bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,357.85 1.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,550.35 1.41%
bnb
BNB (BNB) $ 618.74 5.25%
solana
Solana (SOL) $ 187.86 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.637794 2.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.66432 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217585 1.15%

Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) Nedir?

dagitik defter teknolojisi

Dağıtık defter teknolojisi (DLT), kullanıcı verilerinin belirli parçalara bölünüp şifrelenerek çeşitli ağlarda depolanmasına verilen isimdir. Verilerin, bir ağ üzerinde bulunan birden fazla alanda erişilebilir, güncellenebilir, doğrulanabilir olmasına imkan sağlayan, merkeziyetsiz, teknolojik altyapıdır.

Günümüzde blok zinciri sistemlerinde kullanılan dağıtık defter teknolojisi, aynı zamanda birçok farklı alanda yönetim, organizasyon ve depolama amacı ile kullanılmaktadır. Bu teknoloji ile depolanan veriler bir merkezden ziyade ağa katılan bütün cihazlarda depolanmaktadır.

Merkezi olan yapılarda da dağıtık sistem kullanılır fakat güncelleme söz konusu olunca her yapı periyodik olarak güncellenir. Bu durum gecikme yaşatır ve de siber saldırılara karşı savunmasız bir ortam yaratır. Kriptografi bunun önüne geçerek, merkeziyetsiz ağda güvenilir şekilde işlenmesini sağlar. Dağıtık defter teknolojisi her ne kadar Bitcoin ile tanınmış olsa da geçmişinde merkezi yapıya sahip olan yapılarda da kullanılmıştır.

Dağıtık defter teknolojisinin en büyük katkısı, herkesin mevcut sürüme erişmesini ve doğruluğunun güvenilir olmasını sağlama yeteneğidir.

DLT

Dağıtık Defter Teknolojisinin Özellikleri

  • Kişinin takip etmek istediği şeylerin listesi sadece tek bir merkezi yerde depolanmak yerine, aynı deftere ait birden fazla kopya farklı taraflarca aynı anda tutulmaktadır.
  • Dağıtık defterlerdeki girişlerin her zaman güncel olmasını sağlayan varlıklar yoluyla bu girişlerin doğruluğu da sağlanmaktadır.
  • Dağıtık defter teknolojisi ile internet aracılığıyla yapılan işlemlere olan güven artmıştır. Bununla birlikte, kullanıcılara yeni bir veri erişim özgürlüğü sunmaktadır.

Dağıtık Defter Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsiz yapılarda herhangi bir otorite söz konusu olmadığı için verilerin fikir birliği içerisinde saklanması, erişilmesi, güncellenmesi ve doğrulanması gerekir. Dağıtık defter teknolojisi ile tüm veriler, kriptografi kullanılarak güvenli şekilde depolanır ve onlara sadece anahtar ile kriptografik imza kullanarak ulaşılabilir.

Bu teknolojide herhangi bir merkeze bağlı olmadan saklanan veriler, parçalara ayrılmış bir biçimde birden fazla yerde bulunmaktadır. Bu sayede verinin ortadan kaldırılması ya da manipüle edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Dağıtık Defter Teknolojisi Avantajları

Dağıtık defter teknolojisinin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Yapılan işlemler istenilen hızda, saatte ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.
  • Gerçekleştirilen işlemlerin onayı sağlandıktan sonra blokzincirine işlenir. Yapılan işlemlerde herhangi bir değişiklik gerçekleştirilemez.
  • Dağıtık defter teknolojisinde, kullanıcılar gerçekleştirecekleri işlemlerde aracı kurumlara ihtiyaç duymaz. Bu durumda işlem maliyetleri en az seviyeye inmiş olur.
  • Dağıtık defter teknolojisinde verilerin tek bir merkezde olmaması siber saldırılara karşı savunma gücünü yüksek tutar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Etiketler:





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala