bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,766.62 3.21%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,412.79 5.48%
bnb
BNB (BNB) $ 534.54 5.25%
solana
Solana (SOL) $ 183.59 9.85%
xrp
XRP (XRP) $ 0.615965 0.03%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.632419 6.07%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.135777 10.59%

Paylaş

CBDC’ler: Çatal Dilli Soluk Benizlinin Son Sözleri! (2. Bölüm)

cbdcler catal dilli soluk benizlinin son sozleri 2 bolum

Çatal Dilli Soluk Benizli (ÇDSB) tabirini Teksas, Tommiks, Red Kit gibi geçen yüzyılın çizgi romanlarını okumuş olan arkadaşlar bilirler, beyaz adamla yeni karşılaşan kızılderililerin icadı bir tabirdir. Çatal dilli ne demek diye küçükken her önüme gelene sorardım, tam bir cevap alamazdım (ekşi sözlük de eksik bu konuda): Yalan sözlü derlerdi, ama tam o değil derdim, zira hikayelerde kızılderililer soluk benizli ile anlaşma yapıyorlardı, eğer beyazlar sözünü tutmasa hiç sözleşme olmaz diyordum. Sonra anlamını öğrendim. Çatal dilli, doğrudan yalan söyleyen değil, söylediği cümlelerde dürüstçe tüm gerçeği anlatmayan, eksik bilgi veren, dilinin arkasında söylediğinden başka planları olan demekmiş

Bu yazı dizisinin geçen haftaki birinci bölümünde, CBDC’lere yol açan en önemli gelişme olan finansallaştırma’yı işlemiştim. Bu haftaki bölümde, ABD Başkanı Biden’ın ofisinden 9 Mart’ta yayınlanan bir Başkanlık Emrini, yani executive order’ı (Ref:1) masaya yatıracağım ve CBDC’ler hakkında Amerikan devletinin perspektifinin ne olduğunu anlatmaya çalışacağım. Haftaya yayınlayacağım üçüncü bölümde ise blokzincir teknolojilerinin CBDC’lerle farkını incelerken, neo-liberalizmin kripto varlıkları kendisine bir çıkış yolu olarak mı yoksa bir tehdit olarak mı gördüğünü tartışacağım. Bunun da ötesinde, çıkış yolu için olası ihtimalleri de incelemeye çalışacağım.

Sokaktaki insanlar hergün kullandıkları para denilen aracın nasıl çalıştığı, kim tarafından basıldığı, nasıl ve ne şekilde manipule edildiği konusunda fazla bilgiye sahip değiller. Bu konunun okullarda öğretilmediğini, finans ve ekonomi eğitimi verilen yüksek okullarda ise bilgilerin çarpıtılarak öğretildiğini belirtmeliyim. 

Geçen haftaki yazımda finansallaştırmadan bahsederken, büyük şirketleri ve kurumsal borsaları örnek olarak vermiştim. Oysa, ülkemizin kendine özgü doğal yapı taşı olan KOBİ’ler ve bu küçük-ve-orta ölçekli firmalar arasındaki ticaretin içinde gözlemlediğimiz özgün öğeler var: Ticaretin tabiatında var olan riskler ve kişiler arası güven ilişkilerinin bu riskleri nasıl azalttığı, yapılan tüm alış-verişlerde karşılıklı güvenin ne kadar önemli olduğu ortada. Bu güven ilişkileri asla finansallaştırılamamalı. Bu ilişkilerin içine asla bankerler ve merkez bankaları sokulmamalı. Oysa sıradaki açık tehdit bu! 

CBDC ile dünyanın globalist bankerlerinin yapmak istedikleri işte bu son söylediğim: Firmaların aralarında yaptıkları ticari alış-verişleri görmek, izlemek, ve bu ilişkinin Facebook’u olup bunun graph’ını çıkarmak. Bunu yapmak isteyenler biliyorlar ki istedikleri takip mekanizmasını kurmak için açık açık isteseler firmalar onlara asla izin vermeyecekler. Bu durumda da merkez bankalarının adeta tilki kurnazlığı ile başvurdukları yeni yöntem, sokaktaki insanın saflığını kullanıp, ellerindeki anonim paraları yani kağıt paraları ve ticaret içindeki tüm alternatif sistemleri almak, bunun için de tüm paraları dijital hale getirip takip sistemini global olarak merkezi bir hale getirmek. Üstelik bunu yaparken bir de utanmadan blokzincir teknolojisini kullanmayı düşünüyorlar. İnanmıyorsanız açın BIS’in, yani merkez bankalarının merkezinde duran takas bankasının araştırma-geliştirme sayfasına bakın. (Ref:2) Gelecek haftaki yazımda işte bu bankacıların blokzincir teknolojisini yağmalayarak kendi amaçları için nasıl kullanmayı düşündüklerini anlatacağım.

Şimdi gelelim Başkanlık Emrine: Bu emrin içinde öyle bir paragraf var ki burada çevirisini paylaşmadan edemeyeceğim. (Ref:3’de metnin orijinali verilmiştir, isteyen oradan da okuyabilir.)

(d) “Dijital varlıklar” terimi, kullanılan teknolojiden bağımsız olarak tüm CBDC’leri ve diğer değer temsillerini, finansal varlıkları ve enstrümanları, ayrıca, ödeme veya yatırım yapmak veya fonları iletmek veya takas etmek için kullanılan karşılıkları ifade eder. Bu karşılıklar, dağıtık defter teknolojisi kullanılarak dijital biçimde yayınlanmış olabilir.  Bu dijital varlıklara örnek olarak, kriptoparaları, sabit paraları (stable-coin’leri)  ve CBDC’leri sayabiliriz. Kullanılan etiketten bağımsız olarak, dijital bir varlık, diğer şeylerin yanı sıra bir menkul kıymet, bir emtia, bir türev veya başka bir finansal ürün olabilir. Dijital varlıklar, merkezi ve merkezi olmayan finans platformları dahil olmak üzere dijital varlık alım satım platformları arasında veya eşten-eşe teknolojiler aracılığıyla takas edilebilir.”

Bu paragraf Beyaz Saray emrinin 9 numaralı tanımlar bölümünde yer alıyor. Henüz daha ilk cümlesinde Beyaz Adam’ın çatal dilini yakalayabildiniz mi? “…kullanılan teknolojiden bağımsız olarak tüm CBDC’leri”…  Satoshi Nakamoto’nun bitcoin sisteminin ve Vitalik Buterin’in ethereum platformunun ve daha onlarca önemli inovasyonun arkasına dolanıp iki puan almaya çalışıyorlar (genç arkadaşlara: bu bir güreş terimidir). 

Blokzincir inovasyonu dahilindeki yazılım sistemleri, merkezi fiat paralara karşı sınırlı sayıda ve algoritmaya dayalı varlık üretimi için tasarlanmışken, CBDC işiyle uğraşan bazı uyanık soluk benizliler, “dijital varlık” tabiri ile tüm kriptoparaları, tüm stable-coin’leri ve tüm token’ları bir anda kendi paralarının dijital formları ile aynı tanımın içine sokuvermişler. Üstelik de kendi merkezi fiat paralarını (yani karşılıksız ve sınır tanımadan bastıkları değersiz kupon ve konfetilerini)  “dağıtık defter teknolojisi” ile kaydedince birdenbire dijital varlık kategori içine geçip, ardından da sihirli bir biçimde bitcoin ve ether ile aynı şekilde anamızın ak sütü gibi arınıp helal hale geleceğini düşünüyorlar. Bence pekala biliyorlar çatal dil oyunu yaptıklarını…

Bunların hepsi dijital varlıklardır deyip, sonra hepsini birden regüle etmeye, yani kafalarına göre bir takım tanımlar içerisine koyup, onu da hava-cıva bir takım küresel hukuk jargonu içine gömmeyi deneyecekler. Yersek tabii. Soluk benizli gerçekten de çatal dilli! Hani ben kriptoparaları yenemiyorsam, o zaman tanımımı genişleteyim, hepsini dijital varlık diye adlandırayım sonra hepsini birden aynı pakette kündeye getireyim (bu da başka bir güreş deyimi). 

Finansallaştırmadan devam eden bu hain yolda, artık halkın parasının finansallaştırılması noktasına gelindi. Halkın parasını finasallaştırırken, değeri sıfıra gidecek olan fiat paralardan kaçarak ether alacak olan, bitcoin alacak olan vatandaşın yolunu tıkamak istiyorlar. 

Ne var ki, bunlar çatal dilli soluk benizli (ÇDSB) adamın son emirleri olacak. Ne Biden idaresi ayakta kalabilecek ne bu emir hayata geçirilebilecek, ne de doların global rezerv para rolünü kaybetmesinin önüne geçilebilecek. Zira tüm dünyada olan gelişmeler bunu gösteriyor. 

Referanslar:

  1. https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2022/03/09/executive-order-on-ensuring-responsible-development-of-digital-assets/
  1. https://www.bis.org/about/bisih/topics/cbdc.htm

3)  “The term “digital assets” refers to all CBDCs, regardless of the technology used, and to other representations of value, financial assets and instruments, or claims that are used to make payments or investments, or to transmit or exchange funds or the equivalent thereof, that are issued or represented in digital form through the use of distributed ledger technology.  For example, digital assets include cryptocurrencies, stablecoins, and CBDCs”.  Regardless of the label used, a digital asset may be, among other things, a security, a commodity, a derivative, or other financial product.  Digital assets may be exchanged across digital asset trading platforms, including centralized and decentralized finance platforms, or through peer-to-peer technologies.”

btchaber bh logo

Cemil Şinasi Türün

30 yılı aşkın tecrübesiyle fintech ve pazarlama dünyasındaki öncü isimlerden olan Cemil Şinasi Türün bilgisayar oyunlarından üç boyutlu sanal dünyalara kadar pek çok çalışmaya imza attı. Yerel ve uluslararası firmalar için kampanyalar hazırlayan Türün; teknoloji, blokzincir, kripto para ve dijital varlık konularında projeler üretti. Türün, 2017'de Bilgi Üniversitesi'nde vermeye başladığı "Blokzincirleri ve Kriptoparalar" konulu dersini 2020 başından bu yana Boğaziçi Üniversitesi'nde vermekte.
https://cemilturun.medium.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala