bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,943.01 2.59%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,573.73 1.59%
bnb
BNB (BNB) $ 584.29 2.38%
solana
Solana (SOL) $ 186.41 2.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.621552 1.55%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.65413 2.55%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.21937 16.25%

DAO’lar Yeni Nesil Oyunları Nasıl Tanımlıyor?

Oyun Sirketi Xterio GameFi Platformu XPLA ile Anlasti

Son yıllarda, NFT’ler ve oyna-kazan (P2E) oyunları, doğal olarak oyunlarda Blockchain teknolojisinin kullanımı ile ilgili tartışmalara neden oldu.

Axie Infinity gibi projelerin başarılarıyla, NFT’lerin ve blok zinciri tabanlı oyunların oyunun geleceğinde önemli bir rol oynayacağına dair çok az şüphe var.

Ancak dikkatler bu ikisi üzerindeyken, blok zinciri teknolojisinin diğer yenilikçi ürünleri, oyun oynama üzerinde eşit derecede büyük bir etkiye sahip olacak şekilde şekilleniyor. Bunlar merkezi olmayan özerk kuruluşlardır (DAO’lar).

Oyunlarda DAO’lar

DAO’lar, geleceğin modern organizasyonlarının güç yapısında devrim yapmak için çıktı. Benzer düşünen insanların bir topluluk olarak ortak hedefler peşinde koşmaları için bir yol sağladıkları NFT ve kripto para alanında oldukça başarılı oldular.

Bu başarı, hiyerarşi bakımından düz yapıları ve ilgili tüm üyelerin stratejiyi belirlediği yönetim yaklaşımları sayesinde elde edildi.

Son birkaç yılda Web 3.0 oyunları, NFT’leri ve kripto para birimlerini oyun sektörüne getirdi. Bu, DAO’ların endüstride bir yer edinmelerine izin vererek, yeni nesil oyunları şekillendirmeye bağlı çok sayıda olanak ve fırsat getirdi.

DAO’lar Oyun Endüstrisini Nasıl Geliştiriyor?

gamefi nedir ve ne ise yarar

Topluluk Oluşturma                             

Basmakalıp ‘bodrumdaki inek’ oyuncuların günleri çoktan geçti. Bugünlerde oyun oynamak, daha önce hiç olmadığı kadar sosyal bir aktivite olarak sayılıyor. Modern oyuncular birbirleriyle kişisel düzeyde etkileşime girebiliyorlar. Yüz yüze tanışıp, hem çevrimiçi hem de gerçek dünyada topluluklar oluşturabiliyorlar.

Oyun dünyasındaki DAO’lar bu topluluk duygusunu tamamen yeni bir seviyeye taşıyorlar. Oyuncuları, yatırımcıları, meraklıları ve geliştiricileri herkesin söz sahibi olduğu topluluklarda bir araya getiriyorlar ve bu sadece eğlence için de değil. Bu kuruluşlar genellikle toplumdaki herkesin yararına olacak bir amaç doğrultusunda oluşturuluyorlar.

Yatırım Fırsatları

Merkezi olmayan özerk kuruluşların ortak amacı yatırımlardır. DAO’ların oyun alanında yatırım fırsatlarını takip etmesinin birkaç yolu vardır. Bunlardan biri, gelecek vaat eden Web 3.0 oyun projelerine erken yatırım yapmayı içerir.

Bunun iki etkisi vardır. Birincisi, başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları fonlarla gelecek vaat eden projeler sağlar. İkincisi, DAO’daki oyuncuların yeni oyunlara erkenden dahil olmalarını sağlar.

Daha hırslı olan DAO’lar, oyun geliştirme işine direkt olarak kendileri girmeye başlıyor. Bu, toplulukların sahip olup yönettiği oyunların ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Bu modelin temeli, geliştirici ve oyuncu arasında bir işbirliği yaratarak oyun topluluklarını güçlendirmektir.

Ancak diğer taraftan, büyük bir risk taşır. Geliştirme sürecindeki kararları geniş bir topluluğa açmanın sonuçları hakkında çok az şey biliniyor. Dolayısıyla, bu projelerin ne kadar başarılı olacağı merak konusu.

Farklı bir yatırım yaklaşım (ve en yaygın olanı) ise, NFT’ler gibi Web 3.0 bileşenleri ve/veya bir Blockchain ağında etkin Web 3.0 oyunları ile çeşitli modellere sahip erken aşama oyunlara yatırım yapmayı içerir. DAO’ların içindeki oyun loncaları, bu modelden en iyi şekilde yararlanan DAO’ların harika bir örneğidir.

Nasıl mı?

Axie Infinity gibi oyunlar, insanların oyunlardan para kazanmaları için bir seçenek sunar ama oynaması ücretsiz değildirler. Oyuncuların oynamaya başlamadan önce nispeten yüksek miktarda para yatırmaları gerekir ve bu oyunları oynamakla ilgilenen insanların çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerden olduğu göz önüne alındığında, bu sermayeyi sağlamak çok büyük bir zorluktur. Bu, birçok oyuncuyu bu tip oyunlardan uzaklaştırır.

DAO tabanlı oyun loncalarının yaptığı bir diğer şey, bu tür oyuncuların oynamaya başlamak için ihtiyaç duydukları fonlara sahip olmaları konusunda bir yol sağlamaktır. Bir oyun loncası, yatırımcılardan ve oyunculardan oluşur.

İlk gelen, oyunu oynamak için sonradan gelenin ihtiyaç duyduğu NFT’lere ve oyun içi token’lara yatırım yapar. Bir nevi burs programı gibidir.

Bu, gerçekleşmediği takdirde fon eksikliği nedeniyle bu fırsatı kaçıracak olan oyuncuların, oyun yoluyla para kazanmaya başlamalarını sağlar. Para kazanılmaya başlanınca ve kâr gerçekleştiğinde gelir oyuncu, yatırımcı ve lonca arasında bölünür.

Bazı oncalar %50-50 oranında bölünürken, bazıları oyuncuların kazancın %70’ini almasına izin verir.

Axie Infinity’nin dünyayı kasıp kavurduğu zamanlardan beri, Web 3.0 oyunları önemli ölçüde değişti ve çeşitlendi. Her türden oyun projesi sahneye çıktı.

Aynı zamanda Web 2.0 oyun tasarımcıları, eski oyun stüdyoları ve yayıncıları oyun dünyasındaki bu devrime katılmaya karar verdiler ve Web 3.0 öğelerini farklı ve değişen şekillerde birleştirdiler.

Sonuç olarak, Web 3.0 oyunlarının modern durumu çeşitlidir, gelişmektedir ve basit P2E modellerinin ilk günlerinin çok ötesine genişlemiştir.

Rekabetçi Oyun ve Eğlence

Oyun dünyasının en büyük, en heyecan verici ve en rekabetçi gelişmelerinden biri e-sporlardır. Web 2.0 alanında her ne kadar yeni olsa da, Web 3.0 oyunlarında daha da yeni bir kavramdır ve daha gidecek epey yolu var.

Bazı özellikle hırslı ve yaratıcı DAO’lar bu zorluğu üstlenerek sahneye çıkıyor. En iyi yetenekleri yetiştirmek ve Web 3.0 e-sporlarının büyümesine yardımcı olmak için topluluğunu yükseltmeyi planlayan bir platform olan Ready Player DAO (RPD), dikkate değer bir örnektir.

Küresel benimseme, RPD’nin vizyonunun büyük bir parçasıdır. Konuyla ilgili RPD Kurucu Ortağı şunları söyledi:

DAO’nun nihai hedefi, oyuncular tarafından oyuncular için küresel bir organizasyon haline getirilmek, Web 3.0 oyunları için bir pusula gibi hareket ederken, tüm paydaşlarla Web 3.0 oyunlarının küresel olarak benimsenmesini sağlamaktır. DAO geliştikçe, daha önce gördüğümüz gibi, topluluk bu vizyonu şekillendirmekle beraber şu anda Web 2.0 ve Web 3.0’te mümkün olanı genişletmeye yardımcı olmaya devam edecektir.

Eğlence değeri, Web 3.0’daki e-sporların başarısı ve Web 3.0 oyunlarının küresel olarak benimsenmesi için çok önemli olacaktır. Bu, RPD’nin yeni bir içerik oluşturma biçimine öncülük ederek çözdüğü bir zorluktur.

Ready Player DAO, dünyanın en büyük Pokemon Go içerik üreticisi Brandon Martyn ile stratejik bir ortaklığa girdi. Bu ortaklık, Martyn’in büyüleyici içeriklerini Web 3.0 oyun ekosistemine getirmesine olanak tanıyacak ve bu da Blockchain oyunlarına şüpheyle yaklaşan oyuncuların Web 3.0’a geçişine yardımcı olacaktır.

RPD ayrıca Hearthstone ve diğer kart oyunlarında olağanüstü işler yapmış, tanınmış bir yayıncı olan Alliestrasza ile de bir ortaklığa girdi.

Oyunun Geleceği

Blockchain teknolojisi, oyunların geleceğinde devrim yaratmaya hazırlanıyor. DAO’lar aracılığıyla erişilebilirlik, daha atlatılabilir giriş engelleri ve oyuncular, stüdyolar, loncalar ve katılımcılar arasında daha güçlü bağlantılar ile karakterize edilen bir oyun ortamı yaratılacaktır.

Ayrıca Web 3.0’ın amacı, güçlü bir topluluğu beslemek ve teşvik etmektir. Oyunlarda Blockchain ve NFT’lerin kullanılması, oyunculara sahiplik ve oyun içi varlıkları ile küresel ölçekte işlem yapma özgürlüğü vererek tam da bunu yapmak için tasarlanmıştır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala