bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,145.99 0.07%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,108.57 0.59%
bnb
BNB (BNB) $ 579.60 0.21%
solana
Solana (SOL) $ 172.86 1.32%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519801 1.09%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.476079 1.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152682 1.92%

Cemil Şinasi Türün: Bitcoin Büyük Bir Finansal Pil

cemil sinasi turunww

İkincisi düzenlenen Kripto Meydanı’nda Kıvılcım Harika Ertunç moderatörlüğünde Vedat Güven, Cemil Şinasi Türün, Tansel Kaya ve Efe Bulduk, kriptoda enerji konusunu masaya yatırdı. Konuşmacılar arasında yer alan Cemil Şinasi Türün etkinlikte ilk olarak kripto paraların yasaklanmasının artık söz konusu olmayacağına değindi. Ardından Bitcoin’in enerji tüketimindeki yerinden bahsetti.

Cemil Şinasi Türün Bitcoin’in Enerji Tüketimine Değindi

Cemil Şinasi Türün, etkinlikteki ilk soruları yanıtlayan isim olurken, Ethereum Merge ve Çinli Bitcoin madencilerine değinerek enerji tüketimi hakkındaki görüşlerini paylaştı. Bitcoin’in Arjantin kadar enerji tükettiğini belirten Türün, bu durumun dünya için önemli bir rakam olmadığını ve düzenleyicilerin bunu bir baskı aracı olarak kullandığını söyledi.

cemil sinasi turuna

Cemil Şinasi Türün, kripto sektöründeki enerji tüketimi hakkında şu şekilde konuştu:

Enerji konusunda klasik finans çevresinde kripto alanına saldıracak tek konu olduğu için ele almış olabiliriz. Konu ile ilgili olarak çeşitli veriler mevcut. Bitcoin Arjantin kadar benzer bir enerji tükettiği hakkında veriler var. Şimdi bir referansa yerleştirmek gerekirse Arjantin’de enerji tüketimi Türkiye’nin yarısı kadar. yani aslında Bitcoin’de Yarım Türkiye kadar bir data var. Ayrıca bu datanın hala geçerli olup olmadığını sorguluyorum. Çünkü ben 2021 datası bulamadım.

Cemil Şinasi Türün Çinli Bitcoin madencilerine değinerek, enerji tüketimi hakkındaki görüşlerini şu şekilde paylaştı:

2021’de Bitcoin madenciliğinin yüzde 65’i Çin’de yapılıyordu. Çin yapılan madencilikte kullanılan enerji kömürden elde ediliyordu. Çin bu enerjiyi kömürden dönüştürerek elektrik üreten bir ülke. Bu yüzden de çok ciddi karbon ayak izi yüksek bir ülke. Daha sonra ülkede çok büyük bir radikal kayma oldu. Eylül 2021’de Çin’de madencilik sıfıra düştü. Hal böyle olunca yüzde 65’lik datalar Amerika, Kanada, Kazakistan ve Rusya’ya geçmiş durumda.

Bitcoin’in büyük bir finansal pil olduğunu düşünen Cemil Şinasi Türün, konuşmasında şu noktalara da vurgu yaptı:

Bitcoin’in enerji tüketimde önemli birkaç konu daha var. Bunlardan biricisi Bitcoin’in Proof of Work madenciliği yaptığı için sonucunda bir değerin adeta bir depoya konulması gibi düşünülebilir. Bütün bunların sonucunda bir değerin adeta bir konsantre edilip bir depoya konulması gibi bir iş yapılıyor. Yani aslında Bitcoin, finansal bir pil olarakta düşünülebilir. Bu kaydedilen finansal bir değerin depolanmasıdır aslında.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala