bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,331.97 0.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,236.66 2.95%
bnb
BNB (BNB) $ 594.46 1.48%
solana
Solana (SOL) $ 142.14 0.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519614 1.45%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.465353 0.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148011 1.16%

ChatGPT, Akıllı Sözleşme Mühendislerini İşsiz Mi Bırakacak?

OpenAI ChatGPT Bot iPhone

OpenAI’den ChatGPT, son haftalarda oldukça viral oldu ve sadece 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştı. Bu yapay zeka, akıllı sözleşme kodu oluşturmak ve hatta sizin için hataları düzeltmek dahil olmak üzere akıllara durgunluk veren yeteneklerini ortaya sundu. Acaba ChatGPT, sonunda yazılım geliştiricilerini işsiz bırakmaya mı geliyor?

AnChain.AI’ın Web3 uyum görevlisi ve eski regülatör Michael Fasanello, ChatGPT’nin gücünü keşfetmek ve akıllı sözleşme mühendislerinin özgeçmişlerinin tozunu almaya başlayıp başlamaması gerektiğini tartışmak için Kıdemli Akıllı Sözleşme Güvenliği Araştırmacısı Philip Werlau ile bir araya geldi.

ChatGPT’nin çok inandırıcı cevaplar üretebildiğini biliyoruz, ancak potansiyel olarak bir insandan daha iyi bir iş çıkarabilir mi? Daha fazlasını öğrenmek ve kendiniz karar vermek için videoyu izleyin!

Yalnızca kod yazmak için değil, aynı zamanda bu kod içindeki güvenlik açıklarını tespit etmek için kullanılan ChatGPT örnekleri, web üzerinde çoktan önemli seviyede bir ilgi uyandırdı. Ancak akıllı sözleşmelerdeki güvenlik açıklarını tespit etmede ne kadar iyi?

DeFi ve akıllı sözleşme hack’leri, yalnızca 2022’de 3 Milyar ABD dolarını aşan fon kaybına neden oldu ve deneyimli akıllı sözleşme araştırmacılarına olan talep de buna paralel olarak hızla artıyor. Ancak bu, birçok firmanın akıllı sözleşme güvenliği denetimi için 6 aya kadar beklemesiyle, zaten sığ olan yetenek havuzunda önemli bir baskı yarattı.

Söylemeye gerek yok, ChatGPT akıllı sözleşmelerdeki güvenlik açıklarını etkili bir şekilde tespit etme yeteneğine sahipse, sözde DeFi devrimcileri için pazara sunma süresini önemli ölçüde hızlandırabilir.

Ne yazık ki, ChatGPT bu kadar gelişmiş bir kullanım için pek hazır değil gibi görünüyor. Gerçekleştirdiğimiz testimizde, tümü bilinen güvenlik açıklarına sahip olmasına rağmen, test sözleşmelerimizin biri dışında hiçbirindeki güvenlik açıklarını tespit edemedi.

Hatırlatmakta fayda var: ChatGPT, doğruluğunu kendi kendine kontrol etmeyen statik, uyarlanabilir olmayan bir dil modelidir. Çok ikna edici cevaplar üretebilir, ancak ona hakkında hiçbir fikriniz olmayan bir şey soruyorsanız, potansiyel olarak yanlış cevap alabilir ve farkında bile olmayabilirsiniz. Bu durumda ChatGPT, akıllı sözleşme kodunu sade bir İngilizce ile etkili bir şekilde açıklayabilirken, akıllı sözleşmelerdeki güvenlik açıklarını tespit etme ve düzeltme yeteneği sınırlıdır.

Sonuç: Şimdilik işiniz güvende! Ancak OpenAI’deki çalışkan insanların bu konuda son sözü söyleyip söyleyemeyeceği henüz belli değil…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala