bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,257.22 3.78%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,160.20 3.02%
bnb
BNB (BNB) $ 607.32 0.19%
solana
Solana (SOL) $ 147.80 6.64%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527967 3.99%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.476619 6.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151364 6.51%

Decentraland (MANA) Nedir?

decentraland nedir

Decentraland (MANA) Ethereum blockchain’i tarafından desteklenen bir sanal gerçeklik platformudur. Bu platform aracılığıyla kullanıcılar çok sayıda içerik ve uygulama oluşturabilir belirli adımları izleyerek bunlardan para elde edebilirler. Kullanıcılarına diğer kullanıcılarla paylaşılan bir sanal dünya için altyapı sağlayan Decentraland, neredeyse sınırsız diyebileceğimiz nitelikte dijital bir evren olarak da tanımlanabilir.

Decentraland evrenini daha iyi anlayabilmek için bunu sanal bir tarla olarak hayal edelim. Bu tarladaki toprak mülkiyeti kesin olarak Decentraland topluluğuna verilmiş. Kullanıcıların sahip olduğu mülkiyet hakları evrende yer alan blockchain temelli merkezsiz bir defter aracılığıyla temin ediliyor. Bu sayede kullanıcılara ait dijital parseller net olarak tanımlanıyor. Evreni oluşturan bileşenler arasında kullanıcıların parsellerinde yer alacak içerikleri belirleyen bir protokol de var. Son olarak da eşten eşe etkileşimler için oluşturulmuş bir ağ Decentraland evrenini tamamlıyor.

Decentraland (MANA) Ne Zaman Çıktı?

Decentraland (MANA) Arjantin asıllı iki girişimci tarafından ilk olarak 2015 yılında başlatıldı. Decentraland, kripto paraların henüz büyük bir ölçüde tanınmadığı ya da şimdiki kadar benimsenmediği o yıllarda, gelecek vadeden bir proje olarak dikkatleri çekti. İlk olarak basit bir sistem olarak çalışmalarına başlamış olsa da seneler boyunca bir hayli büyük bir mesafe kat etmeyi başararak üç boyutlu büyük bir sanal evren haline geldi. Evrenin 2017 yılında beta versiyonu başlatıldı. Evrendeki sanal parseller önceleri 20 dolar gibi fiyatlarla satılıyordu. Evren tarihinde 100.000 dolardan daha büyük bedeller karşılığında satılan sanal mülklerin dahi bulunduğu görülüyor.

decentraland nedir

Yatırımcıların ilgisini çekmeyi sürekli başaran Decentraland evreni şimdilerde birçok kullanıcıya ev sahipliği yaparak kripto para ekosistemine önemi yadsınamaz bir katkı sağlıyor. Evrenin para birimi MANA’nın birçok borsa üzerinde ulaştığı işlem hacmi ve sahip olduğu piyasa değeri son cümleyi destekler nitelikte.

Decentraland (MANA) Fiyatı Nedir?

Decentraland (MANA) bu içeriğin hazırlandığı anda kontrol edilen Coinmarketcap verilerine göre 0,66 Amerikan dolarından işlem görüyor. Genel olarak kripto para piyasasının toplu seyrine göre hareket eden MANA aynı verilere uyarınca son yirmi dört saati %5 civarında bir değer kaybıyla kapatmış. İçeriğin yazıldığı anda alınan veriler gözetilerek piyasada 1,8 milyar kadar MANA bulunduğu ifade edilebilir. Geçtiğimiz Mayıs ayında fiyatı 1,5 doları aşan MANA çok sayıda platform üzerinde işlem gördüğünden günlük 100 milyon doların üzerinde işlem hacmine sahip.

Decentraland Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Decentraland Coin 14,99 TL TL’den işlem görüyor. Decentraland Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -7.01% değişim gösterdi. Decentraland Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 70,653,502 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 858,220,941 dolar seviyesinde.

Decentraland Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Decentraland Coin $ 0.460389 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Decentraland Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.63 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Decentraland’de yılın en düşük seviyesini ise 0.059 dolarla belirledi.

Decentraland (MANA) Nasıl Çalışmaktadır?

Başlangıçta kullanıcılarına blockchain üzerinden dijital emlak mülkiyeti sağlayan Decentraland evreni zamanla üç boyutlu ve çok bileşenli bir sistem haline geldi. Ethereum blockchain’ine dayalı bu büyük evrende kullanıcıların dijital parselleri LAND token’lerce tanımlanıyor. Gelin bu büyük evrende işlerin nasıl yürüdüğünü, ne gibi faaliyetlerin yürütüldüğünü birlikte inceleyelim.

decentraland nedir nasil

Decentraland evreni kullanıcılarına uygulama, oyun, şans oyunları ve dinamik üç boyutlu tablolar, başka bir deyişle şekiller, geliştirme imkanı sunuyor. Ayrıca evrende sunulan yazılım dili, kullanıcıların dijital nesneler yaratmaktan dijital doku geliştirmeye uzanan tasarım eylemleri gerçekleştirebilmelerine olanak tanıyor. Kullanıcıların hayal güçlerinin Decentraland ekibi tarafından desteklendiğini ifade etmek yanlış olmaz.

Başka bir açıdan değerlendirerek bir analoji yaptığımızda Decentraland günümüzde oynanan birçok sanal oyuna benzeyen üç boyutlu bir evrendir diyebiliriz. Ancak birkaç fark var; Decentraland evreninde kullanıcılar iki boyutlu ekranlarda oyun oynamak yerine üç boyutlu bir şekilde sürece dahil oluyor.

LAND Token Nedir?

Decentraland ekosisteminde kullanıcıların etkileşimde bulunduğu parseller yani alanlar LAND token şeklinde ifade ediliyor. LAND’ler evrende satın alabildiğiniz NFT’ler şeklinde tanımlanabilir. Kullanıcılar sahip oldukları LAND’ler ile oyun, uygulama, şans oyunu hizmetleri gibi tasarımlar gerçekleştirebilirler. Dahası var. Decentraland ekibi yenilikçi fikirlere gem vurmak istememiş ve LAND sahiplerinin eğitim, kişisel gelişim, turizm gibi alanlarda dahi tasarım üretebilmesine imkan sunmuş.

decentraland coin

Decentraland ekibi ilk seferinde her bir LAND’i 1000 MANA karşılığında kullanıcılarıyla buluşturmuştu. Daha sonra LAND için ikincil bir piyasa da meydana geldi ve şimdilerde fiyatlar değişebiliyor. Şunu ifade etmek gerekiyor ki Decentraland evreninde değeri milyonlarca MANA token’e ulaşan LAND’lar bulunuyor. Başka bir deyişle dijital parseller de tıpkı gerçek hayattakiler gibi bulundukları yere göre fiyatlanabiliyor.

Ethereum tabanlı bir ERC-20 token’ı olan MANA, Decentraland evrenindeki LAND tokenleri satın almak için kullanılıyor. Ayrıca evrende yer alan birçok hizmetin ödemesi MANA cinsinden yapılıyor. Üstelik kullanıcılar her LAND satın aldığında Decentraland aynı nispette MANA token yakıyor.

Decentraland Farkı

Decentraland (MANA) platformu bireysel ve kurumsal ölçekte faaliyet gösteren içerik üreticilerini hedef alarak inşa edildi. Proje ekibi tarafından oluşturulan oyun dünyasına “Metaverse” adı veriliyor. Yazı boyunca ifade ettiğimiz üzere bu sanal dünyada “LAND” şeklinde ifade edilen sanal parseller meydana getirildi. Her biri ERC-721 token standardına göre oluşturulmuş toplamda 90.601 ayrı LAND parselinin bulunduğu ifade ediliyor. Kullanıcıların hizmetine sunulan bu sanal alanlar üzerine çeşitli tasarımlar yapılabiliyor. Merkezsiz uygulamalar (dApps) yine bu alanlar üzerinde kurulabiliyor ve kullanıcıların diğerlerine diledikleri hizmetleri sunmalarına da olanak sağlanıyor. Decentraland platformunun birçok açıdan kripto para ekosistemine faydalı işler sunduğu ifade edilebilir.

LAND sahiplerinin sanal parsellerini istedikleri gibi değiştirme ya da tasarlama özgürlüğü var. Ancak Metaverse evreninin farklı temalarla oluşturulmuş farklı bölümlere ayrıldığı belirtiliyor. İçeriğin hazırlandığı anda alınan verilere göre Decantraland’in sanal evreni Metaverse üzerindeki en büyük parsel Aetheria adlı bir tasarım.

Decentraland, merkezsiz ve kendi topluluğu tarafından yönetilen bir blockchain platformudur. Sahip olduğu nitelikler itibariyle farkını ortaya koymayı başaran bu benzersiz projenin gelecekte de ekosistemde yer alıyor olacağı belirtiliyor. Kripto para kullanıcıları arasında popüler hale gelen platform aynı zamanda diğer birçok alana da temas ettiğinden ekosisteme yeni kişilerin dahil edilmesini de sağlıyor. MANA token sahiplerinin ağın yönetiminde sözlerinin geçtiğini biliyoruz. Yapılan oylamalara katılma hakkı olan bu kullanıcılar platformun yönetimine de doğrudan dahil olabilmiş oluyor.

Decentraland Ağının Güvenliği

Decentraland platformu lider altcoin Ethereum (ETH) blockchain’i üzerine inşa edilmiş dayanıklı bir blockchain sistemi şeklinde tanımlanabilir. Platformda kullanılan yönetim token’i MANA’lar da Ethereum’un ERC-20 standardına göre tasarlanmış kripto varlıklar. Bu gerçeklerden yola çıkarak Decentralan platformunun ve kripto parası MANA token’lerin en az ETH’nin korunduğu kadar iyi bir şekilde koruma altında olduğu söylenebilir. Bilindiği üzere Ethereum kripto para piyasasında bulunan altcoin’ler arasında en büyük piyasa değerine sahip olanı. ETH’nin bu pozisyonda yer almasının bir sebebi bulunuyor. Blockchain ağında çok sayıda projeye ev sahipliği yapan Ethereum aynı zamanda ekosisteme katkı sağlayıcı birçok hizmeti de topluluğa kazandırıyor. Bu hizmetler arasında ağı üzerindeki projelere güvenli bir liman olma özelliği de bulunuyor. Bilindiği üzere blockchain teknolojisi yapısı itibariyle kolay kolay saldırı kabul etmeyen ve kötü amaçlı kişilerin saldırmaya çekindiği yenilikçi bir teknoloji. İşte Decentraland platformunun güvenliği bu gerçeklerden ileri geliyor.

Elbette kripto para piyasasında işlem gerçekleştiren kullanıcıların attıkları her adımda dikkatli davranmaları gerekiyor. Dijitalleşen dünyamızda bankacılık şifrelerinin dahi korunması güç hale gelmişken kripto paraların çalkantılı dünyası daha tehlikeli bir yer haline dönüşebiliyor. Kullanıcılar güvendikleri platformlardan, güvendikleri projelere, araştırmalarını tam anlamıyla yaparak kripto para işlemlerini tamamlamalılar. Aksi halde telafisi mümkün olmayan sonuçlar meydana gelebilir. Böyle bir sonuçtan da hem kripto para ekosistemi hem de kullanıcılar zarar görüyor. Decentraland platformunun teknik açıdan güvenli bir yapıya sahip olduğunu proje ekibi tarafından ısrarla belirtiliyor.

DAO Nedir?

İngilizce “Decentralized Autonomous Organisation” ifadesinin baş harflerinin kullanılmasıyla meydana getirilen DAO terimi, merkeziyetsiz otonom organizasyon şeklinde güzel dilimiz Türkçeye çevrilebilir. Blockchain teknolojisinin küresel finansal sistemin mevcut düzenin sarsıcı bir etkiye sahip olması artık herkesin malumu. Merkeziyetsizlik düşüncesi blockchain’in o sarsıcı etkisine dayanak oluşturuyor. Merkeziyetsiz platformların kendi kendilerini yönetmeleri ve demokratik sıfatıyla nitelenebilecek bir yapıyla işlemlerine devam etmeleri ise otonomluk manasına geliyor. İşte DAO tam olarak böylesi bir organizasyona karşılık geliyor.

Decentraland platformunun önceki paragrafta belirtilen niteliklere sahip bir proje olarak tasarlandığını söyleyebiliriz. MANA token sahiplerinin platforma yönelik gerçekleştirilecek oylamalara katılmaları demin bahsettiğimiz otonomluk fikriyle örtüşür cinste. Buna göre kullanıcıların, herhangi merkezi bir kuruluşa ihtiyaçları kalmadan otonom bir şekilde platformu organize etmeleri mümkün hale getirilmiş. Bu olanakları blockchain teknolojisine ve bu teknolojiden esinlenerek Decentraland platformunu kullanıcılarıyla buluşturan proje ekibine borçluyuz. Decentraland platformu kullanıcılarına DAO nitelikli ekosistemiyle hizmetler sunmaya ve onları kripto para dünyasının sunduğu birçok avantajla buluşturmaya tam gaz devam ediyor. Bitcoin öncülüğünde yoluna devam eden kripto paraların finansal özgürlük fikri de burada bahsettiklerimizle paralellik gösteriyor. Kullanıcıların bu düşünceyle hareket ederek kripto para felsefesine gönül verdikleri söylenebilir. Görünüşe bakılırsa Decentraland ekibi de bu ifadelerin bilincinde hareket ediyor.

Decentraland (MANA) Nasıl Satın Alınır?

Decentraland (MANA) birçok kripto para borsasından alınıp satılabilir. Bunların başında Coinbase, Binance, Huobi, Bithumb, Kraken, KuCoin gibi platformlar geliyor. Dünyada en çok kullanıcıya sahip kripto para borsalarından Binance, MANA için USDT, BUSD, BTC ve ETH işlem çiftlerini sağlıyor. Dileyen kullanıcılar ETH ya da BTC cinsinden ödeme yaparak borsaların çoğundan MANA satın alabilirler.

MANA bir ERC-20 tokeni olduğu için Trezor ya da Ledger gibi fiziksel cüzdanlarda güvenle saklanabilir. Arzu eden kullanıcılar MANA tokenlerini MyEtherWallet gibi sanal cüzdanlarda da bulundurabilirler.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala