemine katkı sağlamış durumda.

defi-5

Özellikle trade konusunda herhangi bir teknik bilgi birikimi bulunmayan ya da trade için zaman ayıramamaktan yakınan yatırımcının her türlü risk iştahına yanıt verebilen Set Protocol,  her şeyden önemlisi merkezi borsalardan farklı olarak yatırıma konu olan token’ı saklama hakkını yatırımcıya devrederken ideal trade platformlarından birisi olarak öne çıkıyor.

Bir sonraki yazımızda bir başka DeFi trade platformu olan “DYDX”i inceleyerek seriye devam edeceğiz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Fidelitas Lex

1979 Ankara doğumlu Fidelitas Lex, Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunudur. Yaklaşık 15 yıl Bankacılık sektöründe Hazine, Ürün Yönetimi, İş Geliştirme ve Pazarlama Bölümlerinde yöneticilik görevini yürütmüştür. Son 5 yıldır Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir Şirkette Dijital Entegrasyon konusu özelinde portföy yöneticiliği yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala