bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,323.23 3.47%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,144.01 2.52%
bnb
BNB (BNB) $ 608.04 0.07%
solana
Solana (SOL) $ 147.81 4.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527981 3.14%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475559 5.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151707 5.46%

Charlie Shrem Kimdir?

Charlie Shrem.

Silk Road’a karıştığı için hapse atılan Bitcoin’in savunucusu

Charlie Shrem Kimdir?

Bitcoin’e erken ilgi duyan ve kripto para birimindeki hisselerini elinde tutan yatırımcılar, fiyatı hızla yükselirken inanılmaz miktarda para kazanmak için durdu. Gerçekten de erken bir token stokunu elinde tutan Bitcoin milyonerlerinin hikayeleri, uzayda bir sonraki büyük yatırımı arayan sayısız yeni yatırımcıya ilham verdi.

Servetlerini kripto para biriminden kazanan önde gelen milyonerler arasında Charlie Shrem kutuplaştırıcı bir figür. Bitcoin ve kripto para birimi alanının sadık bir destekçisi olan Shrem, lisanssız bir para aktarma işiyle ilgili faaliyetler için iki yıl hapis yattı.

Önemli Noktaları

  • Charlie Shrem ilk olarak üniversitede Bitcoin satın aldı, ancak sistemi çöktükten sonra paralarını kaybetti.
  • Daha sonra, bir noktada tüm Bitcoin işlemlerinin kabaca %30’unu oluşturan büyük bir başarı haline gelen BitInstant’ı kurdu.
  • Shrem 2014’te tutuklandı ve 1 milyon dolarlık Bitcoin’in Silk Road karaborsasına aktarılmasıyla dolaylı bağlantısı nedeniyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.
  • 2016 yılının ortalarında hapishaneden serbest bırakılmasının ardından Shrem, Bitcoin ve kripto para birimlerinin vokal savunucusu olarak kaldı.
  • Son yıllarda Shrem, kripto para birimleri ve diğer yatırımlar hakkında bilgi ve piyasa haberleri sağlayan bir web sitesi olan Crypto.IQ’yu kurdu.

 Erken Yıllar ve Eğitim

Shrem, 25 Kasım 1989’da Brooklyn, NY’de kuyumcu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Suriye-Yahudi mirasından Charlie Shrem, özel, ortodoks bir Yahudi lisesi olan Yeshivah Flatbush’a gitti. Mezun olduktan sonra City University of New York’a (CUNY) devam etti ve Ekonomi ve Finans bölümlerinden derecelerle mezun oldu.

Bitcoin ortaya çıktığında bir üniversite son sınıf öğrencisi olan Shrem, kripto para birimine yatırım yapmaya başladı ancak sonunda depolama hizmeti çöktüğünde hissesini kaybetti. Bu kayıptan ilham alan Shrem, insanların parayı Bitcoin’e dönüştürmesine yardımcı olan kullanıcı dostu bir hizmet olan BitInstant’ı başlatmak için bir arkadaşı ve diğer kripto para birimi meraklısı Gareth Nelson ile ortaklık kurdu.

Charlie Shrem

Önemli Başarılar

BitInstant, bir noktada tüm Bitcoin işlemlerinin kabaca %30’unu oluşturan büyük bir başarı elde etti. Bu süreçte, Winklevoss Capital Management dahil olmak üzere yatırımcılardan büyük ilgi gördü. Şirket 2011’den Temmuz 2013’e kadar faaliyetteydi.

BitInstant çılgınlığının ortasında Shrem, kendisini geleneksel bankacılık kurumlarına karşı artan güvenlik ve özerklik olarak algıladığı için teknolojiyi destekleyen dijital para biriminin bir destekçisi olan “Bitcoin saflığı” olarak tanımladı.

BitInstant’ın yükselişi sırasında Shrem, Bitcoin Vakfı’nın başkan yardımcısı oldu. BitInstant’ın yükselen popülaritesinin ortasında, Shrem kişisel servetinin önemli ölçüde arttığını gördü.

Suçlar

Shrem 2014 yılında, 1 milyon dolarlık Bitcoin’in Silk Road karaborsasına aktarılmasına dolaylı olarak karıştığı için tutuklanıp iki yıl hapis cezasına çarptırıldığında geniş çapta dikkat çekti.

2012’de Shrem, Robert Faiella’ya Bitcoin varlıkları için 1 milyon dolardan fazla nakit alım satımında yardımcı oldu ve daha sonra alım satım yoluyla Silk Road müşterilerine transfer edildi. Faiella, 2014 yılının sonlarında lisanssız bir para gönderme işi yürütmekten suçlu bulundu ve iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Shrem’in cezalandırılması sürecinde, ABD Bölge Yargıcı Jed Rakoff, Shrem’e yaklaşık 1 milyon dolar kaybetmesine karar verdi. BitInstant 2013’te kapandı ve Shrem 2014’ün başlarında Bitcoin Vakfı’ndaki görevinden istifa etti. 3 Shrem, Eylül 2014’te ruhsatsız bir para gönderme işine yardım ve yataklık etmekten resmen suçunu kabul etti.

Yargıç Rakoff, Shrem’i suça “heyecanla” katılan bir kişi olarak nitelendirdi. Yargıç Rakoff, Shrem’i cezalandırırken şunları söyledi:

“Bay Shrem’in aylarca bir süre boyunca bilerek, isteyerek ve bir dereceye kadar heyecanla, hatta yasanın ciddi bir ihlali olduğunu bildiği ve kötü işleri teşvik eden bir faaliyete tutkuyla karıştığına şüphe yok”

Shrem beş yıl hapis cezasına çarptırılabilirken (mahkemenin denetimli serbestlik ofisi yaklaşık bu kadar uzun bir süre önerdi), sonuçta Mart 2015’e kadar sokağa çıkma yasağı ve denetimli serbestlik altında kaldı.  Ardından Mart 2015’in sonundan Haziran 2016’ya kadar hapsedildi. Shrem, parasının neredeyse tamamını yasal ücretlere ve cezalara kaptırdı.

Hapishane Sonrası Bitcoin’e Dönüş

Hapisten çıktığından beri Shrem, Bitcoin ve kripto para birimlerinin sesli bir savunucusu olarak kaldı. Shrem, kripto para birimi alanına yatırım yapmaya devam etmeyi, ancak varlıklarını çeşitlendirmeyi ve Bitcoin karını gayrimenkul yatırımlarına aktarmayı planladığını bile duyurdu. Ayrıca birçok yeni proje ve girişimle sektöre geri döndü.

Örneğin Kasım 2016’da Shrem, Shrem’in baş teknoloji sorumlusu (CTO) olarak görev yapacağı Intellisys Capital’in amaçlanan lansmanını duyurdu. Fon, bir imalat ve ilgili şirketler portföyünün hisselerini temsil etmek için kripto para birimi tokenlerini sunmayı amaçlıyordu. Fon Mart 2017’de feshedildi.

Mayıs 2017’de Shrem, kripto para cüzdanı şirketi Jaxx’a iş ve topluluk geliştirme direktörü olarak katıldı. Daha sonra 2017’de Shrem, ajans temsilcisi olmayan müzisyenlerin kazançlarını ve konser rezervasyonlarını yönetme şeklini bozmayı amaçlayan blok zinciri tabanlı bir girişim olan Viberate ile bağlantılıydı.

Charlie Shrem Winklevoss İkizlerine Karşı

Shrem’in kendilerinden 30 milyon doların üzerinde Bitcoin çaldığını iddia eden Cameron ve Tyler Winklevoss tarafından 2018 yılında Shrem’e dava açılmıştı.

Winklevoss ikizleri, Facebook’un (şimdi Meta) kurucusu Mark Zuckerberg ile, Zuckerberg’in Harvard Üniversitesi’ndeki arkadaşları iken sosyal ağ fikirlerini çaldığını iddia ederek uzun bir yasal savaşa girdiler. İkizler, Facebook’un özsermaye hisselerinin 45 milyon doları da dahil olmak üzere 65 milyon dolarlık bir anlaşma aldı. Kısa bir süre sonra, Facebook’un hisseleri ilk halka arzla (IPO) halka açıldı ve Winklevoss ikizlerinin mali servetini güçlendirdi.

Winklevoss ikizleri, yerleşim paralarını alıp Bitcoin’e yatırım yaparak bilinen ilk Bitcoin milyarderleri oldular. Shrem’in, Winklevoss kardeşlerin, onlar adına Bitcoin satın alan kripto danışmanı olduğu bildirildi. Ancak Winklevoss ikizleri 2018 yılında Shrem’e dava açmıştı. İkizler, borçlu oldukları Bitcoin’in sadece bir kısmını aldıklarını ve Shrem tarafından 5.000 Bitcoin’lik açığa aldıklarını iddia ettiler. Dava gizlice sonuçlandı.

Miras

2019’da Shrem, kripto para birimi dünyasının liderlerini çevreleyen hikayelere derin bir dalış sunan Untold Stories adlı bir podcast başlattı.

Charlie Shrem aktif bir çevrimiçi varlığını sürdürüyor. Hikayesi, genellikle uzaydaki “ilk suçlu” olarak tanımlandığı kripto para birimi sektörü hakkındaki kitaplarda detaylandırılmıştır.

Shrem’in kripto para birimi endüstrisindeki faaliyeti, BitInstant’a öncülük eden ilk çabalarından farklı olsa da o, Bitcoin’in sadık ve sesli bir destekçisi olmaya devam ediyor. Genellikle kripto para birimiyle ilgili konularda konuşmacı olarak işe alınır ve danışman olarak dijital parayla ilgili birkaç şirket ve kuruluşa hizmet vermeye devam eder.

Shrem, en son ticari girişimi olan kripto para bilgi sitesi Crypto.IQ ile tutkusundan fazla uzaklaşmadı. Crypto.IQ, yatırımcılara kripto para dünyası hakkında bilgi ve piyasa haberleri ile Bitcoin ve Ethereum dahil olmak üzere dijital varlıklara yatırım yapmak için bir rehber sunuyor.

Charlie Shrem’in tahmini net değeri 60 milyon dolar.

Son Sözler

Charlie Shrem, kripto para birimleri dünyasındaki başarısı veya Silk Road’un yasadışı uyuşturucu ticaretine karışmasıyla hatırlanabilir. Ne olursa olsun, uzmanlığı ve deneyimi büyük saygı görüyor ve çok az kişiyle rekabet ediyor. Başarılı bir bitcoin borsası işletmekten hapishanede bir süre sonra toparlanmaya kadar, Shrem’in yakın zamanda dijital para birimi endüstrisinden ayrılması olası değildir. Süperstar statüsünü geri kazanıp kazanmayacağını zaman gösterecek, ancak görünüşe göre yolda.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala