bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,528.29 5.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,084.06 3.56%
bnb
BNB (BNB) $ 554.99 2.02%
solana
Solana (SOL) $ 143.55 10.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.495614 0.94%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455892 3.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.1522 6.33%

Compound (COMP) Nedir?

Geleneksel bir tasarruf hesabında, bankaya para yatırır ve bu paradan faiz kazanırsınız. Sorun şu ki düzenli banka müşterilerinin yatırdıkları, faiz getiren paraları bankaya girdikten sonra başka bir şekilde kullanamıyorlar. Ya biriktirdiğiniz parayı biriktirmeye devam ederken harcayabilseydiniz? Bu, DeFi’yın veya merkezi olmayan finansın en büyük avantajlarından biridir.

DeFi dünyasında bu hizmeti sunmaya çalışan şirketlerden biri de Compound. Aşağıda, bu Ethereum tabanlı projenin insanların birikimlerine erişmelerine nasıl yardımcı olmaya çalıştığını inceleyeceğiz.

compound defi

Çoğu Merkezi Olmayan Finans (DeFi) protokolü gibi, Compound da Ethereum üzerine inşa edilmiş, açık bir şekilde erişilebilir akıllı sözleşmeler sistemidir. Compound, borçluların kredi almalarına ve borç verenlerin kripto varlıklarını protokole kilitleyerek kredi vermelerine izin vermeye odaklanır. Borç alanlar ve borç verenler tarafından ödenen ve alınan faiz oranları, her bir kripto varlığının arz ve talebine göre belirlenir. Çıkarılan her blokta faiz oranları oluşturulur. Krediler geri ödenebilir ve kilitli varlıklar herhangi bir zamanda geri çekilebilir.

Bu ilkenin üzerine inşa edilen cTokens, Compound’un kullanıcıların paralarından faiz kazanmalarını sağlarken aynı zamanda bu parayı başka uygulamalarda transfer etmelerini, takas etmelerini ve kullanmalarını sağlayan yerel tokendir.

Compound Ne Zaman Çıktı?

Eski bir ekonomist olan Robert Leshner, Compound’un kurucusu ve CEO’sudur. Compound 2017’de San Francisco, California’da kuruldu.

2018’de Compound, önde gelen risk sermayedarı Andreessen Horowitz ve danışmanlık firması Bain’in risk sermayesi kolu olan Bain Capital Ventures’tan 8,2 milyon dolar fon toplamayı başardı. Compound, yatırımcılarından 2019 yılında ek 25 milyon dolar topladı. Compound projesinin kripto para birimi COMP’un arzının bir kısmı başlangıçta şirkette çalışanlara ve şirketin yatırımcılarına dağıtıldı.

Compound Nasıl Çalışır?

Yüzeysel bakılırsa Compound daha fazla kripto varlığı ödünç almak için kripto varlıklarını teminat olarak kullandığı diğer merkezi olmayan borç verme protokollerine benziyor. Compound’un öne çıktığı yer, sistemlerinde kilitli varlıkların cTokens kullanılarak tokenleştirilmesidir.

Bileşik (COMP), doğrudan Ethereum blok zincirinde çalışan güçlü akıllı sözleşmelerin bir kombinasyonunu kullanarak borç verenleri borç alanlarla birleştirmek için tasarlanmıştır.

İki tür Compound kullanıcısı vardır:

Borçlular: Bileşik üzerinde kripto para teminatı yayınlayan ve daha sonra Bileşik tarafından desteklenen diğer kripto para birimlerini yayınlanan değerin bir yüzdesi üzerinden ödünç almalarına izin verilen kullanıcılar.

Borç verenler: kripto para birimlerini borç alanların ödünç aldığı borç verme havuzlarına yatıran kullanıcılar. Borç verenler, yatırdıkları kripto para birimi üzerinden faiz kazanırlar.

Compound tokenler veya cTokenlar, bir kullanıcının Bileşikte yatırılan fonlarını temsil eden ERC20 tokenleridir. Protokole ETH veya USDC gibi başka bir ERC20 koyarak, kullanıcılar eşdeğer miktarda cToken alırlar. Örneğin, protokolde USDC’yi kilitlemek, sizin için otomatik olarak faiz kazandıran cUSD tokenleri üretir. İstediğiniz zaman cUSDC’nizi normal USDC artı USDC olarak ödenen faiz için kullanabilirsiniz.

Her varlığın kendi piyasası vardır ve o piyasadaki arz veya talep miktarı faiz oranlarını ve cToken’lerinizin zaman içinde ne kadar para biriktireceğini belirler.

comp1
Compound’un birlikte çalıştığı platformlar.

Compound, önde gelen risk sermayesi şirketi Andreesen Horowitz tarafından yönetilen A Serisi finansman turunda 25 milyon dolar topladı. Protokol ayrıca Coinbase’in “USDC Bootstrap Fund”ından USDC olarak 1 milyon dolar aldı.

Compund (COMP) Neden Farklı?

Kullanıcının kilitli varlıkları ERC-20 formuna dönüştürüldüğünde serbestçe taşınabilir, takas edilebilir ve diğer merkezi olmayan uygulamalarda (dapps) kullanılabilir hale gelir. cTokens kullanımı, DeFi hareketinin temel bir özelliğini temsil eder – farklı protokolleri farklı yapı taşları olarak birleştirme yeteneği – para legoları olarak adlandırılır.

Örneğin, cUSDC yakın zamanda, önceden programlanmış koşullara göre kripto varlıklarını otomatik olarak takas eden popüler bir DeFi dapp olan TokenSet’e dahil edildi. cUSDC’yi otomatik alım satım algoritmaları ile birleştirerek, Set token sahipleri sadece otomatik alım satımlardan faydalanmakla kalmaz, aynı zamanda onlardan faiz de kazanabilirler – çifte DeFi avantajları aynı anda elde edilmiş olur.

Compound’a en genel eleştirilerinden biri, protokoldeki potansiyel merkezi başarısızlık noktası hakkında yazan Spankchain kurucusu Ameen Soleimani’den geldi. Soleimani’ye göre, protokol tamamen merkezileştirilmediği için kullanıcıların fonları hem saldırıya hem de manipülasyona karşı savunmasızdı.

Compound’un kurucusu Robert Leshner, eleştiriye, Compound’un sonunda Web3 topluluğunun her zaman umduğu tamamen merkezi olmayan uygulama haline geleceği vaadiyle yanıt verdi.

Compound, merkezi olmayan finansa (DeFi) yönelik teşvik edilmiş yaklaşımıyla benzersizdir. DeFi ile ilgili olağan faydaların yanı sıra, kullanıcılar COMP tokenleri katılımlarından dolayı ödüllendirilir.

COMP kullanıcılara bağlılıkları için ek değer sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bir yönetim tokeni olarak da işlev görür. Bu, kullanıcıları yalnızca protokole katılmaya değil, aynı zamanda faiz oranları ve gelecekteki gelirlerini etkileyebilecek diğer faktörler gibi şeyleri etkileyecek gelecekteki kararları oylamak için tokenleri tutmaya teşvik eder.

cToken’lar Nasıl Üretilir?

Bir kullanıcı Bileşik protokolüne kripto varlıkları yatırdığında yeni cToken’lar oluşturulur. Kullanıcılar teminat olarak ETH kullanarak kredi almak isterse, yatırdıkları ETH karşılığında otomatik olarak cETH alırlar. Kullanıcılar faiz kazanmak için USDC kullanmak isterse, sisteme USDC yatırdıklarında cUSDC alırlar.

cToken’ları Nasıl Kazanılır?

Herkes MetaMask, Coinbase cüzdanı veya Huobi cüzdanı gibi bir Ethereum cüzdanı ve Compound sisteminin şu anda kabul ettiği kripto varlıklarından birini kullanarak cToken’ları basabilir veya oluşturabilir. Aralık 2019 itibariyle, Compound kullanıcıları BAT, DAI, ETH, REP, USDC, WBTC ve ZRX’i ödünç alabilir veya ödünç verebilir.

comp2
Compound’da stake edebileceğiniz kripto paralardan bazıları.

Compound ile Neler Yapabilirsiniz?

Platformda kripto varlıkları yatırmak ve cTokens almak için oldukça basit bir süreç olan kripto varlıklarınızdan faiz kazanmanın yanı sıra, Compound üzerinden kripto ödünç alabilirsiniz. Kripto varlıkları ödünç almanın, teminatınızın değerinin kredinize göre minimum miktarın üzerinde kalmasını sağlama adımı da vardır. Teminatınızın değeri çok fazla düşerse, kredinizi geri ödemek için teminatınızın otomatik olarak satılmasını sağlayarak tasfiye edilme riskiniz vardır.

Compound’u Gelecekte Ne Bekliyor?

Compound ve DeFi daha geniş anlamda, insanların kazandıkları ve biriktirdikleri para üzerinde daha fazla erişim ve kontrol sahibi olmalarına yardımcı olmak istiyor. Proje eleştirilere maruz kalsa da, Compound’un uzun vadeli hedefi her zaman, zaman içinde tamamen merkezi olmayan hale gelmek olmuştur. Compound ekibi şu anda protokolü yönetiyor, ancak sonunda tüm yetkiyi Compound topluluğu tarafından yönetilen bir Merkezi Olmayan Otonom Organizasyona (DAO) devretmeyi planlıyorlar.

Compound Labs, Inc hissedarlarına yaklaşık 2,4 milyon COMP tahsis edildi. Diğer 2,2 milyon COMP tokeni, 4 yıllık bir hak kazanma programı ile kurucu ve mevcut Compound ekibine dağıtılacak.

Compound (COMP) Nasıl Alınır?

Bitcoin’e benzer şekilde, yalnızca belirli sayıda COMP tokeni ortaya çıkacaktır. Toplam arz 10 milyon COMP ile sınırlandırılmıştır. Yazımızı hazırladığımız sırada, maksimum arzın üçte birinden azı dolaşımda.

4 yıllık bir süre boyunca Bileşik protokolünün kullanıcılarına 4,2 milyon token dağıtılacak.

Compound COMP tokenleri birçok popüler borsada yer alıyor. Binance, Huobi Global, FTX gibi borsalardan satın alınabilir. Bu borsalarda USDT, BTC karşılığında işlem görmektedir.

Compound (COMP) Fiyatı Nedir?

Compound (COMP) fiyatı, COMP yorumları, Compound grafikleri ve Compound haberleri yatırımcılar tarafından sıklıkla merak ediliyor. Compound ile ilgili en güncel fiyat gelişmelerini BTCHaber üzerinden takip edebilirsiniz.

Compound (COMP) neden yükseliyor, Compound (COMP) neden düşüyor. Compound (COMP) yatırımcılarının bilmesi gerekenler BTCHaber’de.

Compound (COMP) Kaç TL?

COMP fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. COMP son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 36,384,123 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 374,799,529 dolar seviyesinde.

Compound (COMP) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 COMP $ 54.82 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Eylül ayı itibariyle COMP tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 910 dolarla kaydetti. Bununla birlikte COMP’da yılın en düşük seviyesini ise 87 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala