bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,320.50 1.58%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,944.22 3.20%
bnb
BNB (BNB) $ 569.63 2.36%
solana
Solana (SOL) $ 159.39 0.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.515961 0.69%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459884 1.27%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149885 4.12%

Çinli Bitcoin madencilerinin yeni gözdesi Etiyopya

bitcoin madencilik cihazi ureticisi microbtden yeni cihazlar

Çin’de kripto paraların yasaklanmasının ardından Bitcoin madencileri son dönemde Etiyopya’ya büyük ilgi gösteriyor. 

South China Morning Post’un haberine göre ülkede Afrika’nın en büyük hidroelektrik santralinin inşasının ardından Çinli Bitcoin madencileri ucuz enerji maliyeti ve stabil iklim koşulların nedeniyle Etiyopya’ya taşınmaya başladı. 

Haberde, Afrika ülkesindeki elektrik tarifesinin kilowatt – saat başına 3 sent gibi ucuz bir fiyata sahip olması ve hidroelektrik santrallerinin sunduğu sürdürülebilir enerjinin Asyalı madencileri kendisine çektiğine yer verildi. 

Kripto madencilik hizmet sağlayıcısı Luxor’un raporuna göre Etiyopya yakın tarihte en büyük kripto merkezlerinden biri haline gelebilir. Kamuya yansıyan bilgilere göre Etiyopya hükümeti günümüze kadar 21 farklı Bitcoin madencisi ile anlaştı. Söz konusu anlaşmaların 19’unun Çin merkezli olduğu tespit edildi.

Çin Dijital Madencilik Derneği’nin kurucusu Nuo Xu, kaynağa verdiği demeçte Etiyopya’nın popülerliğinin arttığına değindi:

“Etiyopya, Çinli madenciler için en popüler destinasyonlardan biri olacak. Çinli madencilik şirketlerinin yöneticileri, potansiyel fırsatları keşfetmek için son zamanlarda Etiyopya’ya iş seyahatleri düzenliyor.”

Hükümet, madencilerden döviz topluyor

Bitcoin madenciliği dünyanın çoğu yerinde tartışmalara konu olsa da Etiyopya hükümeti bu sektörden kendi menfaati çerçevesinde faydalanıyor. Madencilerden enerji ve diğer masrafları döviz olarak talep eden hükümet, para biriminin değer kaybetmesine bir nebze de olsa engel olmaya çalışıyor. 

Ülkede 2022’nin ilk aylarında yüzde 40’a dayanan yıllık enflasyon şu anda yüzde 28 seviyesinde.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala